Obavijesti

Sport

Komentari 66

Deset najvećih preokreta u LP: Barcelona ih je sve nadmašila!

Deset najvećih preokreta u LP: Barcelona ih je sve nadmašila!
1

ČUDO SE DOGODILO Barca je protiv PSG-a izvela najveći preokret svih vremena u Ligi prvaka. PSG je ostao šokiran i od ovog će se vrlo teško oporaviti, a istanbulska večer pada na drugo mjesto najvećih čuda...

VIDEO

Nitko nikad u povijesti nije napravio ovo što je večeras napravila Barcelona. Pobijedila je 6-1 PSG na Camp Nouu nakon što je na Parku Prinčeva u Parizu izgubila 4-0 i napravila najveći podvig u povijesti Lige prvaka.

To je definitivno najveće čudo Lige prvaka svih vremena, a mi vam donosimo još deset sličnih gdje 'glavnu riječ' vodi istanbulska večer Liverpoola i Milana iz 2005. godine.

1975/1976, Real Madrid - Derby (1-4, 5-1)

Španjolski Real Madrid u prvoj je utakmici izgubio 4-1 kod Derbyja kojeg je vodio veliki Brian Clough i činilo se kako će Španjolci izletjeti iz Lige prvaka. 

- Stigli smo u Madrid dva dana prije utakmice kako bi upoznali grad. Šetali smo satima - prisjetio se tadašnji veznjak Archie Gemmill. Real je razvalio Engleze 5-1 pred 120 tisuća navijača na krilima Roberta Martineza.

1985/1986, Partizan - QPR (2-6, 4-0)

Englezi su iznenadili Beograđane i utrpali im šest komada na Highburyju, stadionu Arsenala. Na svom Loftusu Roadu nisu smjeli igrati, pa su, kako su na prvu mislili, odradili veliki posao na Otoku. No, gostovanje u Jugoslaviji prošlo je neslavno za njih, izgubili su onoliko koliko baš nisu smjeli, 4-0! 

Čak štoviše, nisu ni znali pravila.

- Nama je trener govorio u tunelu poslije 90 minuta da idemo u produžetke. Nismo znali pravila uopće - priznao je golman QPR-a Peter Hucker. 

1985/1986, Bayer Uerdingen - Dynamo Dresden (0-2, 7-3)

U derbiju Zapadne i Istočne Njemačke između Bayera i Dynama u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa pobjednika kupova Dynamo iz Dresdena dobio je prvu utakmicu 2-0 na svom stadionu. Činilo se da je uzvratna utakmica formalnost, kad ono, Bayer poslije prvog poluvremena uzvratne utakmice vodi 5-1!

Na kraju je završilo 7-3 što je predstavljalo ogromnu sramotu za Dresden. Njihov napadač Frank Lippman pobjegao je iz zemlje i nije se nikad vratio, a trener Klaus Sammer dobio je otkaz zbog toga što je osramotio naciju.

1987/1988, Bayer Leverkusen - Espanyol (0-3, 3-0, 3-2 poslije penala)

Finala tadašnjeg Uefa kupa igrala su se na dvije dobivene utakmice i Espanyol je odradio, činilo se, sav posao u Kataloniji pobjedom 3-0. U Njemačkoj ih je 'stresao' stanoviti Cha Bum-Kun koji je svojim golovima i potezima odveo utakmicu u produžetke tako što su Nijemci uzvratili s 3-0.

Poslije penala slavili su igrači Bayera, a 'apotekari' su i danas jedini njemački klub koji je uspio osvojiti europsko natjecanje, a da pri tom nikad u povijesti nije osvojio Bundesligu.

1994/1995, Odense - Real Madrid (2-3, 2-0)

Veliki Real samo je jednom ispao u povijesti Uefinih natjecanja nakon što je u gostima ostvario pobjedu. Bilo je to 1995. protiv danskog Odensea koje je predvodio Michael Laudrup. 'Blancosi' su pobijedili 3-2 u Danskoj i u uzvratu su imali šanse kao plastični golubovi kod Josipa Glasnovića.

Santiago Canizares u čudu je gledao što rade Danci na Santiago Bernabeu, ništa nije mogao obraniti i Odense je pobjedom 0-2 izborio četvrtfinale Lige prvaka gdje su ispali od talijanske Parme.

1995/1996, Ajax - Panathinaikos (0-1, 3-0)

Nakon što je grčki Panathinaikos napravio senzaciju i šokirao Van Gaalov Ajax u Amsterdamu uz 0-1, na svom Olimpijskom stadionu u Ateni Grci su priredili spektakularnu atmosferu. Preko 77 tisuća ljudi natiskalo se na tribine kako bi svjedočili ulasku Panathinaikosa u finale Lige prvaka, ali rani gol Finca Jarija Litmanena ušutkao ih je u potpunosti.

Zahvaljujući Litmanenu i Wooteru kasnije su napravili potpuni preokret i plasirali se u finale. Tamo ih je srušio najveći talijanski klub, torinski Juventus.

2003/2004 Deportivo - Milan (1-4, 4-0)

Čudo se dogodilo u Galiciji. Prvotno je Milan razbio Deportivo iz La Coruñe 4-1 na svom San Siru i nitko Španjolcima nije davao šanse u uzvratu. Milan je bilo strahovita sila, aktualni europski prvak koji je sezonu ranije poslije penala na Old Traffordu pobijedio Juventus.

Uoči uzvratne utakmice na Riazoru, domaći je trener Javier Irureta obećao kako će pješačiti preko 40 kilometara do katoličke crkve u Composteli ukoliko Deportivo preokrene rezultat.

To se i dogodilo, Deportivo je razvalio Talijane 4-0 i otišao u daljnju fazu Lige prvaka.

2003/2004, Monaco - Real Madrid (2-4, 3-1)

Koje smo mi budale, govorili su sami sebi čelnici Reala nakon što ih je iz Lige prvaka izbacio Monaco. Ne zbog toga što Monaco nije sila poput Barcelone, Bayerna ili Manchester Uniteda, nego zato što je autor tog iznenađenja bio njihov 'odbjegli sin' Fernando Morientes.

Njega su poslali u Monte Carlo na posudbu kako bi si otvorili mjesto za nekog skupog stranog napadača, a Nando ih je torpedirao iz Lige Prvaka. Zabio je stasiti napadač na Bernabeu ključan gol, a u Francuskoj su preko Giulyja te, naravno, Nanda Morientesa, 'kneževi' Dade Prše otišli u finale gdje ih je srušio Mourinhov Porto.

1998/1999, Manchester United - Bayern 2-1

Finale Manchester Uniteda i Bayerna odigranom na Nou Campu u Barceloni 26. svibnja 1999., šokiralo je sve nogometne fanove. Vodili su Nijemci 1-0 golom Marija Baslera iz šeste minute, da bi se čudo ostvarilo u sudačkoj nadoknadi. Fergusonova momčad šokirala je Hitzfeldovu preko Sheringhama i Solskjaera u 91., odnosno 93. minuti!

To je jedan od najpoznatijih nogometnih preokreta svih vremena, a ta utakmica usavršila je ionako sjajnu sezonu Uniteda u kojoj su već bili osvojili Premiership i FA kup. Glavni sudac, Talijan Pierluigi Collina, rekao je kako je to bila jedna od najnevjerojatnih utakmica u njegovoj karijeri.

2004/2005, Liverpool - Milan 3-3 (3-2 poslije penala)

Čak i da ne pratite nogomet, o istanbulskom čudu znate iz domene općeg znanja. Najveći preokret svih vremena u Ligi prvaka djelo je engleskog Liverpoola. Milan, veliki favorit uoči finala, sve je napravio poslije prvog poluvremena. U prvoj minuti zabio je već Maldini, pa je Crespo dodao dva u 38. i 44. minuti.

Mnogi su već okrenuli kanal na TV-u misleći da je to to, no onda je momčad Rafe Beniteza izvela čudo protiv družine Carla Ancelottija. Golovima Gerrarda (54), Šmicera (56) te Alonsa u 60. minuti otišlo se sve do penala.

Najveći tragičar postao je Andrej Ševčenko kojeg je zaustavio Poljak Jerzy Dudek. Baš je Ukrajinac 2003. zabio pobjednički penal na Old Traffordu protiv Juventusa, ali ovaj put, lijek za čudesnu večer Engleza nije mogao pronaći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja