Obavijesti

Sport

Komentari 32

Dinamo donio 10 kontejnera u selo Pecki, Manchester United dao 10.000 eura za stradale

Dinamo donio 10 kontejnera u selo Pecki, Manchester United dao 10.000 eura za stradale

Zaklada Manchester Uniteda je donirala 10 tisuća eura, a Dinamo je već u selo Pecki donirao 10 opremljenih kontejnera s osam WC kabina. A tu pomoć modrih ne staje, akcija ide dalje...

I Dinamo se, još krajem prošle godine, uključio u akciju pomoći ljudima čija je imovina stradala u potresima pogođenim područjima. Zagrepčani su 30. prosinca pozvali sve navijače i građane da svojim dominacijama Zakladi "Nema predaje" omoguće pomoć ljudima, a već sljedećeg dana "modra" je ekspedicija predvođena trenerom Zoranom Mamićem bila u selu Pecki u kojem je djelomično ili potpuno stradala većina kuća. 

Veliko srce: I Dinamo i Hajduk pomažu stradalima u potresu, dinamovci posjetili i selo Pecki
Veliko srce: I Dinamo i Hajduk pomažu stradalima u potresu, dinamovci posjetili i selo Pecki

POGLEDAJTE VIDEO: Dinamova zaklada 'Nema predaje' u selu Pecki

Kroz donacije navijača i podupiratelja službene Dinamove zaklade, Građanskog nogometnog kluba Dinamo, glavnog trenera Zorana Mamića, igrača prve momčadi i stručnog stožera, djelatnika kluba te drugih partnera kroz 15 dana prikupljeno je ukupno 592.844,65 kuna. Zaklada engleskog nogometnog giganta Manchester Uniteda donirala je Dinamovoj zakladi 10 tisuća eura, a time je ukupno prikupljeno 667.844,65 kuna.

Upravni odbor zaklade donio je odluku da će nakon razornog potresa pomoći selu Pecki koje je udaljeno od Petrinje 15-ak kilometara. Riječ je o selu u kojem živi manje od 100 stanovnika čiji su domovi većinom uništeni ili oštećeni u potresu te koje je jako nastradalo još u Domovinskom ratu. 

Zaklada je donijela odluku da će prikupljena novčana sredstva iskoristiti za kupovinu stambenih objekata, odnosno kontejnera prilagođenih za stanovanje, za ukupno osam obitelj u selu Pecki, a radi se o obiteljima čije su kuće označene crvenim naljepnicama od strane statičara. Jedan dodatni kontejner bit će ustupljen na korištenje Mjesnom odboru Pecki čije su prostorije također oštećene u potresu.

Prikupljena novčana sredstva iskorištena su za kupovinu 10 kontejnera, prijevoz kontejnera do lokacije u selo Pecki, kupovinu namještaja (kreveti, madraci, stol, stolci, osnovni elementi kuhinje) i kućanskih aparata za sve kontejnere. Dio sredstava uložen je u najam sanitarnih kabina za svaki od kontejnera. Trošak svega navedenog iznosi 433.957,20 kuna. Zaklada će donirati i 27 kompleta radnih odijela i gumenih čizama te zimske deke, kape i šalove.

- Od prvog trenutka odmah nakon potresa igrači su znali za stradanje cijelog područja Banovine pa tako i sela Pecki. Delegacija igrača i trenera već je na staru godinu donijela pomoć u selo, a s veseljem smo prihvatili poziv Dinamove zaklade da pomognemo u osiguravanju privremenog smještaja stanovnicima sela. Zahvaljujem svim našim navijačima i građanima koji su svojim donacijama zakladi omogućili kupovinu kontejnera i pozivam sve njih da zajedno s nama i dalje doniraju zakladi jer će ovom području pomoć i dalje biti potrebna - rekao je Arijan Ademi, dok je trener Zoran Mamić poručio:

- Drago mi je što sam ovdje dio naše delegacije iako bih volio da smo tu nekom drugom zgodom, a ne ovom tragedijom i nesrećom koja se dogodila ovom kraju. Već dva dana nakon potresa bili smo ovdje, naš doktor Smodek je inicirao posjet jer ga s ovim krajem povezuju obiteljske veze. Bili smo tada na odmoru, ali skupilo se nas nekoliko uz igrače, posjetili smo ljude i pokušali ih ohrabriti. Saznali smo što im je najpotrebnije i kroz našu zakladu prikupili smo novčana sredstva. Poseban motiv da što prije i što kvalitetnije pomognemo ljudima sigurno je bilo i sve ono što se ovdje događalo za vrijeme rata. Hvala od srca svim donatorima koji su donirali zakladi i koji sudjeluju s nama u ovoj akciji. Dobili smo donacije i iz Europe i svijeta, prvi je tu Manchester United, zatim slijede Celtic, njemački i talijanski klubovi, moji prijatelji iz Emirata, bit će tu još sredstava kojima ćemo pomoći.

Novčana sredstva preostala nakon donacije selu Pecki bit će u potpunosti usmjerena pomoći ljudima s područja Banovine čija je imovina stradala nakon razornih potresa. Prva iduća akcija bit će kupovina stambenog kontejnera bivšem igraču Dinama Radimiru Bobincu čija je kuća u Petrinji potpuno uništen. Tijekom današnjeg dana u Pecki su se zaputili predstavnici Zaklade "Nema predaje", Uprava Dinama na čelu s predsjednicom Vlatkom Peras, trener Zoran Mamić, ali i Arijan Ademi, Dominik Livaković, Mislav Oršić...