Obavijesti

Sport

Komentari 267

Dinamo se oglasio: 'Napadači postaju lokalni heroji Torcide'

Dinamo se oglasio: 'Napadači postaju lokalni heroji Torcide'
1

Od državnih organa, policije i organizatora ali i HNS-a zahtijevamo hitnu reakciju te da nam se tijekom idućih gostovanja na Poljudu osigura minimum uvjeta, poručuju iz Dinama

VIDEO

Derbi Hajduka i Dinama na Poljudu koji je završio 2-2 ponovno je pao u sjenu nemilih događaja izvan travnjaka. Točnije, centar sramotnih naguravanja, prepirki i otimanja bio je na tribini u svečanoj loži gdje su se sukobili "uglednici" 'bijelih' i 'modrih'.

Njih 10 završilo je u policijskoj stanici na ispitivanju, pušteni su negdje iza 1 u noći, predsjednik Hajduka Ivan Kos i još četvorica čelnika dobili su prekršajne prijave i na tome je ostalo. Sve dok službeno priopćenje nije objavio Hajduk, a ubrzo nakon toga oglasio se i Dinamo. Priopćenje zagrebačke momčadi prenosimo u cijelosti.

Priopćenje Dinama:

"GNK Dinamo ovim putem najoštrije osuđuje događanja u svečanoj loži stadiona Poljud u završnici subotnjeg derbija Hajduka i Dinama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Da se ovo dogodilo prvi put još bismo i vjerovali kako je posrijedi izolirani incident. Nažalost, na Poljudu su uveli tradiciju prema kojoj je zabranjeno pokazivati emocije prema vlastitom klubu ako to nije Hajduk.

Jer kako drugačije objasniti atmosferu linča koja nas prati tijekom svakog gostovanja na Poljudu, a koja je eskalirala ove subote kada je napadnuta naša delegacija kojoj je jedini krimen bio to što su se veselili pogotku Dinama.

Dakle, nakon što je Dinamo kreirao preokret, Tomislav Svetina ustao je sa svojeg mjesta te proslavio gol Henriqueza. Nakon izjednačenja, do njega dolazi sportski direktor Hajduka Mario Branco te umjesto da slavi gol svoje momčadi, unosi mu se u lice. Nastaje gužva u kojoj je svoju pravdu htio dijeliti predsjednik Hajduka Ivan Kos te društvo oko njega koji su nasrnuli na članove uprave GNK Dinamo Mateja Škegru i Krešimira Antolića.

Naglašavamo da nitko iz delegacije Dinama nije fizički reagirao. Uostalom, snimka pokazuje tko je započeo i tko je odgovoran. Samo se nadamo kako ona neće netragom nestati.

Osim toga, početak utakmice kasnio je zbog bakljade Torcide. Iz istog razloga bio je i prekid u trajanju od skoro sedam minuta bez postupanja policije. 100 baklji bez ikakve reakcije policije.

No, vratimo se na događaju u loži. Očito su čelnici Hajduka usvojili napade na gostujuće delegacije kao ogledni obrazac ponašanja u svečanoj loži Poljuda, valjda zbog činjenice da medijskom mašinerijom napadači postaju lokalni heroji Torcide. Ili da pokušaju vlastitu nesposobnost sakriti udaranjem i uvredama na račun boljeg i uspješnijeg, što Dinamo definitivno jest u odnosu na Hajduk.

Možda je najbolji primjer bio Ivo Bego koji je u ožujku 2014. na istom mjestu te iz istog razloga napao Zdravka Mamića. Bivši igrač Hajduka zamjerio je Mamiću slavlje zbog postignutog gola Dinama te šakama odlučio dijeliti pravdu. Iako snimke sasvim jasno pokazuju tko je bio napadač, a tko žrtva, mediji su od Ive Bege napravili žrtvu te junaka Torcide. Nažalost, tome je podleglo i sudstvo.

S Poljuda su nogometnim sucima prijetili rečenicama: ''Nećete izaći živi iz Splita'', a huligani Hajduka svojevremeno su se htjeli obračunati s kadetima Dinama jer su ovi bili bolji 4-2, pljuvali kapetana našeg kluba Antolića koji se usudio slaviti gol suigrača Roga.

Nadaleko poznato gostoprimstvo Poljuda osjetio je i predsjednik Rijeke Damir Mišković koji je napadnut u loži tijekom utakmice koju je prekinuo huligan šetajući se travnjakom sa šipkom u ruci tražeći suca.

Ovaj subotnji napad na delegaciju Dinama je zadnji, ali nekako sumnjamo da je to i posljednji čin ove predstave u kojoj je zabranjeno pokazati emocije prema klubu za koji navijaš.

Namjerno smo izostavili sve uvrede s kojima smo suočeni na svakoj utakmici u Splitu. Jer, ponekada imamo osjećaj da navijači na derbiju kupuju ulaznice za zapadnu tribinu samo kako bi se riješili nagomilanih frustracija zbog rezultatskog neuspjeha Hajduka te ih kanalizirali prema osobama iz Dinama.

Treba naglasiti te silne prekide zbog pirotehnike koji u civiliziranom svijetu izazivaju osudu, a na Poljudu su dio ''dobrog dekora i atmosfere''. Potom dodavače lopti koji namjerno odbacuju lopte od sebe u trenutku dok Hajduk vodi da bi ih brzinom svjetlosti vraćali na travnjak kada je rezultat negativan.

Nismo i nećemo pristati na ovakve uvjete koji nogomet stavljaju nažalost u drugi plan, a odanost Dinamu i slavlje dobre igre i pogotka nitko nam neće zabraniti.

U svakom slučaju, od državnih organa, policije i organizatora ali i HNS-a zahtijevamo hitnu reakciju te da nam se tijekom idućih gostovanja na Poljudu osigura minimum uvjeta kako bi osobe iz delegacije GNK Dinamo ubuduće mogle dostojanstveno pratiti svoj klub na gostovanju u Splitu."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 267
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!
VIDEO: BRAVO, MAJSTORE!

Pogledajte niželigašku golčinu iz Sl. Broda: Nekadašnja reality zvijezda zabila je s 40 metara!

SIBINJ - Lukas Kovačević (23), nogometaš Vinogorca iz Sl. Broda, zabio je gotovo s centra niželigaški gol tjedna u izboru Sofascorea. Bilo je to u pobjedi 5-1 kod Mladosti u Međužupanijskoj ligi, petom rangu hrvatskog nogometa. Prije dvije godine bio je u finalu reality šoua "Utakmica života" i borio se za profesionalni ugovor s Istrom. "Odmah sam znao da ulazi u mrežu, baš je sjela", rekao je.