Nika Fleiss svim navijačima i ljubiteljima skijanja u dnevniku koji piše za 24sata će pokušati dočarati kako izgleda priprema za jednu od najpopularnijih skijaških utrka
Dnevnik Nike Fleiss: Staza je skoro spremna, falite samo vi
Vjerujem da se bar netko od vas zapitao kako to izgleda iza scene Snježne kraljice, iza zastora događanja. Pa s obzirom na to da sam ja ove godine po prvi puta s te druge strane, pokušat ću vam približiti organizacijski dio lijepog nam sportskog druženja.
Svih ovih godina gledala sam tatu kako odlazi nakon Badnje večere na Sljeme, propušta Božić i sve što uz to ide jer na Sljemenu čeka Crveni spust, kojeg treba pripremiti za dolazak najboljih skijaša i skijašica. U tom paketu 'ljudi bez Božića' postoji još nekolicina muškaraca koji svoje vrijeme, snagu i dobru volju ostavljaju tih dana na Sljemenu.
Iskreno, naše malo brdo često bude himalajska planina koja im priušti velik minus, jaki vjetar i neugodnu vlagu. Da stvar bude još gora, njihovo radno vrijeme ne postoji, ponekad se vraćaju sa staze u ranim jutarnjim satima. Opis posla bi bio otprilike ovakav:
Strojari Tomislav, Neno, Bojan i Joža pale i kontroliraju topove koji rade snijeg. Tu je i stalna kontrola temperature i zraka upravo zbog rada topova koji ispod -3 stupnja ne rade, jer kvaliteta snijega tada nije na nivou (a kod nas na Sljemenu sve mora biti na nivou, direktiva našeg direktora Pavleka).
Nakon što je dovoljna količina snijega napucana sjeda se u 'ratrag', poznati stroj koji uređuje skijaške staze, nekima poznat i kao 'grtalica', i baca se na raspoređivanje snijega po stazi, da ga svugdje bude ravnomjerno. Ponekad, kada uhvati vremena u svom gustom rasporedu, u 'ratrag' sjeda i gospon Žiljak, šef od Sljemena. Ono što sam trebala navesti kao prvo je sigurno naš Splićo, koji je šef konstrukcija i montažer (tribine, šatori, sve što 'stoji' u ciljnoj ravnini) jer njegov posao dolazi prije svih dok još nema snijega. U stopu ga prati još šestero snagatora montažera. Hvala dečki, bez vas nema press centra, Golda, Platinuma, i dobrih zabava.
Kad sav taj posao bude priveden kraju, na snagu stupaju naši skijaški klubovi Bistra, Jaska, Samobor, ZASKI, Radnik-Tršće, Rijeka i Delnice (oprostite ako sam nekoga zaboravila ) i bacaju se na postavljanje zaštitnih ograda, gitri, mreža... Sve što ima veze sa sigurnošću u njihovim je rukama.
Ako ste se ikada pitali kako se dobiva led na stazi, slijedi kratko objašnjenje... Sljemenska staza poznata je po svojoj vrhunskoj preparaciji, što bi u prijevodu značilo da je jako tvrda ili čak i ledena, i da drži podjednako za sve startne brojeve, što je prije svega 'fair play'. Znači, da bi to postigli, buše se rupice na svakih 10 centimetara pa se 'balknama' ubrizgava voda u snježnu podlogu pod visokim pritiskom. Tada se čeka da kroz izbušene rupice topli zrak izađe van, a hladni unutra i smrzne snježnu podlogu. Cijeli proces 'balkaniranja' staze traje otprilike 12 sati, a za to je potrebna temperatura ispod ništice.
Sada imamo skoro spreman Crveni spust za događaj godine, fale još sitnice. FIS delegacija koja dolazi u kontrolu svega, fale skijaši, Vi prekrasni ljudi i fanovi, pa show može početi!