Obavijesti

Sport

Komentari 29

Dobio ime po papi, uzor mu je Ronaldo, a zabija za Hajduk...

Dobio ime po papi, uzor mu je Ronaldo, a zabija za Hajduk...
7

Trči do 35 kilometara na sat, fizičke sposobnosti, kako je rekao Tudor, na nivou su vrhunskih igrača. Leon Kreković zabio je za Hajduk u golijadi protiv Gorice i najavio da ga čekaju velike stvari

VIDEO

Rijetku privilegiju imaju treneri Hajduka da u trenutku krize mogu ući u svlačionicu B momčadi i iz nje izvući igrača koji će u par nastupa postati standardan te za neko vrijeme klubu osigurati unosan inozemni transfer. Tko drugi može posegnuti za jednim Bradarićem, Palaversom, Leticom, Vlašićem, Pašalićem... sutra i Stipom Radićem, Jakovom Blagaićem, pa i Leonom Krekovićem (19), novim adutom koga je Tudor izvukao iz 'maca' i predstavio ga ove zime navijačima Hajduka. 

Pokretanje videa...

01:16

No da bi uspjeli, mladim igračima treba i ponešto sreće, baš poput Krekovića koji je u Turskoj dobio priliku nakon što se u prvom prijateljskom susretu protiv Grasshoppersa zarana ozlijedio Jairo. Kreković je dobio priliku i iskoristio je! Već u idućem ogledu s Honvedom zabio je svoj prvi gol, odmah potom Vardaru još dva, no više od golova i dobrih igara Tudora i njegov stožer osvojio je pristupom i zalaganjem na treninzima, kao i sjajnim fizičkim predispozicijama.

- Kreković ima fiziku na nivou top igrača. Njegovi sprintevi su fenomenalni, uz to je pokazao i kvalitetu. Drago nam je da je potvrdio to u ovih deset dana, što smo i prije čuli o njemu - kazao je nakon priprema Tudor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Puno toga truje atmosferu oko kluba! Ima i interesnih skupina'
'Puno toga truje atmosferu oko kluba! Ima i interesnih skupina'

Poziciju koju je izborio na pripremama Kreković je zadržao i na početku sezone, redovito je u Tudorovim kombinacijama, u Varaždinu je izborio penal, nastupio je i protiv Lokomotive i protiv Slavena, a prvi je put započeo utakmicu u postavi protiv Gorice, koju je Hajduk deklasirao 6-0, a prvi gol je (opet!) postigao Kreković.

Zbunjeni obrambeni igrači Gorice pokušali su uhvatiti Caktaša i Krekovića u zaleđu, no VAR je potvrdio da je gol Krekovića ipak regularan. Postigao je mladi napadač još jedan gol u drugom dijelu, bio je to prekrasan projektil s ruba kaznenog prostora u rašlje Kahlininog gola, no VAR je ovoga puta bio neumoljiv, gol je poništen zbog ranijeg zaleđa Juranovića u istoj akciji.

Iako je odigrao svega četiri utakmice, danas se navijači Hajduka redom pitaju tko je Leon Kreković, momak neuobičajenog imena, ali i životnog i nogometnog puta. Leon je Hajdukov 'milenijalac', rođen je 7. svibnja 2000., na dan splitskog zaštitnika sv. Duje u Kninu, u koji su se njegovi roditelji nakon rata doselili iz BiH. Mogao je, eto, postati i Duje, ali su mu roditelji nadjenuli ime Leon po svetom Leonu Velikom, vjernicima poznatijem kao papi Lavu 1. Krekovići su praktični vjernici i vjera u Leonovu životu igra važnu ulogu.

Iako ga Hajduk još uvijek drži podalje od mikrofona, saznajemo da po svemu podsjeća na svog idola Cristiana Ronalda (35), zbog koga je i izabrao broj 7 na dresu. Obojica igraju na sličnoj poziciji, obojica se koriste i desnom i lijevom nogom, obojica obraćaju veliku pozornost i brinu o tjelesnoj pripremi i prehrani, obojica su jako  brzi... Na koncu, imaju i slične frizure i zaziru od tetovaža!

- Cristiano je jedan i jedini, to kako on radi na sebi mora biti primjer svim sportašima. A što se tiče tetovaža, tijelo je hram Duha Svetoga i ne treba ga ničim štetiti - kazao je mladi napadač, čiji je životni moto: "Naporno radi u tišini, neka uspjeh bude tvoja buka". Koliko je brz možda i najbolje svjedoči da mu je izmjerena brzina od gotovo 35 km/h...

Treba i to napomenuti, u niželigašu Dinari iz Knina snimio ga je Boris Marin, trener i scout Hajduka koji je otkrio i mnoge druge talente prije njega, a koji je na žalost od nedavno u mirovini. S 12 godina doveo ga je na Poljud, i tu se probijao kroz sve uzrasne kategorije dok ga Tudor nije preselio među seniore.

Nakon Gorice Kreković je kratko kazao kako je za visoku pobjedu Hajduka najzaslužnije to što su igrači na terenu ispoštovali sve zahtjeve trenera Tudora. A što se tiče poništenog gola od strane VAR-a samo je slegnuo ramenima:   

- Šteta, bio je lijep gol, ali zato je tu VAR. Kao što mi je priznao prvi gol, tako mi je poništio drugi. Ništa, idemo dalje...

S terena su ga navijači ispratili pljeskom.

- Drago mi je da su došli u tako velikom broju, drago mi je i da su me ispratili pljeskom, ipak su ovo moje prve minute u ozbiljnom nogometu, i nadam se da će tako nastaviti i dalje, njihova podrška mi je veliki motiv.

Hajdukov Ronaldo? Svakako je to pretjerana usporedba, no da jedan mladi igrač na početku karijere ima za uzora takvog profesionalca, koji je upornim radom i odricanjem postao jedan od najboljih igrača u povijesti nogometa, to je za svaku pohvalu. Baš kao što su za pohvalu i Leonovi prvi nastupi u dresu Hajduka.

Pokretanje videa...

00:53
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...
SPLITSKI FENIKS

Iza kulisa raspada Hajduka: Tko je išao autom s utakmice, a tko se klackao u autobusu...

Plus+ Što je dopušteno Jupiteru nije volu, bila je Jakobušićeva krilatica koja se razbila na splitskim hridima. Predsjednik je "jupiterima" dopuštao da se s gostujućih utakmica, umjesto klupskim autobusom, vraćaju autima...

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla
SVE JE SLUŽBENO

Stigla je i potvrda: Hrgovića čeka borba karijere, a sada je poznat i datum spektakla

Hrgović ima 17 profesionalnih borbi i još nije izgubio. Čak 14 puta pobijedio je nokautom. Dubois ima 20 pobjeda i dva poraza, od Usika i Joycea
Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub