Obavijesti

Sport

Komentari 89

Dobitnici i gubitnici ili kako je Dalić pojednostavio cijelu igru

Dobitnici i gubitnici ili kako je Dalić pojednostavio cijelu igru
1

TRENERSKI PEČAT Iako je Zlatko Dalić Hrvatsku vodio tek 90 minuta u tom je vremenu uspio pokazati niz (uspješnih) ideja koje su mu donijele rezultate i vjerojatno ostanak na klupi Vatrenih

VIDEO

Utakmica Hrvatske u Kijevu osim sjajnog rezultata donijela je i neke smjernice za budućnost. Za razliku od svog prethodnika, Zlatko Dalić nije se libio eksperimentirati.

U utakmici koja nam je mogla odnijeti svaku šansu za odlazak u Rusiju 2018., novi je izbornik odlučio rekonstruirati obranu, frizirati vezni red te napraviti određene pozicijske rotacije u napadu i to u ključnim trenucima.

Izgubljeni Čačić

Upravo zbog toga on je najveći dobitnik i od turobnog petka na Rujevici u režiji Finaca, Hrvatska je ponajviše zahvaljujući Dalićevim odlukama izvukla ključna tri boda u vrućem Kijevu i trasirala si put do doigravanja gdje će biti jedan od nositelja.

Logično, gubitnik u cijeloj priči je Ante Čačić. Do prije nekoliko mjeseci razmišljati o njegovoj smjeni bilo je suludo budući da su Vatreni vladali kvalifikacijskom skupinom.

Porazi kod Islanda i Turske te poprilično blijeda izdanja protiv Kosova i Finske natjerali su HNS na reakciju.

U petak je Ante postao bivši, smjena je bila sasvim realan rasplet događanja nakon što je za vrijeme utakmice protiv Finske samom pojavom, kasnije i reakcijama, djelovao - izgubljeno! 

Kako je Dalić kockao i pojednostavio nogomet

U takvom stanju prosječan trener poput njega nije mogao utjecati na skupinu igrača u psihološkom padu.

Taktički, Čačić reprezentaciji u svom mandatu nije donio ništa što prije njega nije imala, odnosno, više je Dalić napravio u tri dana na tom aspektu nego Čačić u dvije godine. Zlatko je samo pojednostavio stvari...

Čačićev miljenik Josip Pivarić odmah je ispao iz prvog sastava. Iako je protiv Finaca u napadačkom djelu odigrao vrlo zapaženo te asistirao za naš jedini gol, pogreška kod gola gostiju je nešto što se članu reprezentacije koja puca na velike stvari ne smije događati.

Dalić je 'kopirao' Niku Kovača pa na lijevog beka stavio Šimu Vrsaljka. Šiminu poziciju zauzeo je Domagoj Vida, neizostavan faktor na stoperskoj poziciji, a vrhunac Dalićeve 'kocke' kulminirao je fuzijom Mateja Mitrovića i Dejana Lovrena.

2018 World Cup Qualifications - Europe - Croatia vs Finland

Načeti Lovren morao je komandirati zadnjom linijom i uskočiti u Ćorlukine kopačke i u Kijevu su Matej i Dejan prvi put zajedno zaigrali!

Kocka se Daliću isplatila, dobio je Lovrena u pravom izdanju i u budućnosti Hrvatska može računati na četiri spremna i kvalitetna stopera.

Eksplozija Andreja Kramarića u dresu reprezentacije zasluga je Zlatka Dalića. Da bi napadač ostvario učinak potrebne su mu lopte i Dalić je stoga rasteretio genijalnog Luku Modrića tako što je iza njega instalirao Milana Badelja i Ivana Rakitića.

'Killer' u punom sjaju

Kod Čačića je Raketa konstantno igrao u zoni ispred Modrića i to nije funkcioniralo. Novi izbornik Raketu je, kako je priznao, uz nagovaranje vratio na poziciju koju igra u Barceloni, a Modrić je dobio slobodniju rolu. 

Poslije slabijeg poluvremena u Kijevu, reakcija Dalića nije izostala. Kako bi pomogao Vidi oko neuhvatljivog Konopljanke dodao mu je na desni bok Marija Mandžukića dok je Andrej Kramarić prešao na poziciju jedinog isturenog napadača.

Genijalna lopta kapetana Luke na lukavog Kramu donijela nam je vodstvo, lijepa akcija Vrsaljka i Rakitića ponovno je pronašla Andreja i on je tako izrastao u glavnog junaka priče.

Ukrajina - Hrvatska

Andrej je, dakako, prirodni 'killer', napadač koji se zna naći u pravoj poziciji i poslije Čačićevih lutanja oko Kramarića, čini se da samom igraču najviše odgovara pozicija centralne špice. 

Ista ona pozicija za koju je kandidat Nikola Kalinić. Čini se da je novi igrač Milana jedan od gubitnika kijevske utakmice.

Do jučer se borio za mjesto s Mandžom, štoviše, sam je srušio Ukrajinu na Maksimiru u ožujku, no poslije Kraminog rešetanja Pjatova, pada u treći plan!

Naravno, pod uvjetom da Dalić ne mijenja sadašnju formaciju 4-2-3-1. Ukoliko izbornik odluči pokušati s dva napadača, svi će imati podjednake šanse za mjesto u prvoj postavi. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve