Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Dobre vijesti: Hrvatski tenisači ne mogu ispasti iz Davis Cupa

Hrvatska gotovo sigurno neće izboriti nokaut-fazu finalnog turnira Davis Cupa nakon poraza 3-0 od Rusije, ali dogodine može opet u Madrid kroz kvalifikacije ili izravno, dobijemo li pozivnicu

Davis Cup Finals
Foto: Reuters/PIXSELL
2 komentara

Bez obzira na to na kojem mjestu završila nastup na prvom izdanju novog formata finalnoga turnira Davis Cupa, hrvatska reprezentacija će i dogodine imati priliku kvalificirati se za finalno nadmetanje, a ostaje otvorenom i mogućnost izravnog plasmana putem pozivnice. 

Naime, prema inicijalnoj verziji sustava natjecanja za novi format Davis Cupa, bilo je predviđeno da će dvije najlošije reprezentacije preseliti u niži rang natjecanja. No, Međunarodna teniska federacija je u međuvremenu napravila globalnu reformu 119 godina starog natjecanja koja će u potpunosti zaživjeti sljedeće godine.

Radi se o tome da će od 2020. biti napušten zonski sustav pa će, osim 18 reprezentacija koje će sudjelovati na završnici u studenome u Madridu, čak 24 reprezentacije biti smještene u Svjetsku skupinu I, a još 24 u Svjetsku skupinu II, dok će zonski sustav (Euro-afrička zona, Američka zona, Azijsko-oceanijska zona) biti zadržan u skupinama III i IV.

Što to znači za Hrvatsku? Porazom 0-3 od Rusije naši su tenisači praktično izgubili mogućnost plasmana u nokaut fazu natjecanja.

Polufinalisti s ovogodišnjeg finalnog turnira Davis Cupa automatski će izboriti nastup na završnici u studenom 2020. godine, a ostale će reprezentacije imati priliku izboriti sudjelovanje na završnom turniru: njih 12 će morati igrati kvalifikacijski meč u ožujku sljedeće godine, a dvije najsretnije će dobiti pozivnice, kao što je to bio slučaj s Argentinom i Velikom Britanijom za ovogodišnje finalno natjecanje.

PLANIRAJU DOĆI Tenisači, evo podrške: Luka i Raketa dolaze na Davis Cup?

Ovisno o raspletu finalnog turnira i imenima polufinalista, nije nemoguće da se među dobitnicima pozivnica nađe i ovogodišnji branitelj naslova te dvostruki osvajač Davis Cupa. 

Naime, prema najavama, Hrvatska i u 2020. godini namjerava nastupati u Davis Cupu u najkvalitetnijem sastavu, s oporavljenim Marinom Čilićem, što je prilično jak argument da se upravo hrvatskim tenisačima omogući izravan nastup na finalu Davis Cupa 2020.

Nastup u kvalifikacijama za finalni turnir sljedeće godine, kroz ovogodišnja zonska natjecanja u Prvoj skupini, osigurali su Brazil, Urugvaj, Ekvador (Američka zona), Uzbekista, Južna Koreja, Pakistan ili Indija (Azijsko-oceanijska) te Češka, Švedska, Austrija, Mađarska, Slovačka i Bjelorusija (Euro-afrička). 

Davis Cup Finals ŠPANJOLSKA ČEKA Ćorić: Strah me prije Nadala, nekad znam loše reagirati...

Njima će se pridružiti 12 reprezentacija s ovogodišnjeg finalnog turnira. Ždrijebom će biti određeni parovi i domaćini kvalifikacijskih mečeva.

Pobjednici iz tih 12 bodova plasirat će se na finalni turnir, a poraženi će biti smješteni u Svjetsku skupinu I iz koje će se ponovno moći ući u kvalifikacije za finalni turnir 2021. godine. Naravno, pod uvjetom da sadašnji format Davis Cupa bude još uvijek aktualan.

(jt)

Naši partneri pišu
Message