Obavijesti

Sport

Komentari 67

Dolazi li Rebić?! Bijeli kasne 15 godina. Dali su mu 10 minuta na probi i rekli: Mali nije za Hajduk

Dolazi li Rebić?! Bijeli kasne 15 godina. Dali su mu 10 minuta na probi i rekli: Mali nije za Hajduk

Priča Ante Rebića i njegova nedolaska u Hajduk vrlo je slična onoj Modrićevoj. Luki su kao dječaku rekli da je presitan, Anti su dali dva puta po desetak minuta na turniru u Italiji i - adio! A već tad bio je moćan, silovit

VIDEO

Hajduk je iznimno zainteresiran za Antu Rebića, pišu turski mediji i čini se da se bliži kraj turskoj avanturi jednog od najboljih igrača hrvatske nogometne reprezentacije sa Svjetskoga prvenstva u Rusiji 2018. godine. Detalj s Hajdukom posebno je zanimljiv, s Rebićem u napadu Hajduk bi konačno dobio igrača klase Livaja. Superklase! Pa još da se Perišić oporavi do kraja i kad bi ostao bar još neko vrijeme. Uf! Kakav bi to napad bio...

Pokretanje videa...

01:08

No malo je poznato da je Hajduk jednom već imao Antu Rebića na pladnju, u vrijeme kad je bio dječak od 15, niti 16 godina. Kadet Imotskoga.

Argentina - Hrvatska, 0:3 Hrvatska srušila velikana i izborila osminu finala SP-a

- Mi smo znali njegove kvalitete od malih nogu, ali nisi mogao izaći na kraj s njime! Već s 12 godina nas je zaje...., bio je živo i tvrdoglavo dijete. Zato je uvijek davao sve od sebe i imao je svoj stav - pričao je za 24sata Branislav Škeva Mićo, dugogodišnji direktor NK Vinjana, prije šest godina, u vrijeme kad je Rebić zabio golčinu Argentini na SP-u. 

 

Hajdukovi stručnjaci dali mu dvaput po 10-15 minuta i zaključili: "Mali nije za Hajduk"

Vrlo brzo Ante je, međutim, prerastao Vinjane Donje i činilo se da ima kvalitetu za preći u kadete Hajduka. U jednoj prijateljskoj utakmici, sad već kao igrač NK Imotskoga, zabio im je dva-tri gola, radio što je htio pa su ga skauti "bijelih" pristali povesti na jedan turnir u Italiju, u Bari. Moglo je to biti 2008. ili prije će biti 2009. godine. Taman 15-16 imao je moćni kadet iz Vinjana Donjih.

- Ante je već tad fizički odskakao, bio je zaista fantastičnih predispozicija. Vrlo brzo smo ga u Imotskome prepoznali, počeli individualno raditi s njime. Nemoguće je bilo ne uočiti kakav je to talent, vjerujte mi - kaže nam sugovornik dobro upoznat s prilikama u NK Imotskome, tad stabilnome drugoligašu koji je imao kvalitetu za ući u prvi rang, znao je i biti jesenski prvak, ali nije imao novca za igrati Prvu HNL. Imoćani su iz Vinjana doveli malog Rebića i napredovao je fantastično. 

Pet godina  od osvajanja srebrne medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji

Odveo je tako Hajduk s kadetima u Italiju i jedva 16-godišnjega Antu Rebića da ga isproba. Bari je inače slavan detalj velike Hajdukove povijesti, tamo su se u rujnu 1944. godine, usred Drugoga svjetskoga rata, sastali HŠK Hajduk NOVJ i reprezentacija britanske vojske. Nismo uspjeli pronaći zapis iz Barija, ali u to vrijeme u Hajduku je bujao talent Rebićeva vršnjaka, obojica su 1993. godište - bile su to zadnje utakmice Marka Livaje prije odlaska u milanski Inter idućeg ljeta.

Hajduk je, recimo, u rujnu 2009. protiv Zadra nastupio s kadetskom momčadi: Opačak, Barišić, Bašić (od 73. Štimac), Arapović (od 39. Dodig), Peričić, Gladović, Franić (od 29. Grčić), Tomaš (od 55. Runje), Livaja, Medak (od 78. Jelavić), Tomičić. 

Zvone zvona našeg Ante: Rebić je u svojoj župi sredio kapelicu
Zvone zvona našeg Ante: Rebić je u svojoj župi sredio kapelicu

A u juniorima je u isto vrijeme igrao sastav Stipica, Župan, Kuvačić ( od 46. Bekavac), Čagalj (od 46. Mić), Glumac, Bradarić, Vukčević (od 75. Čavar), Asanović (od 46. Caktaš), Lendrić, Andrijašević (od 75. Boljat), Pešić. U zapisniku stoji da je trener bio Ante Šećer, no to ne znači da je on odlučivao oko Rebića. Trener juniora bio je Saša Glavaš

A u Bariju te 2009... Teško razočarenje za maloga Antu, velikog navijača splitskih bijelih. Netko odgovoran u kadetima, je li to bio trener ili šef skauta, odlučio mu je dati dvaput desetak minuta, plafon 15?! Tek toliko da se nađe u zapisniku, u tih dvadesetak minuta sve skupa nemoguće je bilo snimiti ima li taj momak kvalitetu za kadete Hajduka. I Rebić se razočaran vratio u Imotski. 

Vrlo brzo, prije 18. rođendana počeo je tresti mreže za seniore kluba iz Gospina Doca. Imaju jedan od najljepših, svakako najoriginalnijih stadiona na svijetu s Modrim jezerom odmah pored. 

Kako je NK Imotski ostao bez milijuna

- To je bilo takvo vrijeme. Imali smo mi još kasnije prvoligaških igrača, recimo Kristijan Jakić koji je sad dao dva gola u Bundesligi ili odličan stoper Majstorović, kasnije u Lokomotivi i Osijeku, ostvario je milijunski transfer u Kinu ali se, nažalost, bio teško ozlijedio. Eno ga sad u Istri. Hajduk jednostavno nije bio zainteresiran za suradnju ni po pitanju Rebića ni nakon toga, od njih nikad nismo ni mreže ni lopte dobili, kamoli što drugo. I mi smo se okrenuli prema RNK Splitu koji je tad bio i ispred Hajduka na ljestvici. Sve te igrače slali smo Žužulu - priča nam sugovornik, Imoćanin. 

Split: MAXtv 1. HNL, 30. kolo, RNK Split - HNK Hajduk

No NK Imotski u nevjerojatnom je raspletu ostao bez velikog novca od Žužula i za Rebića, i za Majstorovića, Jakića... Naime, umjesto naknade za razvoj igrača, u ugovore s RNK Splitom bi ugradili klauzulu da imaju pravo na deset posto odštete ako se igrač proda u inozemstvo. I ode Ante Rebić, primjerice, u Fiorentinu za šest-sedam milijuna eura, ali RNK Split u međuvremenu propadne, torpediraju ga iz prve lige i potone u stečaj. Pa ostane dužan i igračima, i NK Imotskome... 

Bivši 'vatreni' u biznisu: Rebić kupio robnu kuću u Imotskom
Bivši 'vatreni' u biznisu: Rebić kupio robnu kuću u Imotskom

Praktički svima. U ono vrijeme RNK Split i Žužula često se spominjalo kao kontraargument konceptu narodnoga Hajduka, ali nakon što je klub iz Parka mladeži financijski kolabirao, unatoč višemilijunskim transferima Rebića u Fiorentinu ili Roga u Dinamo, ispostavilo se da je Naš Hajduk ipak moćniji, stabilniji, neusporedivo uspješniji i bolje, pametnije vođen od Žužulove igračke. Eh, što bi tek bilo da su Hajdukovi "stručnjaci" onoga doba prepoznali sve te Modriće, Rebiće, Vrsaljka... A imali su ih na probi. 

Rebić: "Hajduk? Nisam im bio dobar"

Perišića i Livaju Hajduk je zbog nekih drugih okolnosti izgubio prije 18. rođendana pa ih vratio kao velike zvijezde. A Rebić kao klinac nije imao prilike ni pokazati što zna u najdražem dresu. Nije isključeno da će se sva trojica naći na početku priprema Hajduka za novu sezonu, uspije li operacija Rebić i njegovo spašavanje iz nemilosti Bešiktaša. 

- Hajduk? Bio sam tamo prije dvije i pol godine i nisam im bio dobar. Hajduk je institucija, uvijek će biti broj jedan, osjećam veliki respekt i poštovanje, ali ja sam u Splitu i to je moj klub. Meni nije prioritet igrati u Hajduku - govorio je Ante Rebić nakon što je zablistao u dresu RNK Splita, u vrijeme kad su igrali Europu. Bili uostalom, ispred Hajduka. 

Možda su sad, s 31 godinom i njegovi prioriteti drukčiji. Odlazak iz Milana pa pad u nemilost u Bešiktašu. Možda je vrijeme da Hajduk ispravi nepravdu iz Barija 2009. godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše