Obavijesti

Sport

Komentari 25

Tri prvoligaška kluba nisu dobila licenciju za Prvu HNL

Tri prvoligaška kluba nisu dobila licenciju za Prvu HNL

Propisane uvjete nisu zadovoljili aktualni prvoligaši Lokomotiva, Šibenik i Hrvatski dragovoljac koji nisu dobili licenciju za Prvu HNL za sezonu 2022/2023. U roku od osam dana moraju predati potrebnu dokumentaciju na adresu HNS-a, a onda će žalbeno tijelo za za licenciranje HNS-a donijeti novu odluku na 2. stupnju

VIDEO

Hrvatski nogometni savez objavio je popis klubova koji su dobili licencije za natjecanja pod okriljem HNS-a, kao i za europska natjecanja.

Pokretanje videa...

Rijeka obranila Kup 00:32

Za sudjelovanje u Uefinim klupskim natjecanjima (UEFA Ligi prvaka, UEFA Europa ligi i UEFA Europa konferencijskoj ligi), UEFA Ligi prvakinja, natjecanjima Prve HNL te Druge HNL tražitelj licence treba ispunjavati kriterije koji nose oznaku „A“ i „B“ iz pet skupina kriterija: Sportski, Infrastrukturni, Administracije i Stručno osoblje, Pravni i Financijski, te za svako od prije spomenutih natjecanja dobiti odgovarajuću licencu, tj. UEFA Licencu, licencu za UEFA Ligu prvakinja, odnosno licencu za I. HNL i/ili licencu za II. HNL.

Lokomotiva i Osijek igraju 25. kolo prve HNL

Uvjete nisu zadovoljili aktualni prvoligaši Lokomotiva, Šibenik i Hrvatski dragovoljac koji nisu dobili licenciju za Prvu HNL za sezonu 2022/2023. Osim toga, nema ih ni na popisu za UEFA licencu, ali to im neće ni trebati jer su daleko od mjesta koje vodi u Europu. Uz to, Dragovoljac je siguran putnik u drugu ligu pa će mu trebati samo licenca za Drugu HNL. Nisu ispunili jedan od navedenih uvjeta te su im licence odbijene, no imaju pravo na žalbu.

U roku od osam dana moraju predati potrebnu dokumentaciju na adresu HNS-a, a onda će žalbeno tijelo za za licenciranje HNS-a donijeti novu odluku na 2. stupnju. Rok za donošenje konačnih odluka je 27. svibnja 2022.

Šibenčani su i prethodnih sezona imali problema s pribavljanjem licencije, ali uvijek bi u drugom stupnju zadovoljili sve uvjete. Ista priča je i ove godine. 

Iz HNS-a su u četvrtak, među ostalim, priopćili:

U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2022/23. godinu primjenjuje se Pravilnik o licenciranju klubova HNS_izdanje 2021. s izmjenama od 25.02.2022. (HNS Glasnik 55/2021. od 10.12.2021. i HNS Glasnik 9/2022 od 02.03.2022.), u daljnjem tekstu „Pravilnik“. Pravilnik također sadrži i zasebne kriterije za licenciranje ženskih nogometnih klubova (Dodatak II. Pravilnika). 

Naime, od natjecateljske 2020/21. godine za sudjelovanje u UEFA Ligi prvakinja (UWCL) klubovi trebaju imati licencu izdanu od nacionalnog saveza. Ispunjenje kriterija Pravilnika s oznakom „A“ i „B“ uvjet su za izdavanje licence. U slučaju neispunjenja kriterija s oznakom „B“ Tijela za licenciranje izdaju licencu, ali primatelju licence izriču kaznu ukora ili novčanu kaznu. Kriteriji s oznakom „C“ imaju status preporuke i primjer su dobre prakse.

Rok za dostavu molbe za UEFA licencu, UEFA Ligu prvakinja, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL, te propisane dokumentacije bio je 31. siječnja 2022. godine, dok je rok za dostavu financijske dokumentacije bio 1. travnja 2022. To je i datum do kojeg su klubovi – tražitelji licence, između ostalog, trebali dokazati da su podmirili financijske obveze koje su dospjele do 31.12.2021. godine prema drugim nogometnim klubovima (djelatnosti transfera igrača, odnosno stjecanja / otuđivanja registracija igrača), te prema zaposlenicima i državi (porezi i doprinosi za zaposlenike) - piše u priopćenju HNS-a.

Prije navedene obveze se ne smatraju dospjelima ako su do 31. ožujka 2022. bile plaćene, ili je s vjerovnikom zaključen sporazum o odgodi plaćanja, ili su iste predmetom spora koji se vodi pred nadležnim nacionalnim ili međunarodnim nogometnim tijelima ili redovnim sudovima, a koji nije okončan pravomoćnom odlukom. Odjel za licenciranje HNS-a je prije podnošenja izvješća Komisiji za licenciranje HNS - tijelu 1. stupnja, svim tražiteljima licence dostavljao redovite i vrlo iscrpne povratne informacije o statusu ispunjenja kriterija i preporuke za uklanjanje nedostataka s dodatnim rokovima. Komisija za licenciranje HNS obavila je procjenu ispunjenja kriterija na temelju dokumentacije, informacija i podataka koju su dostavili klubovi - tražitelji licence, ali i na
osnovu drugih dostupnih relevantnih podataka i informacija te temeljem Pravilnika donijela odluke o licencama: 

Izdane UEFA licence za 2022./23.:
1. GNK DINAMO Zagreb
2. HNK GORICA Velika Gorica
3. HNK HAJDUK š.d.d. Split
4. NK ISTRA 1961 s.d.d. Pula
5. NK OSIJEK s.d.d. Osijek
6. HNK RIJEKA s.d.d. Rijeka
7. SNK SLAVEN Koprivnica
8. NK VARAŽDIN Varaždin

Izdane licence za I. HNL za 2022./23.:
1. HNK CIBALIA š.d.d. Vinkovci
2. GNK DINAMO Zagreb
3. HNK GORICA Velika Gorica
4. HNK HAJDUK š.d.d. Split
5. NK ISTRA 1961 s.d.d. Pula
6. NK OSIJEK s.d.d. Osijek
7. HNK RIJEKA s.d.d. Rijeka
8. SNK SLAVEN Koprivnica
9. NK VARAŽDIN Varaždin

*Napomena: Licenca za I. HNL vrijedi i za natjecanje u II. HNL

Izdane licence za II. HNL za 2022./23.:
1. NK BELIŠĆE Belišće
2. NK BJELOVAR Bjelovar
3. NK BSK Bijelo Brdo
4. HNK CIBALIA š.d.d. Vinkovci
5. NK DUGO SELO Dugo Selo
6. NK MLADOST Ždralovi
7. NK OPATIJA Opatija
8. NK RUDEŠ Zagreb
9. NK SOLIN Solin
10. NK VARAŽDIN Varaždin
11. HNK VUKOVAR 1991 Vukovar
12. NK ZAGOREC Krapina

Izdane licence za UEFA Ligu prvakinja 2022./23.:
1. ŽNK DINAMO Zagreb
2. ŽNK OSIJEK Osijek
3. ŽNK SPLIT Split

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
UŽIVO Lokomotiva - Rijeka 0-0: 'Lokosi' poveli iz prve prilike, VAR je poništio gol Mudražije
SUSRET 32. KOLA HNL-A

UŽIVO Lokomotiva - Rijeka 0-0: 'Lokosi' poveli iz prve prilike, VAR je poništio gol Mudražije

Lokomotiva cijelu sezonu igra sjajan nogomet i Rijeku čeka jako težak zadatak vratiti se na vrh HNL-a. Pogotovo jer se momčad Silvija Čabraje bori s Osijekom za jedino preostalo mjesto koje vodi u Europu