Obavijesti

Sport

Komentari 10

El Slavonico: Rivalstvo rođeno zbog Rene Sinovčića i - izmeta

El Slavonico: Rivalstvo rođeno zbog Rene Sinovčića i - izmeta
2

PRIČA S ISTOKA Osijek i Cibalia postali su ljuti rivali nakon finala Kupa 1999. godine, a odnose je pokvarila jedna 'spačka' navijača Cibalije. A opet, u Osijeku vole da su Vinkovčani u prvoj ligi...

VIDEO

Rivalitet između Osijeka i Cibalije je teško objasniti nekome tko nikad nije bio na nekom slavonskom derbiju. On je jak, nabijen emocijama, ali i završava nakon odigranih 90 minuta na terenu.

Gledajući kroz povijest HNL-a primat u slavonskom derbiju drže igrači Osijeka. Od ukupno 57 susreta, Osječani su slavili 26 puta, Vinkovčani 18 puta, dok je neriješeno bilo 13 puta. Kada govorimo o slavonskom derbiju, grijeh bi bio ne spomenuti finale Kupa 1999. godine, oko kojeg se i danas vuku repovi, a koji je sudio kontroverzni Reno Sinovčić.

Svi vjerojatno znate kako je Kup te godine osvojio Osijek golom Davora Lasića u produžecima. Vinkovčani još uvijek predbacuju Osječanima kako je taj Kup njima pokraden dok su se Osječani potrudili nabaviti snimku cijelog susreta i još jednom hrvatskoj javnosti pokazati da je Kup osvojen bez ijedne sudačke mrlje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pojačane tenzije

Nakon tog su se susreta tenzije na slavonskom derbiju pojačale. Druga 'najbitnija' utakmica između Osijeka i Cibalije se igrala također u Kupu. To je bilo 2012. godine kada su se slavonski rivali sastali u polufinalu.

Prva utakmica se igrala na Gradskom vrtu pred 7000 gledatelja.

Bila je poprilično jednosmjerna, Osječani su slavili rezultatom 3:0 i činilo se kako su već u prvom susretu rješili sve dvojbe oko toga tko će biti putnik u veliko finale. Međutim, dva tjedna kasnije, Cibalia se nije tako lako predala. Pola sata prije kraja vodili su rezultatom 2:0 i redali prilike kod Osječkog gola.

Izmetom namazali ogradu

Međutim, tada se ukazuje Tomislav Šorša i prvim prvim udarcem u okvir Cibalije postiže gol i vodi Osječane u finale Kupa gdje ih je čekao Dinamo. Na tom polufinalnom susretu u Vinkovcima bilo je zanimljivo i na tribinama.

Naime, Ultrasi su večer prije utakmice stajskim izmetom namazali ogradu na gostujućoj tribini. Pričekali su početak utakmice i trenutak kada Kohortaši na ogradu stavljaju transparente i slavodobitno počeli skandirati "Perite ruke" uz podignut transparent "Shit happens dear Kohorta, malo nas je al smo govna".

Iako je rijetko tko to želio javno priznati, Osječani su isčekivali povratak Cibalije u prvu ligu. Ta utakmica je ipak posebna jer se u Osijeku i Vinkovcima nerijetko pune gostujuće tribine.

Slavonski derbi za slavonski inat

Taj je susret izuzetna prilika za sve one koji ne idu na gostovanja da barem dva puta u sezoni osjete što to znači navijati u "tuđem" gradu. U sutrašnjem susretu Osječani imaju ulogu velikog favorita.

Trener Zoran Zekić izjavio je kako će rotirati početnu postavu zbog nakupljenog umora pojedinih igrača, no od svih očekuje maksimalni angažman. Možete očekivati veliku borbenost, zalaganje na nivou, utakmicu s puno prekršaja, borbu za svaki 'pedalj' terena, navijačke uvrede s obje strane. 

Ali kad se ugase reflektori i slegne euforija, većina će Osječana ipak priželjkivati ostanak Cibalije u ligi dok će većina Vinkovčana ipak potajno imati veće simpatije prema Osijeku nego Dinamu ili Hajduku.

HNL bez slavonskog derbija, barem u našim slavonskim glavama, nije potpun. Neka nam još puno sezona četiri puta godišnje na terenu bude slavonska bespoštedna borba, a na tribinama jaki slavonski inat! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'
IGRAO ZA HAJDUK I DINAMO

'Tko izgubi derbi na Poljudu, on ispada iz utrke za titulu. A sad da vidimo hoće li suca potezati'

Plus+ Srđan Mladinić za 24sata: Igrao sam i za Hajduk i za Dinamo, ali nisam imao problema. Situacija s Brekalom otišla je predaleko, a volio bih da ‘bili’ osvoje naslov

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'
SAD JE 1-1

VIDEO Torcida dobila Dinamo pa slavila uz pjesmu: 'Pa u pi*** materinu šaljem purgere...'

Futsal Dinamo ni iz trećeg pokušaja nije uspio pobijediti na Gripama. U drugoj utakmici doigravanja PH u futsalu Torcida je slavila 3-2, golom pred kraj drugog produžetka