Sport

Komentari 0

Europska unija želi oživjeti boćanje, pljočkanje i petanke

Europska unija želi oživjeti boćanje, pljočkanje i petanke

Novi Vinodolski će od 23. do 25. ožujka ugostiti treći "Next gen TSG" susret, gdje se djeca upoznaju sa sportovima kojima su se bavili njihovi preci

Nakon 2022. godine, i 2023. nastavlja se projekt Europske unije "Next gen TSG", koji želi očuvati baštinu tradicionalnih sportova i igara.

U tijeku je provedba EU projekta "Boccia, pljočka and bulin - next generation TSG”, kojem je cilj promocija i revitalizacija tradicijskih igara i sportova rasprostranjenih na području Republike Hrvatske.

Projekt "Next gen TSG" nastoji uključiti više od 80 djece i mladih u dobi od 7 do 14 godina u TSI i time pridonijeti familijarizaciji, participaciji i samom očuvanju zaboravljenih sportova.

Osim promicanja boćanja, pljočkanja, petanke i oine u partnerskim zemljama (Hrvatska, Rumunjska, Litva), osiguravanja aktivnog postojanja europskih tradicijskih sportova i igara te očuvanja identiteta i kulturnog baštine, projekt želi očuvati izvornost tradicije te prenijeti tajne tradicijskih igara budućim generacijama. Stručnim edukacijima, priručnikom za sportske trenere, bojankama za djecu, video materijalima te sportskim susretima postići će se upravo ti ciljevi.

Uključeni partneri jesu Europski institut za razvoj sporta, kineziologiju i zdravlje u svojstvu koordinatora, Boćarski savez Primorsko-goranske županije, organizacija mladih Aktyvistai te Rumunjski savez oine, ujedno član Europskog udruženja tradicijskih sportova i igara.

Nakon iznimno uspješnih događanja s multiplicirajućim učinkom održanih na Platku i u Constanți, projekt seli u zavičaj grofova Frankopanskih, Novi Vinodolski, gdje će se u razdoblju od 23. do 25. ožujka 2023. održati treći "Next gen TSG" susret.

Najčitaniji članci