Obavijesti

Sport

Komentari 0

Fabio Capello već je bio heroj na Wembleyju

Fabio Capello već je bio heroj na Wembleyju
1

Nakon osam utakmica bez pobjede nad Englezima, Fabio Capello 1973. je zabio za prvi trijumf Talijana, i to na Wembleyju

VIDEO

Fabio Capello, novi engleski izbornik, ostvario je najveći trenutak slave u igračkoj karijeri upravo na Wembleyu.
Capello, bivši igrač Rome (1967.-69.), Juventusa (1969.-76.) i Milana (1976.-79.), klubova u kojima je ostvario i najveće trenerske uspjehe u karijeri, bio je talijanski reprezentativac od 1972. do 1976. godine. Sudjelovao je na Svjetskom prvenstvu 1974. u Zapadnoj Njemačkoj. Igrao je veznog igrača, a događaj koji su kroničari njegove karijere izdvojili kao najveći bljesak, dogodio se upravo na – Wembleyu!
Engleska i Italija igrale su prijateljsku utakmicu 14. studenog 1973. Italija je pobijedila 1-0, a strijelac za prvu pobjedu Azzura na engleskog tlu bio je Don Fabio.
- Igrala se 86. minuta. Chinaglia je nakon driblinga šutirao na gol. Engleski vratar Shilton je ispustio loptu. Ja sam munjevito trčao prema lopti, jedva se zaustavio i uspio ipak zakvačiti loptu, koja je lagano prešla gol crtu! Odmah sam znao da je to gol za pobjedu, koju sam darovao svim Talijanima na cijelom svijetu! Bilo je to vrijeme kada je Italija osjećala kompleks spram Engleza. No, te smo ih godine pobijedili dva puta, 2-0 u Torinu i 1-0 na Wembleyu – prisjećao se još davno Capello u talijanskom tisku.
Još od prvog susreta ovih reprezentacija, 1934. na Highburyju, kada je Engleska slavila s 3-2, Azzuri su teško izlazili na kraj s Tri lava. Do te 1973., nisu ostvarili niti jednu pobjedu u osam međusobnih susreta s Engleskom. Četiri pobjede Gordog Albiona i četiri remija. A onda je, napokon, i Talijane krenula karta. Niti najmanje ih nije smetalo što su te dvije pobjede ostvarili u prijateljskim utakmicama. Bilo je bitno jedino skinuti kompleks Engleske.
Stoga će Capellov izbor za engleskog izbornika, 34 godine nakon "gola karijere" na Wembleyu, naki Talijani danas nazvati "prstom sudbine", a neki Englezi "ironijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov
ŠTO VI MISLITE?

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Evo što treba Rijeci i Dinamu u derbiju da bi osvojili naslov

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici za točno tjedan dana. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju