Obavijesti

Sport

Komentari 2

FIBA prijeti reprezentacijama: Izbacit ćemo vas iz natjecanja

FIBA prijeti reprezentacijama: Izbacit ćemo vas iz natjecanja
1

Fiba je najavila kako će iz svih natjecanja izbaciti one reprezentacije čiji nacionalni savezi podrže klubove koji se odluče igrati ULEB-ov Eurokup umjesto Fibine Lige prvaka

VIDEO

Vodstvo europskog ogranka Međunarodnog košarkaškog saveza, FIBA Europe, izdalo je priopćenje za javnost u kojemu najavljuje zabranu igranja muškim seniorskim reprezentacijama u natjecanjima pod svojom ingerencijom onih nacionalnih saveza koji podupru svoje klubove koji se odluče igrati Eurokup umjesto FIBA-ine Lige prvaka u sljedećoj sezoni.

Ranije ove godine ECA je potpisala ekskluzivne ugovore sa 11 vodećih europskih klubova kojima garantira nastup u Euroligi koja bi se sastojala od 16 klubova i u kojom bi imali zagarantiranih 30 utakmica po sezoni u sljedećih pet godina, dok je jedno od pet preostalih mjesta ponuđeno pobjedniku regionalne ABA lige u kojoj se natječu i hrvatski sastavi. 

No, uvjet da prvak ABA lige stekne pravo nastupa u Euroligi je taj da se još tri kluba iz ABA-e obvežu igrati Eurokup, a ne FIBA-inu Ligu prvaka. 

Na skupštini ABA lige održanoj u nedjelju u Zagrebu, 11 od 12 klubova prihvatilo je uvjet Eurolige, jedina protiv bila je Cibona, a Hrvatski košarkaški savez (HKS) je u ponedjeljak izdao priopćenje u kojem stoji kako on podržava FIBA-inu Ligu prvaka.

Fibino priopćenje:

Tvrtka Euroleague Commercial Assets (ECA) i 11 klubova kojima je ECA dodijelila A licencu za sljedeću sezonu služe se neprimjerenim rječnikom u pregovorima s ostalim klubovima i ligama vezano za nastupe u eurokupovima sljedeće sezone na što smo ih već upozorili pismenim putem.

ECA još nije odgovorila na pismo FIBA-e i FIBA-e Europe koje smo im poslali reagirajući na tu neprimjerenu komunikaciju. Mi smo uvidjeli potrebu zaštititi klubove i lige na svim razinama, kao i temeljne košarkaške organizacije od nelegalnih postupaka ECA-e cilj kojih je služenje interesima nekolicine klubova što bi za posljedicu imalo propadanje svih ostalih, a u konačnici i same košarke u Europi.

Klubovi su prvenstveno članovi nacionalnih saveza s pravima i obvezama kako bi se osigurala solidarnost na relaciji imeđu elite i temeljnih košarkaških organizacija u Europi.

Kao odgovor na nelegalno i agresivno ponašanje ECA-e, odlučili smo da će, s iznimkom 16 klubova u Euroligi, svaki nacionalni savez koji podupre ECA-ine nelegalne aktivnosti i to tako da dopusti svojim klubovima ili ligama sklapanje dogovora s ECA-om, automatski izgubiti pravo na sudjelovanje svoje seniorske muške reprezentacije u svim natjecanjima koja organizira FIBA Europe.

Zabrana nastupa reprezentacije u međunarodnim natjecanjima može se proširiti i na ostala natjecanja. Kada je riječ o natjecanjima koja organizira FIBA, odluku o eventualnim sankcijama donijet će Izvršni odbor FIBA-e.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...