Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Fifa je objavila cijeli izvještaj: Ovo je istina o korupciji u vrhu

U izvještaju se navodi i kako su tri Fifina člana Izvršnog odbora letjeli na zabavu u Rio de Janeiro u privatnom zrakoplovu katarskog nogometnog saveza prije glasovanja za domaćinstvo SP-a

Foto: PA/PIXSELL
4 komentara

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) objavila je kompletan izvještaj američkog odvjetnika Michaela Garcije o korupciji prilikom natječaja za domaćinstva svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. godine.

FIFA je izvještaj na 403 stranice objavila na svojoj internetskoj stranici i to manje od 24 sata nakon što je njemački Bild objavio kako posjeduje kopiju tog izvještaja i da će ga u danima koji slijede objaviti sa svim detaljima.

Garcia je u prosincu 2014. godine podnio ostavku na funkciju iz protesta zbog načina postupanja s njegovim izveštajem.

Američki odvjetnik je, odlazeći s funkcije, naveo "nedostatak liderstva u FIFA-i", čiji su se čelnici jednoglasno složili da se objavi "pravno odgovarajuća verzija" tog izvještaja. U toj verziji na 42 stranice Katar je oslobođen navoda o korupciji.

Bild tvrdi kako izvještaj sadrži niz optužbi na račun najviših predstavnika krovne nogometne organizacije koji su sudjelovali u izboru domaćina.

Njemačke novine navode podatak o iznosu dva milijuna dolara koji su isplaćeni desetogodišnjoj kćeri jednog Fifina službenika.

U izvještaju se navodi i kako su tri Fifina člana Izvršnog odbora letjeli na zabavu u Rio de Janeiro u privatnom zrakoplovu katarskog nogometnog saveza prije glasovanja za domaćinstvo SP-a. 

U Garcijinom izvještaju stoj i kako je Akademija Aspire iz Katara imala odlučujuću ulogu u manipuliranju s članovima IO-a FIFA-e koji su imali pravo glasa. 

Naši partneri pišu
Message