Obavijesti

Sport

Komentari 65

Švedska pobijedila Španjolsku i uzela naslov europskog prvaka!

Švedska pobijedila Španjolsku i uzela naslov europskog prvaka!
4

U dramatičnoj završnici finala Europskog prvenstva Švedska je u posljednjim sekundama protiv Španjolske izborila sedmerac te zabila za pobjedu i naslov europskog prvaka

Rukometna reprezentacija Švedske osvojila je naslov europskog prvaka nakon što je u finalu u Budimpešti pobijedila Španjolsku sa 27-26 golom Niclasa Ekberga iz sedmerca u zadnjoj sekundi utakmice.

Pokretanje videa...

Hrvatska ostala bez polufinala Eura 01:00

Šveđanima je to rekordni peti europski naslov, ali prvi nakon 20 godina. Španjolska, koja je na posljednje dvije europske smotre osvajala zlato, ovoga puta morala se zadovoljiti srebrom.

U susretu za treće mjesto Danska je nakon produžetaka pobijedila Francusku sa 35-32 (29-29, 13-14).

Švedska je bolja otvorila finale, povela je 2-0, pa 3-1, te 4-2. Španjolska je u 14. minuti prvi put uspjela izjednačiti (6-6), a u 29. minuti i prvi put povesti (12-11). Sa španjolskim golom prednosti otišlo se i na odmor (13-12).

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Final - Sweden v Spain

U nastavku susreta bolje su krenuli Španjolci, u nekoliko navrata imali su po dva pogotka prednosti, no Švedska je u 39. minuti dohvatila izjednačenje (17-17), a na isteku 42. minute stigla i do prednosti (20-19). Uslijedile su minute u kojima se igralo gol za gol uz mnogo pogrešaka na obje strane.

Šest minuta prije kraja Švedska je ponovo stigla do dva gola prednosti (25-23), a potom imala i dva napada za +3. Da je uspjela zabiti možda bi finale bilo i ranije razriješeno. No Španjolska se nije predavala, tri minute prije kraja smanjila je  na gol zaostatka, a zatim izjednačila na 26-26.

Španjolci su minutu prije kraja imali i napad za vodstvo, no Andreas Palicka je obranio udarac Joana Canellasa, gurnuvši Šveđane u priliku za pobjedu. Do kraja susreta preostalo je 19 sekundi, Šveđani su izborili sedmerac, a Ekberg je s istekom vremena bio siguran za veliko slavlje.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Final - Sweden v Spain

Švedsku su do zlata predvodili Ekberg i Oscar Bergendahl sa po pet golova, te Hampus Wanne sa četiri gola. Odličan je bio i golman Palicka sa 11 obrana.

Na suprotnoj strani najefikasniji su bili Adrian Figueras i Aleix Gomez Abello sa po šest golova, dok je Ian Tarrafeta dodao pet golova. Španjolski vratari Rodrigo Corrales i Gonzalo Perez de Vargas ukupno su imali osam obrana.

U susretu za treće mjesto Danska je nakon produžetaka pobijedila Francusku sa 35-32 (29-29, 13-14).

Bio je to okršaj aktualnih olimpijskih prvaka Francuza, te aktualnih svjetskih prvaka Danaca, a na koncu su slavili Danci. Dancima je to sedma medalja s europskih prvenstava pri čemu četvrta bronca nakon što su treći bili na tri uzastopna EURO-a (2002, 2004, 2006).

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Final - Sweden v Spain

Dansku su do pobjede predvodili Jacob Holm sa 10, Niclas Vest Kirkelokke s pet, Rasmus Lauge sa četiri gola, te sjajni Niklas Landin sa čak 18 obrana.

Kod Francuza najefikasniji su bili Kentin Mahe s osam, te Hugo Descat sa sedam golova, dok je Vincent Gerard imao 17 obrana.

Dodajmo kako je Šveđanin Jim Gottfridsson proglašen najkorisnijim (MVP) igračem Europskog prvenstva.

Gottfridssonu je to druga nagrada MVP-a na EHF EURO-u, nakon što je prethodno osvojio titulu kada je Švedska osvojila srebro 2018. On je treći igrač koji je osvojio dvije MVP nagrade, nakon Hrvata Ivana Balića (2004, 2006) i Francuza  Nikole Karabatića (2008, 2014).

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Final - Sweden v Spain
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
FINALE EUROPSKOG PRVENSTVA 18:00 , Budimpešta
Švedska
27 : 26
Španjolska
Sortiranje događaja
60'

GOOOL! Švedska je u posljednjim trenutcima iznudila sedmerac i zabila za naslov europskog prvaka! Gotovo je. Španjolci imaju srebro, a Danci broncu.

59'

Nevjerojatno. Švedska se obranila i ima napad za naslov europskog prvaka. 

58'

Švedska je pod prijetnjom oduzimanja lopte morala brzo reagirati nakon prekida, ali nije uspjela zabiti. Španjolci su to kaznili i idući napad zabili za izjednačenje. 

56'

Figueras je zabio gol nade za Španjolsku. I dalje se igra gol za gol. 

52'

Felix Claar dobio je dvije minute isključenja zbog udarca protivnika u lice. Španjolska je izgubila loptu i izgubila priliku za izjednačenje. 

Komentari 65