Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
Kolumna
Tomislav Birtić Subota, 20.07.2019. u 14:04
3 komentara

France Football dovodi više turista od hrvatskog srebra...

Obljetnica je naše povijesne Rusije i mnogi su jauknuli što Hrvatska nije iskoristila val euforije, val entuzijazma zbog velikog uspjeha. A zapravo se baš i nije imalo što za iskoristiti...

Svečani doček Vatrenih na Trgu bana Josipa Jelačića
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
3 komentara

Uspjeh reprezentacije u Francuskoj ili Rusiji turizmu je doprinio vjerojatno otprilike koliko i bankama.

Kamate na štednju u Hrvatskoj su neko vrijeme bile više nego u zemljama turista koji dolaze kod nas na Jadran. I, koliko ih je stavilo lovu u hrvatske banke? Pa, neki i jesu. I bio je to dobar posao.

Da je CNN napravio reportažu, da su im mediji kojima vjeruju sugerirali da lovu stave u hrvatske banke, jednake njihovim bankama, dobra je oklada da bi bila navala. Isto je i s turizmom. Newsweek je prije dvadesetak godina na naslovnici objavio Dubrovnik.

Tko je imao uši i oči, čuo je i vidio budućnost. Tko do tad nije vidio što je kapital namijenio Hrvatskoj, tad je mogao vidjeti. Isto vrijedi i za priču France Footballa ili bilo kojeg medija kojem njegova publika vjeruje, o nogometu na Hvaru, broju NBA igrača po glavi stanovnika u Splitu…

Narod je potrošio keš na đinđe, pa se onda i zadužio za kvadrate i đinđe, sad nekako treba osigurati da vrati kredite. Dovedimo narodu turiste. Obljetnica je naše Rusije i mnogi su jauknuli što Hrvatska nije iskoristila val euforije, entuzijazma zbog velikog uspjeha. A zapravo se nije imalo što iskoristiti.

Procedura za smjenjivanje kadrova u Savezu ista je bila Hrvatska druga na svijetu ili ne prošla skupinu. Dakle, ako je itko očekivao da će oni u napadu entuzijazma smijeniti sami sebe, previše je očekivao. Ako je itko očekivao da se zbog euforije poljoprivredni kvadrati neće po političkoj liniji prenamjenjivati u građevinske, ili da će mali Pero, Ivica i Štef i svoje poljoprivredne moći prenamijeniti u građevinske, isto je previše očekivao.

Nogomet, sport nema super-moći. Amerikanac, Šved ili Japanac će na operaciju očiju, ili Talijan po implantat, doći u Hrvatsku vjeruju li da mogu dobiti bolju uslugu, ili bar da će istu platiti manje nego kod kuće. I treba čestitati ljudima koji su stvorili reputaciju, dozvali te ljude u Hrvatsku. Nogomet može pomoći da se za Hrvatsku čuje, ali nije dovoljan da dozove. I nije dovoljan da mijenja svijest. To svatko mora sam.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Naši partneri pišu
Message