Obavijesti

Sport

Komentari 9

Girona je novi gazda Katalonije! Donedavni drugoligaš razbio je Barcu, a vodi ga Guardiolin brat

Girona je novi gazda Katalonije! Donedavni drugoligaš razbio je Barcu, a vodi ga Guardiolin brat
7

Girona je deklasirala Barcelonu 4-2 u 16. kolu La Lige i vratila se na vrh prvenstva. Direktor kluba je mlađi brat Pepa Guardiole, a klub svoje utakmice igra na stadionu koji je malo veći od Opus Arene u Osijeku...

VIDEO

Senzacionalna Girona srušila je aktualnog prvaka Barcelonu 4-2 u 16. kolu La Lige i time preuzela vodstvo u španjolskom prvenstvu. Tako se nastavila čudesna priča koja je počela u gradu na sjeveru Katalonije, koji prema popisu stanovništva iz 2018. godine broji nešto više od 100.000 stanovnika. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Girona FC trening 00:58

Uzlet Girone predivna je sportska priča. Jer klub nisu nedavno kupili novi, bogati vlasnici koji su uložili ogroman novac u pojačanja. Girona je, prije svega pametnim vodstvom, ulaganjem u klupsku infrastrukturu, skautiranjem i sportskom politikom došla u poziciju gdje se bori sa španjolskim velikanima. 

VIDEO Rapsodija Reala protiv Valencije, pljušte pohvale za Modrića: Branio status legende
VIDEO Rapsodija Reala protiv Valencije, pljušte pohvale za Modrića: Branio status legende

A od iduće godine, uz ovakvu formu, Girona će se okušati i u europskom natjecanju, gdje će svoju vrijednost testirati protiv najvećih. Ipak, o tom potom.

Girona ima najviše pobjeda u 'ligama petice'

Po brojkama, Girona je trenutačno jedan od najboljih klubova u Europi. Ima najviše pobjeda (13) u pet najboljih europskih liga, jednu više od Intera i Reala. Iako je tek prosinac, Girona je već pobijedila isti broj utakmica kao i prošle sezone, a taj podatak možda i najbolje prikazuje koliko je ovaj klub napredovao između sezona. 

LaLiga - FC Barcelona v Girona

Katalonski klub zabio je 38 golova u prvenstvu, po čemu je također jedan od najboljih u Europi. Samo su Bayern (44) i Bayer Leverkusen (39) zabili više u pet najboljih europskih liga.

Barcelona primila gol nakon 18 sekundi, a zatim preokrenula
Barcelona primila gol nakon 18 sekundi, a zatim preokrenula

- Napravili smo veliku uslugu La Ligi, igrali smo ravnopravno i pobijedili našeg rivala. U nekim trenucima smo se branili, ali jako sam sretan. Natjerali smo Barcelonu da trči prema svojem golu! Uspjeli smo. A ako smo to uspjeli napraviti tim igračima, onda možemo svakome. Sad ulazimo u drugu dimenziju - rekao je Michel (48), trener Girone.

LaLiga - FC Barcelona v Girona

- Sretan sam igrom. Nisam siguran možemo li ostati na razini Barcelone, Reala i Atletica kroz čitavu sezonu, ali ova me utakmica čini sretnim. Naši igrači pišu povijest. Danas su svi navijači dio naše Girone. Mnogi će reći: 'Ovi ljudi igraju dobar nogomet'. Nisam siguran možemo li osvojiti La Ligu, to nije naš cilj, taj pritisak ima Barcelona, rekao sam i Xaviju - zaključio je strateg ovogodišnje senzacije španjolskog prvenstva.

Priča o uspjehu Girone počela na Otoku

Ipak, priča o uspjehu Girone nije počela u Španjolskoj, već 1730 kilometara sjevernije, u Manchesteru.

Naime, Girona je među prvim klubovima koji su postali dio globalne ideje Manchester City nogometne grupe (CFG). U toj su grupaciji sada mnogi klubovi: New York City, Yokohama F. Marinos, Montevideo City Torque, Sichuan Jiuniu, Mumbai City, Lombel SK, ESTAC, Palermo i Bahia. Upravo zahvaljujući sjajnim vezama i organizacijskoj strukturi City grupacije dogodio se rast Girone, koja je tako prihvaćala talente koji nisu bili dovoljno dobri za Manchester City...

LaLiga - FC Barcelona v Girona

Tako je u sastavu Girone nekoliko igrača koji su odbačeni u Manchesteru. Recimo, talentirani desni bek Yan Couto (21) na posudbi je iz Cityja, a veznjaka Yangela Herreru (25), koji je zabio već četiri gola u prvenstvu, doveli su prošlo ljeto nakon jednogodišnje posudbe iz Manchestera. Spomenimo i Aleixa Garciju (26), koji je možda i najvažniji igrač Girone. Garcia je odigrao samo devet utakmica za City, koji ga je godinama slao na posudbe prije nego što je, bez ikakve odštete, otišao iz redova 'građana'.

VIDEO Sjela je kao naručena! Rakitić zabio 'bombetinu' u derbiju Andaluzije s Betisom
VIDEO Sjela je kao naručena! Rakitić zabio 'bombetinu' u derbiju Andaluzije s Betisom

Upravo Garcia poteže konce u Gironi, igrao je svaku utakmicu u prvenstvu i Michel ga još ni jednom nije izvadio iz igre. A u studenom je debitirao i za španjolsku nogometnu reprezentaciju u pobjedi protiv Cipra. Ako nastavi igrati u ovakvoj formi, nema sumnje kako će biti dio sastava koji će izbornik Luis de la Fuente odabrati za Hrvatsku na Europskom prvenstvu u Njemačkoj...

Artem Dovbik (26), koji je došao iz ukrajinskog Dnipra početkom sezone, nevjerojatno je pojačanje za sedam milijuna eura. Zabio je osam golova u prvenstvu, toliko je dao i Robert Lewandowski...

Brat Pepa Guardiole glavni u Gironi

Kao šlag na tortu, spomenimo kako je direktor Girone Pere Guardiola (47), mlađi brat slavnog trenera Pepa! A Pepov pečat jasno se vidi i u radu njegovog brata. Girona igra napadački nogomet s naglaskom na posjedu lopte. U 16 kola La Lige ima prosječni posjed lopte od čak 57 posto, 13 udaraca prema golu i 2,4 gola u prosjeku.

LaLiga - FC Barcelona v Girona

Iako je Girona dio City grupacije, klub u gradu od 100.000 stanovnika ne bi bio ništa bez nekoliko lokalaca koji su svoju dušu uložili u klub. Tako su na vrhu hijerarhije u klubu dvojica Španjolaca, koji su već dugo u klubu. Predsjednik Delfi Geli (54) počeo je i završio igračku karijeru u Gironi, a igrao je još za Barcelonu i Atletico Madrid. 

Sportski direktor Quique Carcel (49) još jedan je Katalonac. Nogometnu karijeru počeo je u mladim uzrastima Barcelone, ali za razliku od predsjednika, nije dosegao najviše domete, pa je tako karijeru proveo u raznim niželigaškim klubovima prije nego što je 2014. postao sportski direktor Girone.

Stadion Girone poput Opus Arene u Osijeku

Zbog sjajnog posla ove sezone Carcel je nagrađen novim ugovorom do 2027. godine. Upravo je on stvorio mašineriju koja gazi Španjolskom. Dovodio je igrače koje velikani nisu htjeli, u njima je vidio potencijal, a istovremeno skautirao u "malim" europskim klubovima, tražio nebrušene dijamante... A njegov rad stigao je na naplatu. 

LaLiga - FC Barcelona v Girona

Svoje domaće utakmice Girona igra na malenom stadionu Montilivi od 13.286 mjesta, što je malo više od Opus Arene u Osijeku. Ipak, u klubu se nadaju kroz koju godinu izgraditi novi stadion, a s obzirom na senzacionalne rezultate, itekako zaslužuju velebni dom. Situaciju otežavaju komplicirani pregovori s gradskim vijećem, ali ako klub nastavi s ovakvim sjajnim rezultatima, nema sumnje kako će u gradu popustiti i dati zeleno svijetlo za veliki projekt i novi stadion.

FILE PHOTO: LaLiga - Girona v Real Madrid

Girona je 2017. osigurala povijesni ulazak u prvi rang španjolskog nogometa, a upravo su u debitantskoj sezoni ostvarili i najviše pobjeda u La Ligi (14). Ipak, čini se kako je to rekord koji će, s 22 utakmice do kraja sezone, srušiti u bližoj budućnosti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a
VELIKO SLAVLJE 'LOKOSA'

VIDEO Lokomotiva - Rijeka 3-1: Kiks Riječana u borbi za naslov! Dinamo ostaje na vrhu HNL-a

Sve što je Rijeka trebala je ne izgubiti u Kranjčevićevoj pa veliki iskorak ka naslovu tražiti u derbiju s Dinamom. No, Riječani su na teškom gostovanju posrnuli. Mudražija i Šotiček pogurali su 'modre' prema tituli

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu
POGLEDAJTE GOL

VIDEO Čudesni Gvardiol je opet zabio! Vodi City prema naslovu

'Građani' vode žestoku bitku za naslov s Arsenalom, koji je u velikom londonskom derbiju pobijedio Tottenham 3-2. Manchester ima i utakmicu manje. Ako ju pobijedi, bit će usamljen na vrhu Premier lige
Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima
NIJE IZGLEDAO DOBRO

Dramatične scene u Beogradu! Pobjednika maratona nakon utrke hitna odvezla na nosilima

Gilbert nije bio jedini koji je pao tijekom utrke. Toplo vrijeme, jak tempo, želja da se što prije stigne na cilj. Sve je to imalo utjecaja na pojedine sportaše