Obavijesti

Sport

Komentari 130

Godišnjica: Boban i Dinamo su prije 21 godinu ušli u povijest

Godišnjica: Boban i Dinamo su prije 21 godinu ušli u povijest
5

Točno na današnji dan 1990. godine na Maksimiru se odvijala prava drama. Dinamo i Crvena zvezda igrali su utakmicu koja će kasnijim razvojem događaja ući u povijest

VIDEO

Na današnji dan 1990. trebala se igrati utakmica prvenstva Jugoslavije između Dinama i Crvene zvezde. Ali navijači i milicija tog su dana bili glavni akteri. Nogometaši su stajali po strani, osim jednog... Fotografije Zvonimira Bobana, Dinama i Hrvatske tog su dana obišle cijeli svijet... Kao i fotografije rušilački nastrojenih navijača Crvene zvezde predvođenih Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Nismo bili sami. Uz nas su stali Torcida i Armada, zajedno smo se borili za Hrvatsku, ispričao je jedan od navijača

Navijači Crvene zvezde 13. svibnja 1990. godine na Maksimir su stigli samo s jednim ciljem - raditi nerede. U rušilačkom pohodu koji je počeo na južnoj tribini, a na koji su odgovorili Dinamovi navijači s ostalih tribina, ozlijeđeno je mnogo ljudi uključujući i pripadnike milicije.

- Kako će biti danas? Bit će krvavo! - govorio je nekoliko sati prije utakmice jedan od pripadnika Delija

Dok su Delije napale malobrojnije Dinamove navijače na Jugu, milicija je pendrečila Boyse koji su htjeli pomoći napadnutim kolegama. Na tribinama maksimirskog stadiona, osim Bad Blue Boysa, bili su i pripadnici Torcide i Armade, kao i ostalih navijačkih skupina.

- Nismo tad bili sami, uz nas su stali i Torcida i Armada... Svi smo se tog dana borili za Hrvatsku - ispričao je jedan od Dinamovih navijača.

Nakon što su provalili na travnjak, Bad Blue Boysi su krenuli prema južnoj tribini. U tome ih je spriječila milicija koja ih je žestoko napala. Neke su milicajci pendrečili dok su ležali na podu. Sve to nije mogao mirno gledati tadašnji kapetan Dinama Zvonimir Boban. Scena u kojoj nogom udara milicajca ostala je utkana u povijest kao jedna od najpoznatijih scena s nogometnih terena u bivšoj državi, ali i šire.

Ja sam riskirao svoju karijeru, ali neki klinci riskirali su svoje živote, rekao je Zvone Boban

- Samo sam reagirao na nepravdu. Mislim da je to ljudski i ponosim se tim potezom. Bio sam u dresu pa su me primijetili, ali ja sam riskirao samo svoju karijeru. Bilo je tamo klinaca koji su riskirali svoje živote - pričao je Boban.

Delije nisu očekivale žestoki odgovor Boysa pa su se "hrabri" navijači Crvene zvezde stisnuli na vrhu južne tribine i čekali evakuaciju na sigurno. Strepjeli su od ulaska Boysa na njihovu tribinu. Na njihovu sreću, na vrijeme su ih evakuirali.

Navijači Dinama i ove su godine položili vijence i zapalili svijeće na spomenik Bad Blue Boysima i ostalim poginulima u Domovinskom ratu. Datum 13. svibnja 1990. godine mnogi obilježavaju kao početak rata za nezavisnu Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...
OTVORIO DUŠU

Erlić: Skupljali smo boce i živjeli u štali. Plakao sam svaku večer kada sam došao u Dinamo...

Kao mali sam navijao za Hajduk i nadam se da ću jednog dana zaigrati na punom Poljudu. A završio sam za kuhara i volio bih napraviti ručak Severini i večeru Cristianu Ronaldu. Benzema se naljutio kad sam ga uštipnuo
Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"