Obavijesti

Sport

Komentari 48

Gorica debitira: 'Svi su ispred nas, ali došli smo da ostanemo'

Gorica debitira: 'Svi su ispred nas, ali došli smo da ostanemo'
1

U dresu Gorice u premijernoj prvoligaškoj sezoni igrat će Indonežanin, Uganđanin, Armenac, Nigerijac, Gruzijac... Trener želi biti poput Keka, a predsjednik pušta 'dijete' među 'velike dečke'

VIDEO

Znate vjerojatno za one nogometno romantične priče o malom klubu iz malog mjesta koji uspije doći do najvišeg ranga, koji ostvari snove svojih strastvenih i brojnih navijača... Znate? E, Gorica nije jedna od tih priča!

Novi prvoligaš, debitant u najvišem rangu, klub koji je 2009. godine izrastao na temeljima Radnika, vlasnika rekordnog poraza u HNL - Hajduk je na Poljudu 1994. bio bolji 10-0 - nije mali klub. Ne, ne, to je klub u kojem se ponašaju ozbiljno, odgovorno, koji je uzor mnogima po načinu na koji radi, posluje i funkcionira, a takav klub se teško može nazivati malim. Iako zasad nema velikih uspjeha i trofeja, iako se još nije do kraja etablirao na hrvatskoj nogometnoj sceni.

Nije ni Velika Gorica, da se vratimo na početak, malo mjesto. Ma kakvi, to je šesti grad u Hrvatskoj po broju stanovnika, s jednom od najmanjih stopa nezaposlenosti u državi, naslonjen na metropolu. I grad koji je, složit će se mnogi, i ranije trebao imati prvoligaša... Nema tu, nažalost po Goričane, ni "strastvenih i brojnih navijača", to je dio na kojem će u novom prvoligašu morati najviše raditi. Iako, zna se odavno da u hrvatskom sportu navijače privlače samo pobjede, samo rezultati. Euforija se začas rodi, depresija još brže...

- Ovo je avantura u kakvoj još nismo bili, ali to smo željeli otkad smo krenuli u ovaj projekt. Igrati Prvu HNL je privilegij i čast, pogotovo u godini u kojoj je naša liga postala liga viceprvaka svijeta, ali to je i velika obaveza. Baš tako, obaveza, jer mi doista imamo obavezu predstaviti Goricu u dobrom svjetlu. Vjerujem da će tako i biti, ovaj klub je na svim razinama spreman za ono što nas čeka - kaže predsjednik Gorice Nenad Črnko iščekujući trenutak kad će njegovo "dijete" konačno doći na igralište i zaigrati nogomet s "velikim dečkima".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gorica je klub koji nikome ne ostaje dužan. Koji posluje u okvirima svojih mogućnosti. U kojem su ljudi racionalni, realni i s obje noge na zemlji. Ali su istovremeno i ambiciozni, s pogledom prema vrhu.

- Meni je kao predsjedniku uvijek cilj svakoga pobijediti, tako ćemo se ponašati i u Prvoj HNL, no naravno da pritom treba biti i realan. Tu su ipak Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek, klubovi koji su debelo ispred nas. Tu su i dugogodišnji prvoligaši Lokomotiva, Slaven Belupo, Istra i Inter, koji su također u prednosti pred nama. Rekao bih da mi i Rudeš u ovom trenutku zaostajemo za svima njima, ali to ne mora ništa značiti - rekao je Črnko i dodao:

- Svjesni smo da su prva i druga liga dva različita svijeta. Morali smo značajno promijeniti momčad u odnosu na prošlu sezonu, doći će nam još igrača, i znam da bi bilo čudo da budemo uigrani i posloženi već od prvoga kola. Svi drugi su samo nadograđivali lanjske momčadi, a mi smo krenuli praktički od početka.

Upravo je Nenad Črnko i najzaslužniji za sve što se događa u HNK Gorici posljednjih devet godina. Do tad je bio predsjednik Poleta iz Buševca, mjestašca u blizini Velike Gorice, te sa svojim klubom došao do treće lige. U to vrijeme Radnik je bio u četvrtoj. Kad je krenula priča s HNK Goricom, Črnko je odabran za voditelja tog projekta, a to se pokazalo pravim izborom.

- Već godinama dolazim u Veliku Goricu kao gledatelj i protivnički trener, ali moram reći da me iznenadilo kako je klub dobro posložen. I zato kažem da ovaj ulazak u prvu ligu nije nikakva slučajnost nego nagrada ljudima iz kluba - rekao je trener Sergej Jakirović, čovjek koji će povesti Goričane u povijesnu sezonu nakon odlaska Ivana Preleca, koji je uveo klub u Prvu HNL.

Prošle sezone bio je trener Sesveta, i on će debitirati u Prvoj HNL, a na raspolaganju će imati vrlo zanimljivu momčad. Iz prošlosezonskog sastava ostalo je 13 igrača, među kojima ima i velikog potencijala.

Golman je Kristijan Kahlina, Dinamova škola, nekad u Vinogradaru i Sloveniji. U obrani su ostali veteran Igor Čagalj, novi kapetan momčadi, 21-godišnji perspektivni Srbin Nemanja Ljubisavljević, dva lijeva beka, nekad igrač Zagreba Matija Špičić i domaći igrač Damir Žutić, te jedan desni bek, Gruzijac Giorgi Mchedlishvili. Od veznih su tu i dalje Poljak s tri nastupa za reprezentaciju Michal Maslowski, koji je u dresu Legije igrao i Ligu prvaka, sjajni Nigerijac Iyayi Belive Atiemwen, u Gorici poznatiji po nadimku Beli, te ikona drugoligaških terena Mario Marina. Tu su i klinci Adrian Zenko i Martin Šroler, mladići su koje u Gorici silno vjeruju... Naprijed je ostao također mladi Dinko Matošević te iskusni Matija Dvorneković, Goričanin koji je nogometni kruh zarađivao u Albaniji, Rusiji i na Islandu.

- Svašta sam prošao u karijeri, ali Prvu HNL nikad nisam igrao. I zato stvarno mogu reći da ima leptirića u trbuhu uoči debija, ipak je ovo nešto posebno. Moj grad, moj klub... - kaže Dvorneković.

Stigla su i pojačanja, zasad njih osam. Iz Slaven Belupa je došao stoper Aleksandar Jovičić, koji je proljeće proveo na posudbi u Istri, iz Kustošije je došao ponajbolji igrač Druge HNL Kristijan Lovrić, iz Cibalije mladi Marko Dabro, bivši igrač Fiorentine, te kapetan Sesveta Martin Maloča. Iz inozemstva su u Goricu došli armenski napadač David Aršakjan, grdosija od 195 cm s iskustvom iz MLS-a, veznjak iz Ugande Farouk Miya, koji je stigao iz Standard Liegea, napadač Lukas Zwolinski iz Pogon Sczeczina te, posljednji u nizu, zadnji vezni Joey Suk. Indonežanin rođen i odrastao u Nizozemskoj dolazi iz Go Ahead Eaglesa.

- Dovest ćemo još četvoricu igrača do kraja prijelaznog roka, trebaju nam golman, desni i lijevi bek te stoper. Vjerujemo da smo odradili dobar posao, da ćemo ubrzo definirati momčad do kraja i krenuti u borbu. Nije nas strah, ne bojimo se ničega jer znamo što radimo. I, to vam također mogu reći, u svakoj ćemo utakmici ići na pobjedu - istaknuo je dopredsjednik kluba Mindaugas Nikoličius, Litavac koji predstavlja inozemne investitore i vodi sportsku politiku kluba.

Dobra vijest za Goričane je što će od početka igrati na svom stadionu, iako će reflektori biti gotovi tek krajem rujna, a loša vijest može biti to što u prvom kolu moraju na možda i najteže gostovanje u ligi.

- Rijeka je na Rujevici favorit u svakoj utakmici, igrala protiv Dinama, Hajduka, u Europi... Teren je ondje jako brz, oni imaju svoje automatizme, uigrani su i čvrsti, tako da je sigurno da ćemo biti na iskušenjima. Međutim, imamo svoj plan i vidjet ćemo kako će to ispasti. U nogometu je sve moguće, idemo se boriti - ističe trener Jakirović, koji ni na trenutak ne skriva koliko se divi kolegi Matjažu Keku.

- Iskreno, jednog dana volio bih biti poput njega! Toliko se igrača mijenja, toliko dolaze i odlaze, a oni stalno drže svoju razinu. Fenomenalno. Čak bih rekao da je Rijeka, za koju sam i sam igrao pod izbornikom Dalićem u sezoni 2007/08., jedan klub do njegova dolaska i sasvim drugi nakon što je Kek došao - zaključio je Jakirović.

Dakle, večeras u 21 sat, na stadionu na Rujevici, kreće jedna nova prvoligaška priča. Potencijalno vrlo zanimljiva, s obećavajućom perspektivom.

- Nismo ušli u prvu ligu da bismo u njoj plesali jedno ljeto. Došli smo da ostanemo - najavio je predsjednik Črnko.

A on svoja obećanja, kažu brojni svjedoci, ispunjava. I treba mu vjerovati. Već od prvoga kola, ma koliko Rijeka bila moćna. Rudeš je, ostalom, već prvoga dana nove sezone pokazao da je doista sve moguće.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem