Obavijesti

Sport

Komentari 6

Grad je oduzeo prostor obitelji pokojnog Cikatića: 'Činovnike će zaboraviti kad renesansa završi'

Grad je oduzeo prostor obitelji pokojnog Cikatića: 'Činovnike će zaboraviti kad renesansa završi'
23

Splitska gradska vlast uskratila je poslovni prostor Cikatićevoj obitelji u kojemu je bio gastromuzej uz obrazloženje kako su ga dobili bez javnog natječaja. Oni će pravdu potražiti na sudu

VIDEO

Godinu i pol nakon otvorenja bistroa Tigar, gastromuzeja posvećenog legendarnom hrvatskom kickboksaču Branku Cikatiću, morat će ga zatvoriti 1. listopada. Grad Split povukao je suglasnost obitelji za korištenje toga prostora jer su ga dobili bez javnog natječaja, a oni su u šoku.

"Bistro Tigar prestat će s radom na neko vrijeme dok se ne riješi sudska situacija s trenutačnim čelnicima Grada Splita. Nije prvi ni zadnji put da se kao obitelj borimo za pravdu i poštovanje. Ovaj gastromuzej i postav Hrvatskog tigra koji smo napravili ostat će u prostoru i mi ćemo se za to boriti", priopćila je obitelj Cikatić.

POGLEDAJTE VIDEO: Bistro Tigar

Pokretanje videa...

Bistro Cikatić 01:24

Bistro su Brankova udovica Ivana, kći Lucija i sin Bruno otvorili u sjećanje na Branka koji je preminuo 23. ožujka 2020. u 66. godini nakon duge i teške bolesti. Bivša gradska vlast ispunila mu je želju i obitelji ustupila poslovni prostor u Ulici Domovinskog rata 54 na korištenje. 

Obitelj je dotjerala neugledni prostor i otvorila restoran s izloženim Brankovim trofejima i nagradama, opremom koju je nosio na mečevima. Na jednom su mjestu ljudima htjeli predstaviti Branka kroz njegove rekvizite i priznanja, kao i jela koja je volio. No dozvolu za rad tamo više nemaju.

"Sportaš Grada Splita, sportaš Dalmacije 80-ih godina, jedan od prvih ambasadora mlade Hrvatske u 1992. godini. Prvi osvajač K-1 Grand Prix titule 1993., zasluge, doprinosi, nagrade, pomoć za vrijeme Domovinskog rata itd i da se ovo radi njegovoj obitelji, njegovom liku i djelu", pitaju se u obitelji Cikatić.

Split: Bistro Tigar vlasnice Ivane Cikatic

Pritom su napali i gradsku vlast.

"Za našu obitelj, lik i djelo Branka Cikatića čut će se jako, jako dugo, a ovi obični činovnici slučajno izabrani u Gradu Splitu bit će zaboravljeni čim njihova renesansa završi i skupa s aferama i problemima koje su napravili. Vidimo se na sudu pa ćemo vidjeti kako će sve završiti i tko je u pravu."

Grad Split u priopćenju pojašnjava:

"Temeljni propis koji uređuje raspolaganje nekretninama u vlasništvu općina, gradova i županija je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji kao temeljno pravilo propisuje da se nekretninama može raspolagati samo na temelju javnog natječaja uz utvrđenu tržišnu cijenu. Pravni poslovi sklopljeni suprotno tom pravilu su ništetni."

Split: Bistro Tigar vlasnice Ivane Cikatic

Kako Cikatići nisu vratili poslovni prostor gradu, od travnja su ih počeli teretiti za naknadu za korištenje poslovnog prostora bez valjane pravne osnove.

"Sve ove patnje, boli, stres nas samo još više jača i daje nam dodatnu snagu i motiv da odlučno idemo naprijed kao i dosad. Dodatan vjetar u leđa našem Bruni koji je odlučio slijediti svog oca i krenuo hrabro u borilačke sportove i svijet boksa. U planu nam je sada raditi Brankovu sportsku monografiju kroz koju će biti prikazana slavna sportska povijest i dostignuća na više svjetskih jezika. Posvetit ćemo se pozitivnim stvarima u našim životima dok nažalost rješavamo ovu smiješnu situaciju na sudu", kažu u obitelji Cikatić.

Priopćenje Grada Splita prenosimo u cijelosti:

"Tijekom provedbe kontrole korištenja poslovnih prostora u vlasništvu i na upravljanju Grada Splita utvrđeno je da društvo Cikatić d.o.o. koristi poslovni prostor u Splitu, položen u prizemlju stambene zgrade anagrafske oznake Domovinskog rata 54, površine 71,69 m2 temeljem Suglasnosti za korištenje istog iz 2020. godine.

Temeljni propis koji uređuje raspolaganje nekretninama u vlasništvu općina, gradova i županija je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji kao temeljno pravilo propisuje da se nekretninama može raspolagati samo na temelju javnog natječaja uz utvrđenu tržišnu cijenu. Pravni poslovi sklopljeni suprotno tom pravilu su ništetni.

Nadalje, Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, kao lex specialis, propisuje da se poslovni prostor u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave daje u zakup putem javnog natječaja. Iznimno, kada državne institucije međusobno sklapaju ugovor o zakupu, nije potreban javni natječaj, pod uvjetom da je to u interesu općeg, gospodarskog i socijalnog napretka njezinih građana.

Iz naprijed navedenog razvidno je da društvo Cikatić d.o.o. nema valjanu pravnu osnovu za korištenje predmetnim poslovnim prostorom, odnosno nema zaključen ugovor o zakupu niti isti može biti zaključen bez provedbe javnog natječaja te je pozvano da isti preda u posjed Gradu Splitu.

Budući da poslovni prostor nije vraćen, u travnju 2023. godine društvo Cikatić d.o.o. zaduženo je za naknadu za korištenje poslovnog prostora bez valjanog pravnog osnova."

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...