Obavijesti

Sport

Komentari 88

'Hajduk mora ostati u rukama onih koji ga bezuvjetno vole'

'Hajduk mora ostati u rukama onih koji ga bezuvjetno vole'
8

Prekrivanje Peristila članskom iskaznicom samo je posljednja u nizu akcija navijača Hajduka, koji se već deset godina bore protiv nepravdi u svom klubu, ali i HNS-u

VIDEO

Navijači Hajduka jutros su prekrili jedan od najljepših splitskih trgova, veličanstveni carski trg Peristil, velikom članskom iskaznicom Hajduka, kako bi promovirali učlanjenje u klub. Prekrivanje Peristila članskom iskaznicom samo je posljednja u nizu akcija navijača Hajduka, koji se već deset godina bore protiv nepravdi, kako u svom klubu, tako i u vrhu HNS-a.

Na početku svoje borbe navijači Hajduka prekrili su Peristil velikom žutom vrećicom, simbolom trgovačkog lanca Kerum, kako bi prosvjedovali protiv odluka tadašnjeg gradonačelnika Željka Keruma, koji je na čelna mjesta Hajduka postavio svoje ljude.

- Prošlo je dugih 10-ak godina Torcidine borbe protiv nepravde, korupcije i lopovluka, kako u Hajduku, tako i u hrvatskom nogometu. Bilo je to vrijeme u kojem smo se borili za jedan pošteniji i transparentniji način rada u našem klubu. Rezultati te borbe su nas danas doveli u poziciju da možemo, ali i moramo razmišljati o novim koracima, koji će naš klub voditi u bolju budućnost. Zato smo odlučili, u godini kada naš klub slavi svoj 105. rođendan, krenuti u drugu fazu projekta Naš Hajduk, te zajedno sa svim navijačima Hajduka zauvijek osigurati budućnost kluba na način da on ostane uz svoje korijene. Hajduk je klub koji je rođen u narodu i treba zauvijek ostati vlasništvo onih koji ga bezuvjetno i najviše vole - pojasnili su razloge svojeg performansa iz Torcide, koja aktivno podržava projekt 'Naš Hajduk', čiji je cilj da navijači jednoga dana postanu i vlasnici kluba.

Torcida/Facebook

U prvom tjednu ove godine, u Hajduk se učlanilo gotovo 2500 članova, što je najava kako bi se i ove godine mogao oboriti rekord. U prošloj godini Hajduk je imao 15.463 člana, u pretprošloj 12.663...

- Cilj je rasti iz godine u godinu, do 2020. godine, kada želimo imati preko 50.000 članova i preko 20.000 pretplatnika - najavio je na početku projekta omasovljenja članstva, tadašnji voditelj odjela za članstvo Hajduka Jasenko Ljubica.

Činilo se to kao nemoguća misija, no navijači Hajduka su se potrudili da nemoguće postane moguće. Članstvo raste iz dana u dan, a performansi poput posljednjeg na Peristilu, dodatno doprinose popularizaciji projekta.

Članska iskaznica na Peristilu nije prva, vjerojatno ni zadnja akcija navijača Hajduka. Početkom studenoga organizirali su performans tijekom kojeg su na Rivi postavili šahovsku ploču i figure s fotografijama likova iz stvarnoga života. Naravno, na crnim figurama bili su čelnici HNS-a, Dinama i sudačke organizacije, čime su navijači Hajduka upozorili na neodrživo stanje u hrvatskom nogometu, u kojem je jedan klub privilegiran.

Tomislav Gabelić

Upravo zbog toga je i prije godinu dana organiziran i veliki prosvjedni skup na Rivi, na kojem je nakon neodigranog derbija u Zagrebu, preko 30.000 okupljenih prosvjedovalo protiv neodrživog stanja u hrvatskom nogometu, kako ligaškom, tako i reprezentativnom.

Svakako vrijedi spomenuti i iniciranje promjene Zakona o sportu, koje je u suradnji s Našim Hajdukom proveo saborski zastupnik Srđan Gjurković, a koje bi početkom veljače trebale i zaživjeti.

- Transparentnost i ista pravila moraju vrijediti za sve, kako na tribinama, tako i u upravama klubova. Ne mogu jedna pravila vrijediti za jedne, a druga za druge - pojasnio je Gjurković.

Ipak, najvažnija uloga udruge Naš Hajduk je da na demokratskim izborima bira članove Nadzornog odbora Hajduka, čime je postignuta maksimalna transparentnost u vođenja kluba, iz koga je potpuno maknuta politika, koja ga je dugi niz godina držala u svojim rukama.

- Uvjeren sam da je moguće maknuti politiku iz kluba i predati ga u ruke njegovih navijača, zato smo i krenuli ovim putem. Pitanje je samo vremena kada ćemo to ostvariti, a sve će ovisiti o našoj velikoj hajdučkoj obitelji, koja će prije ili kasnije shvatiti koliko je ovo što radimo važno za naš klub - kazao je tajnik udruge Ivan Rilov.

Od ove godine članarina, koja za odrasle iznosi 100, a za djecu 50 kuna, uplaćuje se Hajduku u obliku posudbe, a koristit će se za dokapitalizaciju kluba, odnosno stjecanje udjela u vlasništvu kluba, kojim će upravljati udruga Naš Hajduk i svi njeni članovi.

Predsjednik Hajduka Marin Brbić zadovoljan je smjerom u kojem se kreće projekt Našega Hajduka.

- Svi smo u istom brodu i plovimo ka istom cilju, želimo da Hajduk jednoga dana postane stabilan, samoodrživ klub, koji će biti ponos svojih navijača te uzor ostalim klubovima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'
EMOTIVNA OBJAVA

Dinamo se oglasio nakon smrti Jakirovićeve majke: 'Stojim uz tebe i kad ne ide i kad je teško'

Treneru Dinama preminula je majka, a iz kluba su se oglasili emotivnom objavom pjesme koju često pjevaju Bad Blue Boysi i tako pružili podršku

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi
VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!
NOVI PROBLEMI

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!

Gosti su burno proslavili pobjedu, neki igrači su i pretjerali, a to je razbjesnilo pristaše Fenerbahčea koji su utrčali na parket i htjeli ih pretući