Obavijesti

Sport

Komentari 54

Hajduk u rekonstrukciji: Sve se mijenja, od temelja do vrha...

Hajduk u rekonstrukciji: Sve se mijenja, od temelja do vrha...
1

Plan aktualnog vodstva je presložiti Hajduk od temelja do vrha, a sve kako bi klub. koji je dugo lutao, opet postavili na zdrave noge i ponovno mu vratili staru slavu

VIDEO

Umjesto investicija u nove igrače, koji im se na koncu mogu, ali i ne moraju isplatiti, u Hajduku su odlučili investirati u bolje uvjete za Akademiju. Po prvi put nakon izgradnje stadiona 1979. godine, umjesto u igrače, ulaže se u infrastrukturu, rekonstruiraju se sve svlačionice, mijenja se umjetni travnjak na pomoćnom terenu i u dvoranama... Na ljeto će se radovi nastaviti na još dva pomoćna terena, a sad su pokrenuli i inicijativu za pomoć manjim sredinama koje iz europskih fondova žele povući sredstva za poboljšanje infrastrukture.

Plan aktualnog vodstva je presložiti Hajduk od temelja do vrha, a sve kako bi klub. koji je dugo lutao, opet postavili na zdrave noge i ponovno mu vratili staru slavu. Prvi cilj, sanacija financijskog poslovanja. je ispunjen. Hajduk je proteklu godinu okončao s 20-ak milijuna kuna plusa i stabilno posluje, a nakon završene polusezone, krenula je i druga faza, osiguranje maksimalnih uvjeta za rad.

- Hajduk mora proizvoditi i prodavati igrače da bi mogao normalno funkcionirati, a za to mora imati vrhunske trenere i uvjete. Ulaganjem u uvjete želimo mladim igračima omogućiti pravilan razvoj. Vrhunske trenere smo im već osigurali, a na uvjetima se upravo radi - kazao je predsjednik Hajduka Ivan Kos, koji svakodnevno obilazi radove na Poljudu.

A radi se punom parom. Osim zamjene travnjaka s umjetnom travom, prvi put nakon 1979. godine obnovit će se sve svlačionice. Investicija je teška 2.5 milijuna kuna, na ljeto kreće i druga faza, koja će koštati još najmanje toliko.  

- U prvoj fazi rekonstruirat će se sve svlačionice i zamijeniti umjetna trava na pomoćnom terenu i u dvoranama. To bi trebalo biti dovršeno do početka proljetne sezone. Kad se prva momčad vrati iz Turske, sve mora blistati. A na ljeto bi trebala krenuti druga faza, rekonstrukcija drugog pomoćnog terena, te izgradnja trećeg terena na prostoru parkinga auto škola. Naravno, ako izmjene GUP-a budu dovoljno brze. Ako postignemo dogovor s Dalmatincem, i tamo ćemo rekonstruirati dio travnjaka i postaviti reflektore kako bi dobili dodatni prostor za rad Akademije.

Glavni teren i četiri pomoćna bili bi veliki korak naprijed, no u Hajduku već planiraju i treću fazu: internat za igrače te kamp koji bi se nalazio na lokaciji van grada.  

- Treća faza je u fazi elaborata, moramo vidjeti u kom smjeru će se ta priča razvijati. Bez pomoći europskih fondova i sponzora taj projekt teško možemo sami izgurati - otkriva nam Kos. 

Novac za sve investicije osiguran je iz tekućeg poslovanja, koje je nakon dugo vremena pozitivno, a većinski vlasnik kluba grad Split će im priznati sva ulaganja u infrastrukturu, čime bi do listopada 2017. godine Hajduk anulirati i dug za kredit, za koji im je grad bio jamac.  

- Znam da je navijačima rezultat ipak najvažniji, nismo zadovoljni četvrtim mjestom i na proljeće želimo iskorak. No vratiti Hajduku nekadašnji status velikog europskog kluba možemo samo tako da se vratimo onome po čemu je Hajduk oduvijek bio prepoznatljiv i cijenjen, a to su mladi vrhunski igrači iz vlastite Akademije - zaključio je Kos, koji je pokrenuo i inicijativu pomoći manjm sredinama koje žele poboljšati nogometnu infrastrukturu uz pomoć bespovratnih sredstava iz Europske unije.

Hajduk je pozvao sve predstavnike jedinica lokalne samouprave, trgovačka društava u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave, te javne ustanove neprofitnog karaktera u kojima su osnivači jedinice lokalne samouprave, da se aktivno uključe i apliciraju na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.- 2020. koji godišnje na raspolaganju ima 330 milijuna eura, a Hajduk će im, u suradnji s tvrtom TIM4PIN osigurati stručnu pomoć. 

- Važno je naglasiti kako postoje jasni kriteriji koji trebaju biti zadovoljeni da bi EU odobrila bespovratna sredstva za izgradnju infrastrukture, a potreban je i ozbiljan trud te profesionalni pristup. Vjerujemo u uspjeh, a ako kao rezultat ove inicijative izgradimo jedan, tri ili pet nogometnih igrališta, bit ćemo zadovoljni. Ovim putem želimo pozvati i Hrvatski nogometni savez te sve ostale hrvatske klubove da slijede naš primjer i započnu sličnu inicijativu u svojoj sredini kako bismo zajedno popravili trenutno stanje i riješili jedan od gorućih problema u hrvatskom nogometu - rekao je predsjednik Kos, koji u prvoj fazi računa na jedinice lokalne samouprave u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. 

- Pozivamo sve da nam se jave, kako bi zajedno pružili priliku mladima u svakoj sredini da se bave sportom pod jednakim uvjetima i mogućnostima - zaključio je predsjednik Hajduka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

UŽIVO Varaždin - Dinamo 0-1: Dabro propustio šokirati modre!
MODRI U SUSJEDSTVU

UŽIVO Varaždin - Dinamo 0-1: Dabro propustio šokirati modre!

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a prije 10 dana "modri" su teškom mukom slavili na Maksimiru. Vidović je zabio sjajan gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga
SAŽETAK ISTRA - SLAVEN

VIDEO Je li ovo najbolji gol u HNL-u ove sezone?! Pogledajte nezaustavljivi projektil Ekonga

PULA - Nogometaši Istre 1961 pobijedili su Slaven Belupo 3-0 u Puli u utakmici 32. kola HNL-a. Puljani su poveli u šestoj minuti golom Eliasa Fileta iz penala. Emmanuel Ekong u 15. minuti zabio je možda i najbolji gol u HNL-u ove sezone nezaustavljim projektilom s barem 25 metara daljine. A za konačnih 3-0 lopta se odbila od golmana Slavena Ivana Sušaka.
VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza
IZ NEPOZNATIH RAZLOGA

VIDEO Kramarić u žestokoj svađi s navijačem nakon poraza

Andrej Kramarić zabio je dva gola u porazu Hoffenheima u 31. kolu Bundeslige, a nakon utakmice kamere su ga uhvatile u žestokoj svađi s navijačem