Obavijesti

Sport

Komentari 37

Hello, guten Tag: U Dinamovoj se svlačionici govori 14 jezika

Hello, guten Tag: U Dinamovoj se svlačionici govori 14 jezika
1

Rekorderi su Mario Gavranović i Nenad Bjelica, koji govore po šest svjetskih jezika. Nigerijac Beli Atiemwen samo engleski. Čak šest stranaca u Dinamu od rođenja se služi hrvatskim jezikom

VIDEO

U Dinamu je danas 13 stranih nogometaša, no u svlačionici “modrih”, za razliku od prijašnjih godina, najviše se govori hrvatski jezik. Čak šest stranaca od rođenja se služi hrvatskim jezikom, Arijan Ademi stranac je samo “na papiru”.

U Dinamu je danas 13 stranih nogometaša, no u svlačionici “modrih”, za razliku od prijašnjih godina, najviše se govori hrvatski jezik. Čak šest stranaca od rođenja se služi hrvatskim jezikom, Arijan Ademi stranac je samo “na papiru”.

U klubu su vrlo strogi u takvim pričama, stranci u Dinamu obvezni su učiti hrvatski jezik.

Dani Olmo govori prilično dobro, Amir Rrahmani također nema nikakvih problema s komunikacijom na hrvatskom, a u sedam mjeseci i više nego pristojno svladao ga je i Damien Kadzior. I tako su ostali samo Moharrami, Theophile i Atiewmen koji ne govore hrvatski, no kako se i oni dobro služe engleskim, u Maksimiru nema “pokvarenog telefona”.

U svlačionici 14 jezika

Igrači hrvatskog prvaka ukupno govore čak 14 službenih jezika, dinamovci se služe hrvatskim, slovenskim, srpskim, makedonskim, engleskim, španjolskim, albanskim, njemačkim, portugalskim, talijanskim, poljskim, grčkim, francuskim i farsi jezikom. I kamo god došli, u koji god dio svijeta, “modri” će se znati snaći. O tome svjedoči i jedan od najvećih poliglota u svlačionici - Izet Hajrović.

- Mi smo u Švicarskoj kao djeca u školi učili baš puno jezika, pa tako odlično govorim engleski, njemački, hrvatski i francuski, igrajući u Eibaru, pristojno sam naučio i španjolski, a talijanski razumijem, ali ga ne govorim dobro. A tu je još i švicarski njemački, on je ipak malo drukčiji od njemačkog, nije to baš isto kao što svi misle, pa računam i njega. I da, nikad mi se nije dogodilo da dođem u neki dio svijeta gdje se ne mogu sporazumjeti s domaćim ljudima - kaže Izet Hajrović.

Uz najefikasnijeg Dinamova igrača u Europi, ozbiljan poliglot u klubu je i Nenad Bjelica.

Trener Dinama aktivno se služi hrvatskim, engleskim, njemačkim, španjolskim, talijanskim i poljskim, a polako hvata konture francuskog jezika. Po četiri različita jezika govore Mario Gavranović, Mario Šitum i Marin Leovac.

Bjelica uči francuski

Najmanje ih zna Iyayi Believe Atiemwen. Drugi Nigerijac u povijesti Dinama govori samo engleski jezik. No i Beli će sad na 
brzo školovanje. Komnen Andrić dio je karijere proveo u Portugalu, pa zna portugalski, Marin Leovac je, igrajući za PAOK, naučio grčki. Među najzanimljivije jezike spada farsi, službeni jezik Iranca Sadegha Moharramija.

- Imam dva sina, Luana od 14 godina i Luku od 21 godinu. Luan uz hrvatski jezik već govori još tri jezika, Luka ih zna već pet, a ja šest. Uz hrvatski jezik govorim njemački, engleski, talijanski, španjolski i poljski, sad krećem učiti francuski. Imao sam ga u školi, pa da se malo podsjetim - rekao je Nenad Bjelica.

Rekorder u učenju hrvatskog je Leonardo Sigali, koji je nakon tri mjeseca progovorio hrvatski.

- Bok, kako ste - pozdravljao je Sigali nakon desetak dana, hrvatski je naučio toliko dobro da se nije moglo primijetiti da je stranac.

Olmo: Čim sam došao, počeo sam učiti jezik

U učenju su mi puno pomogli suigrači, ali i profesorica hrvatskog jezika s kojom sam radio. Nakon dvije godine već sam nešto govorio hrvatski, puno sam griješio, ali naučio sam. I svaki dan učim, kaže Olmo.

  • HRVATSKI - Jedina tri igrača u Dinamu koja još ne znaju hrvatski jezik su Moharrami, Theophile-Catherine i Atiemwen.
  • NJEMAČKI - Gavranović i Hajrović najbolje govore njemački jer je jedan od glavnih jezika u Švicarskoj, gdje su njih dvojica odrasli.
  • FARSI - Farsi je perzijski jezik, koji govori 110 milijuna ljudi. U Dinamu ga govori Iranac Sadegh Moharrami.
  • FRANCUSKI - Osim Theophilea francuski govori Nenad Bjelica. Točnije, učio ga je prije, a sad je upisao tečaj da ga usavrši.
  • KOREJSKI - Kim Hyun Woo i Kim Gyu Hyeong došli su u Dinamo, a od hrvatskog su naučili - “dobar dan” i “hvala”.
  • POLJSKI - Damien Kadzior, Emir Dilaver i Nenad Bjelica odlično govore poljski, pa se i poljski ‘zalomi’ na treninzima.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'
DOČEK DINAMOVACA

VIDEO Pogledajte kako Stefan Ristovski s bakljom u ruci pjeva 'Bit će Rijeka k**** šampion!'

ZAGREB - Nekoliko stotina navijača poslije 1 sat u noći dočekalo je momčad Dinama po povratku iz Rijeke. Pjevali su igrači, nazdravljali pivom i veselili se, a među najglasnijima je bio Stefan Ristovski, bivši igrač Rijeke, koji je s bakljom u ruci zapjevao "Bit će Rijeka k***c šampion!". Istu je pjesmu pjevao 2017., ali je tad umjesto Rijeke spominjao Dinamo. Boysi su ispalili arsenal pirotehnike.
VIDEO Halilović kupuje ekipi pivo, dinamovci zaustavili bus na odmorištu kako bi slavili...
24SATA NA FEŠTI NA AUTOCESTI

VIDEO Halilović kupuje ekipi pivo, dinamovci zaustavili bus na odmorištu kako bi slavili...

Nakon što su proslavili velika tri boda u svlačionici, dinamovci su se spremili i sjeli u autobus kojim su putovali u Zagreb. Putem su stali na odmorište Ravna gora gdje su proslavili pobjedu