Obavijesti

Sport

Komentari 1

HNS ima sponzora: Klubovi u Prvoj HNL dijelit će novac kakav nisu imali u povijesti lige!

HNS ima sponzora: Klubovi u Prvoj HNL dijelit će novac kakav nisu imali u povijesti lige!

Nakon što je propao dogovor s tvrtkom Endorphine Magine, koja nije ispunila dogovor, predsjednik Marijan Kustić ima u rukavu novi ugovor, koji će klubovima donijeti pet puta više novca nego je bilo dosad

VIDEO

Kolovoz 2020. godine. Pandemija je ispraznila tribine na hrvatskim prvoligaškim tribinama, a baš u to vrijeme HNS je potpisao ugovor s Endorphine Magine, tvrtkom koja je u sljedećih deset godina, dakle do 2030. godine, trebala osigurati 103 milijuna eura. Činilo se sjajno, no tvrtka sa sjedištem u Londonu nije se više javljala.

Kranji rok za uplatu prvih sredstava bio je 15. veljače 2022., no predsjednik saveza Marijan Kustić osjetio je da bi dogovor mogao propasti i krenuo u pronalazak novog sponzora.

I pronašao ga. Ono što saznajemo je da sljedeća sezona nije prodana Arenasportu ni SportKlubu, kanalima na kojima se prenose najbolje svjetske lige. U igri bi trebao biti Hrvatski Telekom, no pitanje je na kojim će se programima prenositi Prva HNL.

Glavni favorit za novi ugovor bila je United grupa Dragana Šolaka, odnedavno vlasnika Southamptona, no od toga neće biti ništa. Novi vlasnik prava trebao bi osigurati 60 milijuna kuna svake sezone, što je čak pet puta više nego što su klubovi dijelili dosad.

- Nemam ovlasti o tome govoriti. Naravno da postoji i plan B, a poanta svega je da HNL više nikad ne dobiva onako sramotno mali iznos od TV prava, nego da taj iznos bude u gabaritima s prvog tendera. Sve je još u procesu rješavanja, tako da zaista ne smijem govoriti o tome - rekao nam je Damir Mišković.

Kako saznajemo, predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić imao je projekciju prema kojoj bi klubovi dijelili oko 25 milijuna kuna, no ovaj novi ugovor, koji bi u javnosti trebao osvanuti za desetak dana, bit će dva i pol puta veći. Odnosno bogatiji.

Endorphine Magine obećala je veliki novac, trebali su dovesti i svjetski poznatog sponzora, čak su nudili i sponzorstvo nekim hrvatskim tvrtkama, no od toga neće biti ništa.

Najavili su i razvoj aplikacije, koja je oduševila ljude u HNS-u, a posebno hrvatsku dijasporu, koja bi tako mogla pratiti utakmice hrvatskog prvenstva, no aplikacija nikad nije zaživjela, nisu je uspjeli razviti i posao je propao.

Nasreću, HNS je uspio dogovoriti novi ugovor koji će, umjesto dosadašnjih 12-13 milijuna kuna, donijeti 60 milijuna, koji će se podijeliti klubovima. U kojem omjeru, još nije razjašnjeno. Dosad je prvak dobivao 20 posto, a ostali propocionalno mjestu na kojemu bi završili prvenstvo.

HNL je ove sezone jedna od najzanimljivijih u Europi, za prvo mjesto bore se čak četiri kluba, što u Hrvatskoj nikad nije bio slučaj. Sljedeća sezona, ako je suditi po najavama, mogla bi biti jednako zanimljiva. Uostalom, i ulog će biti nikad veći. Dijelit će se 60 milijuna kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici koji se igra večeras od 19.30 sati. Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju
VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak
VARAŽDIN IZNENADIO

VIDEO Drožđek šokirao Poljud, navijači zviždali 'bilima', za Hajduk debitirao 16-godišnjak

Sahiti i Diallo nisu u sastavu Hajduka zbog odluke trenera Ivankovića. Varaždin je drugi put u povijesti pobijedio u Splitu. Domagoj Drožđek zabio je u 67. minuti. Prvi gledatelji Poljud su počeli napuštati u 80.