Obavijesti

Sport

Komentari 25

HNS zbog transparenata Velike Mađarske pisao Uefi: Oštro smo protiv toga i pratimo situaciju...

HNS zbog transparenata Velike Mađarske pisao Uefi: Oštro smo protiv toga i pratimo situaciju...

Uefa je nedvosmisleno u priopćenju poručila Mađarskom nogometnom savezu da neće tolerirati simboliku koja ima političke konotacije, a bude li potrebe, reagirat će i HNS

VIDEO

Karta tzv. Velike Mađarske na utakmicama mađarske nogometne reprezentacije? Neće moći, Uefa je, suprotno navodima nekih medija iz susjedne zemlje, spustila rampu i upozorila Mađare da će za svaki takav transparent biti kažnjeni. A oko obilježja koje svojata i dio teritorija Hrvatske pisao je i HNS.

POGLEDAJTE VIDEO: Milanović i Orban na večeri

Pokretanje videa...

Milanović i Orban na večeri VIDEO

"Hrvatski nogometni savez upoznat je s tematikom mogućeg korištenja "povijesnih" zastava Mađarske na utakmicama mađarske reprezentacije.

Hrvatski nogometni savez komunicirao je na ovu temu s krovnom europskom nogometnom organizacijom Uefom, koja je HNS-u potvrdila kako nije dala odobrenje za korištenje takvih zastava te je, štoviše, upozorila Mađarski nogometni savez da bi korištenje takvih zastava i transparenata moglo biti predmet disciplinskog postupka", objavili su u savezu.

Nije tajna da se i mađarski premijer Viktor Orban (59) u javnosti voli pojavljivati s kartom Velike Mađarske i u tome ne vidi ništa sporno, naziva to "povijesnom zemljom". U susretu s Balázsom Dzsudzsákom u studenom, prije prijateljske utakmice protiv Mađarske, paradirao je s teritorijem Velike Mađarske pred kamerama.

HNS ne misli žmiriti oko toga i, kaže, reagirat će bude li potrebe.

"Sa svoje strane, Hrvatski nogometni savez oštro bi se protivio dopuštanju korištenja bilo kakvih zastava ili transparenata koji bi mogli imati geografske pretenzije na teritorij Republike Hrvatske te će nastaviti pozorno pratiti situaciju i službeno reagirati u slučaju potrebe", napisali su u priopćenju i zaključili:

"HNS duboko vjeruje da će Uefa nastaviti dosljedno provoditi stav o nedopuštanju korištenja nogometnih utakmica u političke svrhe."

Mađarska će u ovom terminu imati dvije utakmice na Puskás Areni u Budimpešti, u četvrtak prijateljsku protiv Estonije (19.30), a u ponedjeljak i kvalifikacijsku protiv Bugarske.

Što je Velika Mađarska?

Velika Mađarska iredentistički je pojam koji obuvaća ideju povratka nekadašnih teritorija Mađarskog Kraljevstva iz 19. stoljeća pod vlast Budimpešte. Obuhvaćala je cijeli sjeverni dio Hrvatske, Gorski kotar i Liku, ali i Slovačku, Vojvodinu, dijelove Slovenije, Rumunjske, Ukrajine i Austrije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...