Obavijesti

Sport

Komentari 37

Hrvati u borbi za Europsku ligu: Gdje gledati Dinamo i Rijeku?

Hrvati u borbi za Europsku ligu: Gdje gledati Dinamo i Rijeku?

Rijeka i Dinamo danas brane hrvatsku čast u Europskoj ligi. Od pet klubova ostala su samo dva, a večeras ćemo saznati tko će u grupnu fazu. Rijeka igra kod Kopenhagena, a Dinamo kod kuće dočekuje Floru...

VIDEO

Hoće li se Dinamo po šesti put plasirati u skupine Europske lige, može li pak Rijeka do četvrtog plasmana? Saznat ćemo danas navečer. Riječani i 'modri' brane hrvatsku čast u play-offu Europske lige. Od pet naših klubova preostala su samo dva, a osim što se bore za sebe i svoju dobit, bore se i za hrvatski koeficijent. 

Pokretanje videa...

dinamo 05:56

U play-offu se igra samo jedna utakmica, a Riječani imaju puno teži zadatak. Trupe Simona Rožmana gostuju kod nezgodnog Kopenhagena.

Naravno, Danci su europski rutineri, više nego dvostruko skuplji i veliki favoriti. Ali: igra se jedna utakmica. Za Rijeku, za 3.5 milijuna blagodatnih eura u klupski budžet.

Rijeka na Rujevici u osmom kolu HNL-a igra protiv Hajduka

U jednoj je utakmici sve moguće. Kopenhagen nije Liverpool, Rijeka u Dansku ide s bijelim dresovima, a ne sa bijelom zastavom. No svima je jasno da su Danci ogromni favoriti. Koeficijent na njihovu pobjedu je 1.66, a na riječku 4,75.

- Oni ne bježe od uloge favorita, a ni mi im to ne poričemo. Igra se kod njih, ali bez gledatelja i samo jedna utakmica. Njima će vjerojatno će im biti lakše jer igraju na svom stadionu, a nama to što idemo u goste ne stvara neki pritisak. U prvenstvu im ne ide najbolje, ali su u Europi dobri. Sigurno će biti teška utakmica. Kopenhagen je momčad koja stalno igra Europu, i prošle sezone su daleko dogurali. Neće nam biti lako, ali vjerujem da smo spremni za sutra - rekao je najbolji igrač Rijeke, kapetan Franko Andrijašević.

Riječani po čudo

Šef Simon Rožman iz špila neće moći izvlačiti neke druge adute, ozlijeđene Halilovića, Arsenića, Yatekea... Rijeka će na Parken Stadionu koji se klanjao braći Laudrup, Prebenu Elkjaeru Larsenu i Peteru Schmeichelu, a danas obožava Christiana Eriksena, odigrati svoju 82. utakmicu pod Uefinim okriljem.

Za Dance igraju naši, branič Karlo Bartolec i veznjak Robert Mudražija. Prošle sezone u Europskoj bili su fantastični, otišli do četvrtfinala pa ispali od Manchester Uniteda i to: jedva, 0-1 nakon produžetaka.

Susret Rijeke i Kolos Kovalivke u trećem pretkolu Europske lige

Utakmica u glavnom gradu Danske počinje u 20 sati, a prijenos možete pratiti na Areni Sport 2.

Sat vremena ranije na maksimirski travnjak istrčat će nogometaši Dinama i Flore iz Tallinna. Tu previše dileme nema. Svima je jasno tko je favorit. Estoncima je play-off Europske lige najveći uspjeh u europskim natjecanjima, a 'modri' će tražiti utjehu u Europskoj ligi nakon ispadanja iz kvalifikacija za Ligu prvaka.

-  Ono što smo propustili je iza nas. Momčad je svjesna, i to ne treba kriti, da je Dinamo apsolutni favorit, ali da moramo respektirati protivnika. Vidjeli ste protiv Ferencvaroša što se sve može dogoditi. Radi se o protivniku koji je dominantan u svojoj ligi i koji igra ofenzivan nogomet. No, ovo je drugi nivo i očekujem da će drukčije igrati. Taktički su dobro obučeni, dobri su u prekidima i na to moramo obratiti pažnju - rekao je maksimalno koncentrirani i ozbiljni trener Dinama Zoran Mamić iako je svima jasno da je njegova momčad ogroman favorit. Neće računati jedino na Marka Leškovića, a koeficijent na 'modre' je 1,06. Ako se pak usudite odigrati na Floru, koeficijent se penje do čak 19.

Dinamo je protiv Flore igrao dvije utakmice. Bilo je to pretkolo kupa UEFA, a modri su slavili s dva puta po 1-0. Na Maksimiru je zabio Tomislav Gondžić, dok je u Estoniji u svoju mrežu loptu poslao Allas Teet. Trener Dinama tada je bio Ilija Lončarević, a igrali su današnji trener druge momčadi Goce Sedloski, Tomislav Butina, Mihael Mikić, Niko Kranjčar...

Champions League - Third Qualifying Round - Ferencvaros v GNK Dinamo Zagreb

Dinamo je pet puta igrao u skupinama Europske lige, a samo je jednom prošao grupnu fazu. Bilo je to prije dvije godine pod Nenadom Bjelicom, a ove godine imaju sličnu priliku. Utakmica počinje u 19 sati, a prijenos je na Areni Sport 1.

Po bolji koeficijent

Osim što će se Dinamo i Rijeka boriti za vlastitu dobit, borit će se i za hrvatski koeficijent. Hrvatski nogomet ove je sezone imao čak pet klubova u Europi. Sličan scenarij neće se tako brzo ponoviti. Jednostavno, hrvatski klubovi svojim su rezultatima uništili nacionalni koeficijent, u osam nastupa Dinamo, Lokomotiva, Rijeka, Osijek i Hajduk imaju tek dvije pobjede (Hajduk kod Renove i Rijeka protiv Kolosa), Uefa u zbrajanju koeficijenta Dinamov prolaz na jedanaesterce protiv Cluja vodi kao remi, a svi su zajedno skupili pet čistih poraza. Dinamo od Ferencvarosa, Lokomotiva od Rapida i Malmöa, Osijek od Basela i Hajduk od Galatasaraya.

Da bismo imali dva kluba u pretkolu Lige prvaka i gotovo pola lige u Europi, hrvatski su klubovi u pet godina morali natući bodova da budemo na 15. mjestu u Europi. No, već na kraju prošle sezone, unatoč Dinamovim uspjesima u Ligi prvaka, Hrvatska je ljosnula na 20. mjesto (da, čak i iza Srbije...), a to znači da iduće sezone hrvatski prvak ide u prvo pretkolo Lige prvaka, a u Europsku ligu - ne ide nitko!

Reforma eurokupova, koja kreće idućega ljeta, znači uvođenje trećeg natjecanja, Konferencijske lige, a u Europskoj ligi igrat će samo 20 klubova. Hrvatski će osvajač Kupa, doprvak i treći krenuti od drugog pretkola Konferencijske lige.

Hrvatska je u ovom trenutku tek 44. u Europi po učinku klubova. Naravno, svi su patuljci dosad već ostali bez ijednog predstavnika i Hrvatska će se penjati na listi. Ali nažalost ne previsoko. Jer sve što Dinamo i Rijeka do kraja sezone osvoje, dijeli se s pet, koliko je klubova HNL dao u eurokupovima.

Sad i tko zna kad će opet...

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve