Obavijesti

Sport

Komentari 5

Hrvati u Emiratima: Treniraju na 40, a žive na paklenih 50°C

Hrvati u Emiratima: Treniraju na 40, a žive na paklenih 50°C
1

Teško je disati, imate osjećaj kao da stojite pored peći, kaže Joško Španjić, član U-21 stožera Al Aina. Momčad trenira na 40 stupnjeva, a danju nitko ni ne izlazi

VIDEO

Toliko je vruće, da su prije nekoliko dana vlasti obustavile sve radove na otvorenom, a preko medija su upozorili ljude koji žive u prizemlju da pripaze na zmije, koje bježe od vrućina i ulaze u stanove, opisuje nam život na 50 i više stupnjeva Celzijevih liječnik nogometaša Al Aina, Splićanin Jurica Rakić.

Vruće vam je? Ne izlazite ako je temperatura iznad 35 stupnjeva? Zamislite kako je tek nogometašima Al Aina, koji treniraju na 40, a žive na više od 50°C. I dok meteorolozi ovih dana debatiraju je li najviša temperatura ikad izmjerena na Zemlji 58°C, koliko je izmjereno 1922. u El Aziziju u Libiji, ili je to 56.7 stupnjeva izmjereno 1913. u Death Valleyu u Kaliforniji, vrućina koja proteklih dana vlada u Al Ainu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, opasno se približila rekordu.

- Vlasti su nedavno suspendirale sve radove na otvorenom dok se temperatura ne spusti ispod 50°C, a izdano je i upozorenje onima koji imaju stanove u prizemljima da se paze zmija, koje traže zaklon od vrućina. I njima je prevruće - nasmijao se liječnik u stožeru Al Aina Splićanin Jurica Rakić.

Njegov zadatak je briga o zdravlju igrača, a u tome mu pomaže nutricionist iz Maroka, koji dobro poznaje uvjete života i rada na vrućini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Uvjeti su specifični, no većina igrača su domaći, navikli na ekstremne uvjete. Važno je često piti, svako desetak minuta, te što prije vratiti minerale koji se gube znojenjem. Treniramo kasnije navečer, kad zađe sunce, kad temperature padnu ispod 40 stupnjeva.

Te sreće nisu igrači U-21 momčadi, za koje je zadužen Joško Španjić, još jedan Hrvat u Dalićevom stožeru.

- Ima nas osam, pravu malu koloniju je Zlatko okupio ovdje u Emiratima, od pomoćnika, preko liječnika, stručnjaka za kondicijsku pripremu, masera... Uvjeti za rad su fantastični, ali ekstremne temperature su na granici izdržljivosti. Mi treniramo od 18 sati i sve dok sunce ne zađe, teško je i disati. Imam osjećaj kao da stojim pored otvorene užarene peći. Sreća da je zrak suh, pustinjski, pa se ne znojimo toliko, ali ostati duže vani na takvoj temperaturi bilo bi opasno po život - kaže Španjić i dodaje:

- Po danu nitko ne izlazi, uglavnom smo u hotelu ili u šoping centrima. Iz garaže idemo automobilom u drugu garažu, a klima je uvijek upaljena i podešena na maksimum. Ako slučajno morate ostaviti automobil vani, teško ćete tako brzo opet u njega ući. Prije par dana je bilo 50 stupnjeva pa smo se na dvadesetak dana preselili u Njemačku i Austriju na pripreme. Jučer su nam javili da je bilo 54!? Nadam se da će se temperature spustiti dok se mi vratimo - zaključio je Španjić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu
BRAVO!

Drama u Draženovu domu! Hrvatska se prvi put nakon 24 godine plasirala na SP u futsalu

Hrvatska futsal reprezentacija plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu! Nakon što je u prvom susretu pobijedila Poljsku 3-2, u uzvratu je u drami remizirala s Poljacima (2-2) i osigurala vizu

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra
BIO U BOLNICI

Loša vijest za izbornika Dalića: Ante Budimir slomio je tri rebra

Odmah nakon utakmice je Ante Budimir prevezen u Sveučilišnu bolnicu u Navarri. Testovi su pokazali da je pretrpio traumu u predjelu prsnog koša. Slomio je tri rebra, a primio je i sredstva protiv bolova, napisao je klub
Barcelona - PSG 1-4: Katalonci prosuli prednost, Araujo ispao tragičar, a Kylian Mbappé junak
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Barcelona - PSG 1-4: Katalonci prosuli prednost, Araujo ispao tragičar, a Kylian Mbappé junak

PSG je izborio polufinale Lige prvaka nakon što je slavio preokretom na Montjuicu. Barcelona je povela preko Raphinhe, ali je sve promijenio crveni karton Arauja, nakon čega je PSG zabio četiri gola za prolaz