Obavijesti

Sport

Komentari 38

Hrvatska je teškom mukom slomila otpor finskih 'tricaša'

Hrvatska je teškom mukom slomila otpor finskih 'tricaša'
4

Košarkaši su Eurobasket otvorili pobjedom protiv Finske 84-79. Vrankovićeve dečke 'tricama' su Finci izludili, no Bogdanović i Tomić su ipak presudili u našu korist

VIDEO

Najvažnije je razbiti tremu. Svi misle da Finska nije nešto posebno, da je treba lagano pobijediti, ali sigurno će biti iznenađenja. Samo se nadam da neće na našoj utakmici, rekao je Damir Markota u najavi otvaranja Eurobasketa s Finskom.

Na sreću, iznenađenja nije bilo. Hrvatska je svladala finske 'snajperiste' 84-79, no kao i u prijašnjim otvaranjima EP-a, s teškom mukom. Vrankovićevi izabranici kroz cijelu utakmicu su lomili otpor izrazito šutersko raspoloženih Skandinavaca, no uspjeli su probiti led i riješiti se nervoze za nastavak natjecanja.

Hrvatska na pobjedi mora zahvaliti isključivo Bojanu Bogdanoviću koji je jedino bio spreman suprotstaviti se raspoloženom Koponenu, Rannikku i Salinu. Fenerov bek upisao je 27 koševa uz impresivni šut za tricu 6/8 i sedam skokova.

- Počeli smo utakmicu u grču. Njihova glavna oružja su kontranapadi i trice. Najbitnije da smo ostvarili pobjedu i dobro počeli turnir - rekao je Bogdanović.

Nakon prvog poluvremena, a posebno prve četvrtine Hrvatska je bila bez glave i repa. Finci su gađali trice kao da im život ovisi, čak 6/8, a kockasti su došli u prvo vodstvo tek na 20-19. Očekivalo se da će pritisak popustiti u drugoj četvrtini, no to se nije dogodilo, naprotiv. Finska je napravila serija i povela s najviših 11 razlike.

Ali, glavno oružje je Fince napustilo u nastavku. Hrvatska je povela 50-47 i držala vodstvo do kraja, ali nije se uspjela znatnije odvojiti. Naprotiv, Finska se dvije minute prije kraja približila na 73-72, no Bogdanović i Markota dvjema tricama su prelomili susret u našu korist.

Najviše brine broj izgubljenih lopti, a naši dečki su ih poklonili čak 20, naspram devet Finaca. No, nasreću greške ih nisu koštale, ali pozivaju na oprez.

Bojan se osvrnuo na susret s Makedonijom koja je na rasporedu već u četvrtak.

- Događa se dosta iznenađenja u prvom kolu, utakmice su neizvjesne. Igraju slično kao Finska. Nadam se da ćemo ostvariti lakšu pobjedu nego danas.

Najbolji strijelac u našim redovima uz Bogdanovića bio je Ante Tomić s 14 koševa i osam skokova. Kod gostiju najbolji su bili Koponen s 14 koševa, Salin s 13 i Huff s 11 koševa.

1. kolo skupine C

Hrvatska - Finska 84-79

Litva svladala Britance, Nowitzki 'pomeo' Izrael, Rusija bolja od Ukrajine

Status najveće zvijezde turnira potvrdio je Dirk Nowitzki protiv slabašnog Izraela. Njemačka ih je na krilima najboljeg igrača NBA-a pomela 91-64, a Nowitzki je ubacio 25 koševa.

Litva se mučila tri četvrtine protiv Velike Britanije, no u zadnjoj četvrtini su prelomili za pobjedu 80-69. Kaukenas je zabio 16, a Jasikevičius 13 poena, dok je najbolji u redovima gostiju bio Luol Deng s 25 koševa, 10 skokova i četiri asistencije.

Rusija je pobijedila susjede iz Ukrajine 73-64, a Kiriljenko je ubacio 20 koševa i ostvario 11 skokova te četiri ukradene lopte.

Skupina A

Španjolska - Poljska 83-78

Turska - Portugal 79-56

Litva - Velika Britanija 80-69

Skupina B

Srbija - Italija 80-68

Francuska - Latvija 89-78

Njemačka - Izrael 91-64

Skupina C

Crna Gora - Makedonija 70-65, produžetak

Grčka - BiH 76-67

Skupina D

Gruzija - Belgija 81-59

Slovenija - Bugarska 67-59

Rusija - Ukrajina 73-64

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve