Obavijesti

Sport

Hrvatski nogometaši koji su otišli prerano: Od malog Matea do Turine i sina Igora Pamića

Hrvatski nogometaši koji su otišli prerano: Od malog Matea do Turine i sina Igora Pamića
8

U Varaždinu se 2007. tijekom treninga srušio 13-godišnji dječak, Turina je otišao na spavanje i nikada se nije probudio, dok se Pamić čak triput rušio prije posljednjeg puta...

VIDEO

U četvrtak u kasnim satima, nažalost, smo dobili potvrdu da je mladi nogometaš NK Nehaja Marin Čačić (23) preminuo nakon što se tri dana ranije srušio na utakmici. Nažalost, Marin nije prvi Hrvat koji je izgubio život baveći se najvažnijom sporednom stvari na svijetu, a vjerojatno ni posljednji...

Mateo Vajagić (1994. - 2007.)

Sada već davne 2007. u Varaždinu se tijekom redovitog popodnevnog treninga Škole nogometa NK Varteks srušio tada 13-godišnji Mateo Vajagić. Dječak se srušio, a trener Damir Mujanović pokušao ga je reanimirati nakon čega je ubrzo Hitnom medicinskom pomoći prevezen u bolnicu, gdje je nakon reanimacije poživio još oko pola sata. 

- Mateo Vajagić nikada nije imao zdravstvenih problema i nikad se nije na što žalio. U ovom trenutku teško je reći zbog čega je nastupila smrt. Razloga može biti više. Postoje srčane funkcije koje mogu zakazati iz čistog mira bez ikakvih ranijih simptoma, a može zakazati i neka moždana funkcija - rekao je nakon nesretnog događaja Nikica Darbauš, liječnik Varteksa. 

Čak ni nakon obdukcije nije utvrđen uzrok smrti Matea, samo se znalo da je 13-godišnjak preminuo zbog krvnog zastoja, iako se ne zna što je izazvalo zastoj. 

Ivan Turina (1980. - 2013.)

Ivan Turina je u veljači 2013. potpisao novi trogodišnji ugovor sa štokholmskim AIK-om čime je postao jedan od najplaćenijih igrača u klubu, a samo tri mjeseca kasnije - šok! Bivši golman Dinama i mlade reprezentacije Hrvatske pronađen je mrtav u svojem stanu u Stockholmu. Prema izvješću Turina je preminuo u snu, a iza sebe je ostavio trudnu suprugu i dvije kćeri blizanke.

ARHIVA - Zagreb: Dinamo naslov prvaka Hrvatske 2006. proslavio pobjedom nad Hajdukom 1:0

- Naravno da sam sretan. Uvijek sam govorio da želim ostati ovdje kao i moja obitelj, koja također želi biti u Stockholmu - rekao je Turina samo nekoliko mjeseci prije smrti.

Zagreb: Napravili grafit povodom obljetnice smrti Ivana Turine

Alen Pamić (1989. - 2013.)

Samo mjesec dana kasnije nova tragedija potresla je hrvatsku nogometnu javnost. Preminuo je Alen Pamić, sin trenera Igora i brat Zvonka, tadašnjeg igrača Dinama, a sada Karlovca. Alen se, naime, i prije tog kobnog puta tri puta srušio zbog čega se nije vraća profesionalnom nogometu.  Nalazi su bili u redu, svi su tvrdili kako je Alen zdrav i nitko nije znao o čemu se radi. Zbunjen je bio i njegov otac, Igor.

- Bio je u bolnici, ali liječnici su mi rekli da su svi nalazi, od A do Ž, u redu. Bili smo kod najboljih stručnjaka i svi tvrde da je Alen potpuno zdrav - rekao je tada Igor Pamić. Nažalost, ipak nije bio zdrav. Njegovi problemi sa srcem počeli su 2010. godine dok je igrao za Standard. Srušio se na treningu, a belgijski klub raskinuo je ugovor s njim.

Alenu je drugi put pozlilo 2011. godine u Žminju. Opet je obavio niz pretraga i sve je bilo u redu. Dvaput je išao kod poznatog kardiologa u Milano. Svi su pričali isto - Alen je potpuno zdrav.

Nakon što se treći put srušio, na utakmici Istre i Lokomotive, nije se vraćao na nogometne terene Prve HNL. 

Alen Pami?, sin trenera Igora Pami?a, premino na malom nogometu, arhiva

Ali nije mogao prestati igrati. Preminuo je na terenu, na malom nogometu...

Kronologija:

  • 2010. godine srušio se na treningu Standarda. Odlazi na pretrage koje pokazuju kako je s njim sve u redu. Igor Pamić optužio je nutricionista u belgijskom klubu i povezao Alenovu slabost s promjenom prehrane.
  • 2011. godine pozlilo mu je u Žminju. Ponovno obavlja pretrage. Rezultat je isti. Zdrav je. Alen nastavlja s nogometom i igra za Istru 1961.
  • 2012. godine pao je u nesvijest na utakmici Istre i Lokomotive. Odlučio je prekinuti s nogometom dok ne obavi još pretraga. Bio je kod poznatog kardiologa u Milanu koji je također ustvrdio kako je Alen zdrav.
  • 2013. godine pozlilo mu je na terenu malog nogometa u Maružinima. Pokušali su ga oživjeti. Nisu uspjeli. Alen je preminuo u 24. godini života...

Bruno Boban (1992. - 2018.)

Kada se nešto ne dogodi izvjesno vrijeme, ljudi počnu zaboravljati, a onda nas je krajem ožujka 2018. Bruno Boban, mlađi brat Gabrijela Bobana, podsjetio koliko je život surov. U prvom poluvremenu utakmice 3. HNL Istok između Marsonije i Slavonije Boban se samo srušio. Pokušali su ga oživjeti liječnici te je intervenirala i hitna pomoć, no reanimacija nije bila uspješna. Bruno je, osim velikog nogometa, igrao i futsal za MNK Internacional Kutjevo.

Zagreb: Gabrijel Boban, nogometaš NK Zagreba

Samo dva mjeseca kasnije 32-godišnji igrač NK Nafta Kozarice preminuo je na utakmici, također 3. HNL. Igrala se deseta minuta susreta između domaće "Nafte" i gostujuće momčadi NK "Naprijed" Krapje kada se 32-godišnjak srušio na terenu. Odmah mu je ukazana pomoć na terenu te je pokušana reanimacija do brzog dolaska hitne pomoći, ali nesretnom nogometašu nije bilo spasa.

Slavonski Brod: Igrači Marsonije u susretu s Međimurjem nosili majice u spomen na Bruna Bobana

Dejan Oršuš (1997. - 2021.) 

U travnju ove godine 24-godišnji nogometaš NK Otok Dejan Oršuš preminuo je nakon što se srušio na terenu na utakmici druge županijske lige, a preminuo je od posljedica srčanog udara.

"Bio je dečko za zafrkanciju, talent od nogometaša, veliki igrač, a još veći prijatelj! Iza sebe je ostavio ženu u petom mjesecu trudnoće i dijete. Hvala mu za sve pogotke, pomoć klubu i za dizanje raspoloženja dok je dečkima bilo najteže! Uvijek u našim mislima'', napisao je njegov klub NK Otok iz Otoka, malenog mjesta u Međimurju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija