Obavijesti

Sport

Komentari 12

Hrvatsko čudo: Oni idu po 10 medalja na Olimpijskim igrama

Hrvatsko čudo: Oni idu po  10 medalja na Olimpijskim igrama
11

U LOVU NA REKORD Naši sportaši su čudotovorci jer država u njih ulaže tek 100 milijuna kn, rekao je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora...

VIDEO

Zlatom na preči Marijo Možnik povećao je broj hrvatskih sportaša koji bi u Riju mogli do odličja. U Londonu je Hrvatska osvojila rekordnih šest medalja, no u Brazilu bi taj broj mogao biti i gotovo dvostruko veći.

- Vjerujem da ćemo srušiti rekord iz Londona. Možnikov uspjeh je potvrda da su hrvatski sportaši čudotovorci s obzirom na uvjete u kojima treniraju. Pazite, hrvatska država za vrhunski sport godišnje izdvaja samo 100 milijuna kuna - rekao je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a.

Prema predviđanjima Infostrade, talijanskog sportskog statističkog servisa, naši će sportaši osvojiti 10 odličja. Marijo Možnik čak niti nije na toj listi.

- Premda sam europski prvak, možda niti neću otići u Rio. U gimnastici na OI odlaze samo najbolji pojedinci po spravama - rekao je Možnik, koji na jesen na SP-u u Glasgowu mora biti među tri.

- Ako dođem u Brazil, šanse za odličje su mi velike jer sam u vrhu svoje discipline - kaže Možnik, koji usprkos europskom zlatu te svjetskoj bronci i dalje vježba na šanku noćnoga kluba.

- U uvjetima u kojima treniram dosegnuo sam svoj vrhunac. Moram pronaći drugo mjesto za trening. Ne mogu, recimo, vježbati element Pinedu. Nekoliko puta sam se gotovo teško ozlijedio.

Hrvatski gimnastičari danas su svjetska velesila. Na scenu je stigla sjajna generacija vježbača, a izgradila se i vrhunska gimnastičarska dvorana u Nedelišću.

- Poklopila se sjajna generacija, tko bi uopće prije desetak godina mogao pomisliti da ćemo se nositi s velesilama - kaže Možnik.

Šteta što OI nije već danas jer bi Snježana Pejčić bila favoritkinja za pobjedu. U J. Koreji osvojila je dva zlata u Svjetskom kupu, srušivši pritom i svjetski rekord.

- Sve prognozere bih ukinula. Pa tko od njih može znati u kakvoj ću formi biti za godinu i pol - kaže Snježana.

Sličnog su razmišljanja i braća Sinković, Valent i Martin.

Budući da su aktualni svjetski prvaci u dvojcu na pariće, njima svi predviđaju zlato.

- Za olimpijsko zlato i treniramo. U ovom trenutku prihvaćamo ulogu favorita, ali favoriti smo bili i u Londonu, pa smo osvojili srebro. Tko zna hoće li se ove sezone pojaviti dvojac koji bi nas mogao ugroziti na stazi - istaknuo je Valent.

Hrvatska bi ipak mogla osvojiti i više od 10 odličja u Riju. U prognozama nema, recimo, Blanke Vlašić, a među medaljašima nije nijedan momčadski sport.

- Vjerujem da će vaterpolisti ili rukometaši biti na postolju - kaže Zlatko Mateša.

Pejčić nije bila hit samo za jedno ljeto

Na OI-ju u Pekingu 2008. streljačica Snježana Pejčić osvojila je broncu. Od tada do danas osvojila je više od 15 odličja na raznim natjecanjima. Nije bila priča samo za jedno ljeto.

Sanjin Strukić/PIXSELL

"Gospodin srebrni" ide i po prvo sjajnije odličje

Filip Ude prošle je godine na SP-u upotpunio srebrnu kolekciju. Srebrno odličje je osvojio i na OI-ju i na EP-u. Na konju s hvataljkama u Riju može i stepenicu više.

Hrvatski gimnastički savez

Ivan Kljaković-Gašpić prvi je finnaš svijeta

Na posljednjem SP-u prošle godine Ivan Kljaković-Gašpić osvojio je srebro. Međutim, na svjetskoj ljestvici klase Finn drži prvo mjesto. Ima i dva europska zlata.

Reuters/Pixsell

Lucija brani brončanu medalju iz Londona

Trostruka je europska prvakinja u taekwondou, brani broncu iz Londona, a isto odličje osvojila je i prije dvije godine na SP-u. Lucija Zaninović je vodeća na svjetskoj listi.

Igor Kralj/PIXSELL

Marenić i Fantela prvi postali svjetski prvaci

Prije šest godina Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470 postali su prvi hrvatski jedriličarski prvaci svijeta. Aktualni su svjetski srebrni i europski brončani.

Facebook

Sinkovići su u dvojcu na pariće nedodirljivi

Valent i Martin Sinković proslavili su se u četvercu, no u dvojcu su postali nezaustavljiva sila. Na SP-u su prošle godine pobijedili s najvećom razlikom u povijesti.

Igor Kralj/PIXSELL

Nevenu Žugaju fali još samo zlatna medalja

Prošle godine Neven Žugaj s bratom Nenadom dao je otkaz u Hrvatskoj vojsci i potpuno se posvetio hrvanju. To mu se odmah vratilo srebrom na SP-u 2014. u Taškentu.

Igor Kralj/PIXSELL

Zasad u disku nema pravu konkurenciju

Sandra Perković u posljednjih pet godina nije izgubila u finalu diska. Pravu konkurenticu nema, a da je ima, vjerojatno bi napadala i svjetski rekord.

Damir Senčar/PIXSELL

Za SP priprema nove elemente

Marijo Možnik najviši je i najteži gimnastičar. Ima i element nazvan po njemu, a završio je i fakultet. Za SP i kvalifikacije priprema nove elemente, no u lošim uvjetima.

XINHUA/PIXSELL

Prošle godine Seligman osvojio svjetski kup

Robert Seligman u posljednjih deset godina osvojio je 21 odličje u Svjetskom kupu. Prošle godine postao je i ukupni pobjednik Svjetskoga kupa na konju s hvataljkama.

Marko Mrkonjić/Pixsell
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve