Sport

Komentari 7

Hrvatskoj će se suditi iz Nyona!

Hrvatskoj će se suditi iz Nyona!

Vrlo smo sretni s centralizacijom VAR-a u Nyonu i svi su naši testovi bili pozitivni. Uvjereni smo da će VAR sustav biti od velike koristi na Euru, rekao je šef Uefinih sudaca Roberto Rosetti

Nakon što je VAR prvi put 2018. vidio danje svjetlo na nekom reprezentativnom natjecanju (SP u Rusiji), sada će debitirati i na Europskom prvenstvu.

No, neće imati svaki stadion VAR sobu, već će sudačkoj ekipi pomagati 22 suca ravno iz Uefinog sjedišta u Nyonu. Sistem kakav gaji i Bundesliga, koja sve VAR odluke donosi iz svog centra u Kolnu.

Na svakoj od 51 utakmice Eura, glavnog VAR-a pratit će pomoćni VAR (AVAR) i VAR za nedozvoljenu poziciju (offside). Glavni VAR bit će u kontaktu sa sucem, pomoćni će pratiti utakmice, dok će 'offside' VAR provjeravati potencijalne situacije oko nedozvoljene pozicije.

- Vrlo smo sretni s centralizacijom VAR-a u Nyonu i svi su naši testovi bili pozitivni. Uvjereni smo da će VAR sustav biti od velike koristi na Euru i vjerujemo da su naši VAR-ovi najbolji na svijetu. Cilj je da VAR-ovi budu pažljivi, jasni i pokažu dosljednost i ujednačenost u svojim intervencijama - rekao je šef Uefinih sudaca Roberto Rosetti.

Rosetti je zatim predstavio pozitivan učinak VAR sistema koji je u Uefina natjecanja ušao prije dvije godine. Od ukupno 2,522 provjerenih situacija, u 94,5 posto slučajeva suci na terenu bili su u pravu, a svakom je sezonom sve manje korekcija sudačkih odluka.

Također je, potvrdio da će se na Euru primijeniti nova pravila za igranje rukom u šesnaestercu, a od sudaca se očekuju i reakcije na držanje i guranje protivnika u šesnaestercu, simuliranje, bezobzirne duele i prekršaje koji vode do ozljeda.

- Želimo zaštititi imidž igre i zdravlje igrača. Nećemo tolerirati nesportsko ponašanje ili nepoštivanje sudaca - zaključio je.

 

Najčitaniji članci