Obavijesti

Sport

Komentari 126

I Haris iz Slovenije i Josip iz Švicarske: Krepat ma ne molat!

I Haris iz Slovenije i Josip iz Švicarske: Krepat ma ne molat!
7

Rijeka ima šest bodova više, ali u sjajnoj HNL sezoni oba jadranska diva i Dinamo i Osijek love titulu. Drmić na jednoj, Livaja na drugoj strani. Puna Rujevica i miris nogometnog spektakla

VIDEO

Još prije vikenda za derbi Rijeke i Hajduka prodano je 5600 ulaznica, što znači da bi svih 8200 mjesta na tribinama moglo biti popunjeno.

- Posebna utakmica, osjeti se to, ali nije ključna. Na vrhu smo i uvijek smo favoriti na Rujevici - rekao je trener Riječana Goran Tomić, koji dvoji hoće li početi s trojicom ili četvoricom u obrani.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

100. Jadranski derbi 00:27

- Igru u obrani smo posložili u zadnja dva kola, dečki su puno radili, pokazali napredak i sad smo kompaktna, prava momčad.

I Josip Drmić naglašava kako je to posebna utakmica i da to osjeća u svlačionici i u gradu.

Kad 'Krepat, ma ne molat!' kaže Haris iz Slovenije, a Josip iz Švicarske poručuje 'Svi na Rujevicu!' - onda znaš da je na redu jedna od posebnih utakmica. Jadranski derbi u nedjelju u Rijeci. A nakon toga još Dinamo u Zagrebu (kup) i ona odgođena s Osijekom na Kvarneru.

Rijeku čeka ludo zanimljiva završnica jeseni, s nadom da neće igrati ludo nego kao u zadnja dva kola prije reprezentativne pauze: s balansom u igri i - pobjednički!

A Rijeka vs Hajduk u nedjelju na Rujevici bit će: 100. Jadranski derbi od hrvatske samostalnosti. I 100. utakmica u dresu s Rijekinim grbom za majstora Roberta Murića.

Armada dala podršku Rijeci uoči utakmice s Hajdukom

U 99 derbija odigranih u neovisnoj Republici Hrvatskoj 'bijeli' i 'bili' skoro so a-pso-lu-tno poravnati! Po 35 pobjeda svaki, 29 remija, a gol-razlika 127-128, s tim jednim 'hajdučkim golom više'.

Taj +1 gol u trenutnoj je priči apsolutno nebitan jer neizrecivo veću važnost ima jedan drugi broj: -6. Toliko bodova Hajduk, uoči gostovanja u Zaljevu, zaostaje za Rijekom.

Pa bi riječki trijumf (a u njega vjeruju svi, od predsjednika i igrača do nonica na Grobniku, Krku ili u Lovranu) značio jako lijepu, devet bodova široku 'tampon zonu' nakon 15 ovosezonskih HNL-plesova.c

Armada dala podršku Rijeci uoči utakmice s Hajdukom

Armada je svoju vjeru i podršku momčadi vatreno pokazala dva dana prije utakmice, navijanjem na treningu. Klub je navijačima opet izašao ususret da na što lakši način dođu do EU digitalnih Covid potvrda bez koji će jedino mlađi od 12 godina moći na stadion.

Otkad je gotovo do dna posrnulu Rijeku preuzela klupska vlada pod ravnanjem Damira Miškovića, Rijeka je neupitna kraljica Jadrana po - svemu. Osvojenim trofejima, pobjedama, golovima u međusobnim dvobojima, slavljima na Kantridi i Rujevici, slavljima na Poljudu...

VIDEO: Od Sztipánovicsa do Drmića...

Ali... Veliko ALI. Derbi je derbi. Uvijek neizvjestan i nikad sa neupitno poznatim raspletom tražili mu ishodište u ukupnoj, davnoj ili recentnoj povijesti.

Npr? Rijeka je dobila zadnju u Splitu, Hajduk je dobio zadnje dvije na Rujevici. Nema favorita. Je, Rijeka je domaćin, Rijeka ima šest bodova više, ali: ne-ma favorita!

Stvar se u nedjeljnu riječku večer na kraju može svesti na to hoće li baš od 17.30-19.20 veća inspiracija 'pomilovati' riječkog HNL-superstara Drmića ili splitsku HNL-zvijezdu Livaju, hoće li večer vratarskih čarolija imati Rijekin mladić Zlomislić ili Hajdukov iskusnik Kalinić, hoće li po bokovima show raditi Ampem Splićanima ili Biuk Riječanima, hoće li u srcu terena važnija biti dirigentska palica maestra Pavičića te Kekovih izabranika Čerina i Vučkića, ili će Hajduk momčadski nadoknaditi izostanak standardnih veznjaka, hoće li nepogrešivu stopersku partituru odraditi Anton Krešić ili Josip Elez, hoće li ključni potez u pripremi i vođenju utakmice povući Tomić ili Dambrauskas, hoće li se Pejinu na travnjaku ili Joviću u VAR sobi dogoditi neki presudni sudački kiks ili ne, hoće li slobodnjak u rašlje staviti Murić ili nakon prekida zabiti npr. Katić, tko će imati jače adute s klupe ako prevagu budu morale donositi pričuve...

Tomić na meti Rapida? 'Samo razmišljam kako dobiti Hajduk'
Tomić na meti Rapida? 'Samo razmišljam kako dobiti Hajduk'

U svemu tome ama baš nikakvu vezu niti jedan od 'mali milijun' već odigranih derbija na Kantridi ili Rujevici, na Starom placu ili Poljudu. Nego je nedjeljni sudar Rijeke i Hajduka dio blistave, duge i ponosne hrvatske nogometne tradiciji, ali kao svaki drugi - Jadranski derbi sam za sebe, u baš tih 2x45 minuta u studenome 2021.

Rijeka će sigurno biti bez kapetana Smolčića, a vraća joj se Galović. Hajduk je bez Vukovića, FossatijaKrovinovića. Kod 'bijelih' su pod laganim upitnikom Pavičić i Vučkić.

Kako god bilo: čeka nas sjajni Jadranski derbi u sjajnoj sezoni sjajne Prve HNL. U svim silnim slatkim iščekivanjima i neizvjesnostima cijele sezone i nedjeljnog spektakla za jednog čovjeka i jednu rečenicu odmah možemo reći da su 100 posto u pravu.

Josip Drmić: Svi na Rujevicu!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...