Obavijesti

Sport

Komentari 18

'Idu mi matematika i fizika a u sezoni želim zabiti 18 golova'

'Idu mi matematika i fizika a u sezoni želim zabiti 18 golova'
1

Prvenstveno sam krilni igrač, moje su pozicije 11 ili 7, ali po potrebi mogu igrati i u napadu, broj 9 ili 10, zavisi od taktike koju trener izabere. Momčadski sam igrač, odigrat ću sve što treba za momčad.

VIDEO

Sedam dana čekao je Nigerijac Samuel Emem Eduok papire iz Turske i potpis ugovora s Hajdukom. Pa iako se sve skupa oteglo, a u međuvremenu je uživo odgledao i europsku blamažu budućih suigrača protiv Gzire, ništa ga nije pokolebalo u naumu da potpiše za Hajduk. 

- Znao sam da će s papirima sve biti u redu, s te strane nije bilo razloga za brigu, a što se tiče poraza od Gzire, naravno da ga nitko nije očekivao, ali to je nogomet. Bilo je jako puno nesreće, a nisam očekivao ni da će trener toliko standardnih igrača mijenjati -  kaže Samuel, čije se prezime u nekim slučajevima pisalo i Edouk. 

- Točno je Samuel Emem Eduok, a nadimak mi je Samo.

Kad smo mu preveli što ''samo'' znači na hrvatskom, slatko se nasmijao. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Onda zaboravite na nadimak, zovite me Samuel.

Potvrdio je i da nije bila ''patka'' informacija iz turskih medija da ga želi i Bešiktaš. 

- Bilo je kontakata i ponuda, ali ja sam već izabrao Hajduk, a smatrao sam i da je  za mene Hajduk puno bolja opcija od Bešiktaša. U Turskoj bih možda više zaradio, ali nakon tri godine tražio sam promjenu, tražio sam klub u kome ću sigurno igrati i pokušati se izboriti za transfer u veće klubove u zemljama poput Italije ili Njemačke.

Iako je uoči dolaska predstavljan kao napadač, Eduok je prvenstveno krilni igrač. 

- Mogu igrati na pozicijama 11 ili 7, ali po potrebi mogu igrati i u napadu, broj 9 ili 10, zavisi od taktike koju trener izabere. Momčadski sam igrač, odigrat ću sve što treba za momčad. 

Ako treba i na gol...

- Ma ako treba i na gol, ali ne bi to bilo dobro ni za momčad ni za navijače, ha, ha, ha...

S obzirom na to da nije prošao pripreme i da je s ostatkom momčadi odradio svega nekoliko treninga, Nigerijac je svjestan da će mu trebati još neko vrijeme da uđe u formu. 

- Profesionalac sam i nisam se zapustio, trenirao sam u teretani, trebat će mi po mojoj procjeni još barem tjedan dana da se vratim u natjecateljsku formu. Na treningu sam nosio pojas koji snima sve bitne podatke, i oni pokazuju da sve ide u dobrom smjeru. Zbog toga vjerujem da ću brzo konkurirati za momčad.

Ne smatra kako će biti problem to što je suglasnost za njegovo dovođenje dao bivši trener Siniša Oreščanin, a sada je na klupi Damir Burić. 

- To je nogomet, događa se, na meni je da dajem sve od sebe na treningu, a ostalo je na treneru. Radit ću strpljivo i čekati svoju priliku...

Za sebe kaže da su mu najjače karakteristike dribling, šut i brzina, a zanimljivo je da je prije dolaska na Poljud gledao jednu veliku utakmicu Hajduka. 

- Gledao sam utakmicu Hajduka i Evertona. Slučajno, naravno, vrtio sam programe na TV i odlučio je pogledati. Svidjela mi se atmosfera, ali i utakmica je bila dobra. Naravno, više sam pažnje obraćao na Everton nego na Hajduk, tko je tada mogao i zamisliti da ću jednom zaigrati za Hajduk – iskrenu priznaje. 

Kući u Nigeriju putuje dva puta godišnje u pauzama prvenstva. 

- Tamo žive moji roditelji, dva brata i dvije sestre, odem posjetiti i djevojku s kojom ću se oženiti do kraja godine... Ona je iz Kenije, moram je još otići i službeno zaprositi kod njenih roditelja. 

Nasmijao se Eduok kad smo mu otkrili dalmatinski običaj, ovdje se svi najprije okupe kod mladoženje, pa onda u koloni odu isprositi mladenku kod njenih roditelja... 

- Bilo bi to lijepo putovanje, ha, ha, ha... - nasmijao se simpatični Nigerijac. Kako i ne bi kad su Nigerija i Kenija na suprotnim stranama Afrike, udaljeni preko 4.000 kilometara. 

Zanimljivo je kako je Eduok i danas rekorder Nigerije po broju postignutih golova na jednoj utakmici, zabio je u dresu svog matičnog kluba FC Dolphin šest golova u pobjedi nad Nembe Cityjem. Upisao je i jedan nastup za seniorsku vrstu, ali nije bio u konkurenciji za SP u Rusiji, pa tako ni za ogled Nigerije i Hrvatske u prvom kolu u Kalinjingradu. 

- Nakon te utakmice navijao sam za Hrvatsku, igrali ste jako dobro i vjerovao sam da možete otići do kraja. Na velikim natjecanjima stalno pobjeđuju Njemačka, Brazil i te velike reprezentacije, a Hrvatska je bila iznenađenje i svi su navijali za vas. Igrali ste najljepši nogomet, ali i imali najljepšu predsjednicu, neobično je vidjeti da tako strastveno navija i podržava svoju reprezentaciju i da stalno je uz momčad.  

Nada se Eduok da bi dobrim igrama u dresu Hajduka i sam mogao zaraditi poziv izbornika Nigerije. Presudit će naravno golovi, a Eduok ima precizan plan koliko ih želi zabiti. 

- Želim zabiti što više, ali zadovoljan bih bio s 18 postignutih golova.

Zadovoljni bi bili i navijači Hajduka, kao što će biti zadovoljni i kad čuju da Nigerijac ne voli večernje izlaske. 

- Već dugo sam u inozemstvu i imam neki svoj ustaljeni ritam. Ne izlazim puno, ponekad na večeru kad mi stigne obitelj ili djevojka. Uglavnom sam kući, odmaram, slušam domaću nigerijsku glazbu i hip – hop, igram video igrice... Ako je na rasporedu jedan trening, znam otići do teretane i dodatno raditi na sebi. Nisam još stigao upoznati grad, bio sam u šoping centru s Rokom i Marinom koji rade za klub, i to je sve. Bit će vremena...

Ritual izlaska na kavu sa suigračima nije mu poznat. 

- Kavu ne volim jer mi ima gorak okus, pijem uglavnom sok od naranče. Tek upoznajem suigrače, sreo sam i mog sunarodnjaka Chinedua prije par dana, nisam ni znao da ima još Nigerijaca u Hajduku. 

U Splitu ga je iznenadila – vrućina. 

- Svjestan sam da većina Europljana misli da je u Africi vruće, ali u kraju iz kojeg ja dolazim nije tako visoka temperatura kao ovdje.

Da nije nogometaš, bio bi strojarski inženjer. 

- Moja majka je umirovljena učiteljica a otac strojarski inženjer. Jedan brat je krenuo očevim stopama, drugi je liječnik, sestre studiraju... tako da bih vjerojatno i ja krenuo tim putem. A kako su mi matematika i fizika išle dobro, vjerojatno bih i ja krenuo očevim stopama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem