Nastupate li u Dinamu, dobit ćete mjesečni jelovnik od čak 50 stranica na kojemu piše što smijete, a što ne smijete jesti. Nutricionist Josip Zekić otkriva što se jede
Igrači Dinama moraju se držati plana prehrane na 50 stranica
U vrhunskom sportu sportaši moraju voditi brigu o kondicijskoj pripremi, ali i onomu što unose u sebe. Kako to izgleda u praksi u redovima hrvatskog nogometnog prvaka Dinama, provjerio je Goal.
Različite su potrebe organizma uoči utakmice i nakon nje. Prije velikog napora tražena je hrana bogata ugljikohidratima poput lakših mesnih jela (teletina), ribe, voća (banana kruška), tjestenine i riže.
- Nakon utakmice važno je nadoknaditi ugljikohidrate koje su izgubili, a njih dobivaju iz povrća. Na jelovniku su najčešće cikla, mrkva, grašak, ječam ili zob. Poslije utakmica igrači uglavnom jedu crveno meso - objašnjava nutricionist Dinama Josip Zekić za Goal.
Najzanimljiviji dio u ishrani svakako je onaj o individualnoj prilagodbi svakom nogometašu, i to na mjesečnoj bazi na 50 stranica.
- Izrađuje se ovisno o planu treninga i utakmica za taj mjesec za svakog igrača pojedinačno. Neki od njih moraju dobivati na masi, a neki pak skidati kilograme. Čak radimo odvojeni plan ishrane za igrače koji su skloniji ozljedama - kaže Zekić.
Kako Josip Zekić objašnjava važnost nutricionizma u profesionalnom nogometu, provjerite na Goalu.