Obavijesti

Sport

Komentari 9

'Imao je sjajan osjećaj za gol, a '82 je vukao Italiju do naslova'

'Imao je sjajan osjećaj za gol, a '82 je vukao Italiju do naslova'

Od neizlječive je bolesti u 65. godini preminuo legendarni talijanski igrač Paolo Rossi koji je s Italijom osvojio SP 1982. godine. 'Talijanski navijači su ga obožavali', rekao nam je Ivica Šurjak (67)

VIDEO

Rossija se sjećam iz tih vremena kao sjajnog igrača koji je obilježio napad talijanske reprezentacije na dva Svjetska prvenstva, najprije u Argentini 1978. a onda i 1982. godine. Ja sam bio kapetan reprezentacije Jugoslavije koja je bila prva u skupini, dva puta igrali smo s Talijanima, ali on nije igrao zbog kazne, a kasnije se vratio i bio najbolji igrač i strijelac na Mundijalu 1982. godine u Španjolskoj, započinje nam priču o preminulom Paolu Rossiju (64) tad reprezentativac Jugoslavije, Ivica Šurjak (67).

Talijani u suzama, preminuo je Paolo Rossi, njihov heroj 1982.
Talijani u suzama, preminuo je Paolo Rossi, njihov heroj 1982.

Nedugo nakon što je cijeli svijet, a posebice Argenticni i Napuljani, oplakao Maradonu, otišao je još jedan veliki nogometaš. Bivši napadač Juventusa, Milana i talijanske nogometne reprezentacije u povijest je ušao 1982. godine. Italija je u Španjolskoj osvojila naslov svjetskog prvaka, a Rossi je bio heroj nacije - najbolji igrač i strijelac Mundijala.

POGLEDAJTE VIDEO: Fanovi se opraštaju od Maradone

Pokretanje videa...

Fanovi tuguju za maradonom 01:35

- Sjećam ga se, jako dobar je igrač bio, tehničar, spretan u 16 metara, sa sjajnim osjećajem za gol. Obilježio je to prvenstvo sjajnim igrama i postao ikona u Italiji. Igrao sam u to vrijeme u Udinama i stvarno mogu reći da su ga talijanski navijači obožavali - objašnjava Šurjak.

U drugom krugu SP-a 1982. Italija se našla u " skupini smrti" s najvećim favoritom Brazilom, predvođenim Zicom, te braniteljem naslova Argentinom. Odmah u prvoj utakmici Tardelli i Cabrini sredili su Argentince 2-1, a nakon pobjede Brazila nad Argentinom, Azzurri su izbacili Brazil pobjedom 3-2. Nezaustavljivi Paolo Rossi se probudio i na toj utakmici zabio hat-trick.

Photo Repertoire by Paolo Rossi

- U to sam vrijeme tek ulazio u reprezentaciju i postajao standardan i živo se sjećam svakog detalja. Pa i utakmica s Italijom, u Beogradu je bilo 1-1, Zlatko Vujović je dao gol, a u Torinu 2-0. Sjećam se jedne anegdote kad je izbornik Miljan Miljanić prije utakmice s Talijanima kazao Nenadu Šalovu da će mu dati priliku da zaigra ali da ne smije kod prekida ulaziti u naš kazneni prostor. A nesretni "Baćo" je napravio penal... Bila je to jaka reprezentacija Jugoslavije u to vrijeme, bili smo prvi u grupi i imali velika očekivanja, ali nažalost na prvenstvu smo ispali u skupini, nesretno, zbog dogovora Španjolaca i Sjevernih Iraca - govori nam još jedan reprezentativac Jugoslavije, Ivan Gudelj (60) te nastavlja:

- On nije igrao protiv nas u kvalifikacijama zbog kazne talijanskog saveza i bili smo iznenađeni kad ga je selektor Bearzot poveo na prvenstvo. Sjećam se da se pričalo kako je on i u toj pauzi od kažnjavanja naporno trenirao da bi se vratio i svima dokazao da je bio nevin. Rossi je na koncu izborniku Bearzotu uzvratio sjajnim igrama na prvenstvu, vukao je Italiju do naslova, a utakmica s Brazilom će svima ostati u pamćenju po njegovom hat – tricku. Bio je sjajan golgeter, idol mnogim mladim igračima, Šteta, nakon Maradone otišao je još jedna veliki igrač...

Archive, dead Paolo Rossi ex football player

Rossi je bio prvi nogometaš u povijesti koji je iste godine osvojio Svjetsko prvenstvo, bio najbolji strijelac Mundijala i osvojio Zlatnu loptu. S Juventusom je osvojio dva naslova prvaka Italije, Kup prvaka, Uefin Superkup, Kup Italije

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve