Obavijesti

Sport

Komentari 51

Talijani u suzama, preminuo je Paolo Rossi, njihov heroj 1982.

Talijani u suzama, preminuo je Paolo Rossi, njihov heroj 1982.

Bivši napadač Juventusa, Milana i talijanske nogometne reprezentacije u povijest je ušao 1982. godine. Italija je u Španjolskoj osvojila naslov svjetskog prvaka, a Rossi je bio heroj nacije - najbolji igrač i strijelac Mundijala

VIDEO

Od neizlječive bolesti u 64. godini preminuo je veliki Paolo Rossi. Italija je u suzama, otišao je jedan od najvećih napadača i jedan od najvećih igrača u povijesti nogometa, ne samo na Apeninima. Nedavno nas je napustio možda i najveći svih vremena Diego Armando Maradona, a sad i još jedan veliki nogometaš.

FILE PHOTO: Paolo Rossi scores a goal for Italy

 

Bivši napadač Juventusa, Milana i Azzurra u povijest je ušao 1982. godine. Italija je u Španjolskoj osvojila naslov svjetskog prvaka, a Rossi je bio heroj nacije. Bio je centarfor, golgeter, sasvim sigurno jedan od najboljih igrača kaznenog prostora u povijesti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: Fanovi se opraštaju od Maradone

Pokretanje videa...

Fanovi tuguju za maradonom 01:35

U drugom krugu SP-a 1982. Italija se našla u " skupini smrti" s najvećim favoritom Brazilom, predvođenim Zicom, te braniteljem naslova Argentinom. Odmah u prvoj utakmici Tardelli i Cabrini sredili su Argentince 2-1, a nakon pobjede Brazila nad Argentinom, Azzurri su izbacili Brazil pobjedom 3-2. Nezaustavljivi Paolo Rossi se probudio i na toj utakmici zabio hat-trick.

U polufinalu je Rossi zabio dva gola Poljskoj u pobjedi 2-0, a u madridskom finalu protiv Njemačke dao je prvi gol. Azzurri su slavili 3-1 i postali prvaci svijeta. Na tom Mundijalu u Španjolskoj 1982. igrale su legende poput Diega Maradone, Zica ili Zbignewa Bonieka, no Paolo Rossi sve ih je pobijedio i sa šest golova bio je ne samo najbolji strijelac Mundijala, nego je proglašen i za najboljeg igrača. Bilo je to njegovo prvenstvo. Hat-trick u utakmici protiv Brazila prepričavao se generacijama. 

Florence, Diego Armando Maradona (and others) at the awards ceremony in the Italian Football Hall of Fame

Paolo Rossi već je na svjetskom prvenstvu u Argentini 1978. pokazivao klasu - zabio je tri gola uz četiri asistencije. Italija je završila četvrta. Do tada karijeru je stvarao u Juventusu. Za vrijeme igranja u Perugiji bio je upleten u kladioničarski skandal oko namještanja utakmica. Iako mu nikad to nije dokazano, Rossi je suspendiran na tri godine. Neko vrijeme razmišljao je o odlasku u Južnoafričku Republiku, no nakon nešto više od godine dana kazna mu je smanjena pa i oproštena, a sa stilom se vratio te 1982. godine. 

Za Italiju je igrao do 1986. godine i karijeru završio 1987. u Veroni. S Juventusom je 1985. godine bio europski prvak. Bilo je to ono finale na Heyselu, kad su pobijedili Liverpool 1-0, ali ta je utakmica ostala u sjeni tragedije i pogibije 39 ljudi, većinom navijača talijanske momčadi. 

Paolo Rossi - suspendirani je kladioničar postao najveći hit
Paolo Rossi  - suspendirani je kladioničar postao najveći hit

S Robertom Baggiom i Christianom Vierijem rekorder je po broju golova za Italiju na svjetskim prvenstvima (zabili su po devet svaki). Rossi je bio prvi nogometaš u povijesti koji je iste godine osvojio Svjetsko prvenstvo, bio najbolji strijelac Mundijala i osvojio Zlatnu loptu. S Juventusom je osvojio dva naslova prvaka Italije, Kup prvaka, Uefin Superkup, Kup Italije... Nakon karijere godinama je bio novinar RAI-ja i Mediaseta. Za sobom ostavlja suprugu Federicu i troje djece: Sofiju Elenu, Mariju Vittoriju i Alessandra. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Perišića još nitko nije faulirao, a on ima plan za iduću sezonu. Šuška se da će napustiti Hajduk
LOVI FORMU

Perišića još nitko nije faulirao, a on ima plan za iduću sezonu. Šuška se da će napustiti Hajduk

Plus+ Da je Hajduk osvojio naslov Ivan Perišić bi gotovo sigurno ostao i igrao kvalifikacije za LP, ovako, kako se proširila priča da će napustiti Hajduk na kraju sezone, čak se šuška i koja će mu država biti sljedeća destinacija

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti
NEUNIŠTIV JE

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti

Modrić je odigrao svih 90 minuta u pobjedi Real Madrida nad Barcelonom (3-2) i opet bio ključan čovjek svoje momčadi...