Obavijesti

Sport

Komentari 29

Imotski: Jedan od najljepših stadiona dobio je novo ruho

Imotski: Jedan od najljepših stadiona dobio je novo ruho
7

Novi stadion od 5000 sjedećih mjeseta uz platformu s koje bi pucao pogled na Modro jezero i Imotsko polje idejno je rješenje Gospina doca u diplomskom radu

VIDEO

Nekolicina specijaliziranih nogometnih portala Gospin dolac proglasila je jednim od najlješih stadiona na svijetu. Smješten na atraktivnoj lokaciji iznad grada Imotskog, u neposrednoj blizini Modroga i Crvenoga jezera te Tvrđave Topana, okružen stijenama, Gospin dolac uistinu je fascinantna lokacija za stadion.

Zdanje izgrađeno prije 16 godina dom je drugoligaša Imotskog, a student Ivo Žarko u suradnji s mentorom Goranom Rakom napravio je diplomski rad s temom arhitektonsko-ubranističkog rješenja stadiona Gospin dolac. Fotografije ostavljaju bez daha...

NK Imotski

Fotografije i opis rješenja imotskog stadiona donosimo uz dopuštenje Nogometnog kluba Imotski.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Projektno rješenje stadiona nastalo je kao rezultat temeljitog istraživanja stadionske arhitekture, prostornog i vremenskog konteksta u kojem stadion nastaje (osjetljiva lokacija u neposrednog blizini Modrog jezera, tvrđave Topana i povijesne jezgre Imotskog) i važnih karakteristika sporta kao društvenog fenomena. Inspiracija je dakako proizašla iz posebno zanimljive lokacije na kojoj se stadion nalazi - jedne od najuzbudljivijih na svijetu.

Jedinstvena cjelina sastavljena je od prostora sportskog borilišta, dviju tribina na nasuprotnim stranama travnjaka, objekta na jugu u kojem je smještena javna garaža i krovne plohe koja ima karakteristike uzdignutog trga.

Uz pomoć lagane strukture postavljene na stijenu na sjeveru ovaj se novi trg vidikovcem otvara prema Modrom jezeru.

NK Imotski

Upravo su vizure presudan element oblikovanja stadiona koji je upušten u teren s ciljem očuvanja linije pogleda sa terena i tribina prema tvrđavi Topana, te stjenovitim padinama u okolini i drugim objektima. Fenomen praćenja utakmice sa visokih stijena uokolo stadiona bio je posebno važan za definiranje koncepta ovog rada.

Krovna ploha nastala je s idejom stvaranja novog javnog prostora grada Imotskog koji bi se u periodima održavanja sportskih natjecanja pretvarao u pristupni prostor stadiona važan za jednostavan i siguran dolazak i odlazak gledatelja.

Na sličan način i sama bi garaža u periodu između sportskih priredbi služila građanima i posjetiteljima Imotskog.

NK Imotski

Ponuđenom infrastrukturom i sadržajima stadion ispunjava uvjete za održavanje gotovo svih razina UEFA-inih klupskih natjecanja izuzev samih završnica uvjetovanih značajno većim brojem sjedećih mjesta.

Novoprojektirani stadion predviđa proširenje današnjeg kapaciteta tribina za gotovo dvije tisuće sjedećih mjesta čime bi se dosegla brojka od oko pet tisuća sjedećih mjesta.

Predviđeni kapacitet objekta na taj bi način omogućio veći broj raznovrsnih sportskih događanja - od utakmica NK Imotskog do utakmica hrvatske reprezentacije te različitih prijateljskih i kvalifikacijskih ogleda sa ponajboljim momčadima u zemlji i svijetu.

Temeljem istraživanja stadiona kao nositelja urbanih preobrazbi mnogih gradova i prepoznavanjem turističkog potencijala ovakvog zahvata u prostoru stvoren je novi atraktivni gradski prostor.

Sa sviješću o magnetnoj privlačnosti i globalnom promotivnom potencijalu nogometnih zdanja, uz postojeću turističku ponudu temeljenu na prirodnim ljepotama Crvenog i Modrog jezera, novi stadion predstavljao bi dodatni impuls za budući razvoj Imotskog i njegove šire regije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener