Obavijesti

Sport

Komentari 6

Italija najmanje bez petorice, Tabarez se boji Prandellija

Italija najmanje bez petorice, Tabarez se boji Prandellija
1

Ozljede su najveći problem talijanskog izbornika pred dvoboj za treće mjesto, ali strateg Urugvaja Oscar Tabarez ne želi upasti u zamku talijanske kuknjave

VIDEO

Urugvaj i Italija igrat će u Salvadoru susret za treće mjesto na Kupu konfederacija u Brazilu, iako su uz malo više sreće obje reprezentacije mogle igrati u finalu. Pogotovo se to odnosi na Italiju koja je polufinalnu utakmicu sa Španjolskom izgubila lošijim izvođenjem kaznenih udaraca, dok je Urugvaj protiv Brazila imao promašeni kazneni udarac u regularnom dijelu (Forlan), a gol za poraz 1-2 primio je u 86. minuti nakon kornera i odlične reakcije i pogotka Paulinha glavom.

- Previše smo poklonili Brazilu, promašeni jedanaesterac u prvom poluvremenu i olako primljeni gol kada je utakmica išla prema produžecima. Unatoč svemu ponosan sam na ono što je moja reprezentacija pokazala u polufinalu jer smo još jednom potvrdili da možemo protiv svakoga - kazao je urugvajski izbornik Oscar Washington Tabarez, čiji igrači su bili izuzetno disciplinirani i borbeni u obrambenim zadacima, te se znali transformirati u opasne napade kada je bilo prilike.

Da se nije igralo na brazilskom tlu, možda bi Urugvaj bio još i hrabriji, ali svejedno Tabarezova momčad na svim velikim natjecanjima zadnjih godina izgleda vrlo konkurentno.

Utakmica za treće mjesto uvijek ima utješni karakter, te motivacija i svježina u pravilu igraju najvažniju ulogu, a motiv Urugvaja protiv Italije ne bi smio biti sporan.

- Stekli smo već dosta iskustva u utakmicama protiv velikih reprezentacija i unatoč razočaranju nakon poraza u polufinalu, vjerujem da ćemo biti u dobroj formi i raspoloženju u dvoboju za treće mjesto s Italijom - nada se urugvajski strateg Tabarez kojem su povratkom Scottija dostupne sve opcije za zadnju liniju, a najjačim adutom Italije smatra njezinog izbornika.

- Za mene je igrač utakmice Španjolska - Italija bio Cesare Prandelli. Savršeno je postavio igru protiv najbolje momčadi svijeta i po meni je Italija zaslužila finale. Ne znam što sprema nama, ali sigurno nećemo pasti na njegove priče o umoru i izostanku nekoliko ključnih igrača jer on je u stanju svakoga taktički nadmudriti. Ako Talijani i jesu umorni, onda je na nama pokušati igrati što intenzivnije i nametnuti se ritmom i trkom. No, tko zna što će donijeti utakmica - naglašava Tabarez, kojem bi uspjeh dosta značio pred završnicu južnoameričkih kvalifikacija gdje Urugvaj tek treba izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine.

Eventualna prednost Urugvaja može biti i što nekolicina njegovih igrača igra u talijanskoj Serie A.

- Poznavati karakteristike suparnika uvijek je dobro došla prednost, ali ona ne mora biti ključna jer oni poznaju i nas. Možda je klima naša veća prednost - smatra urugvajski kormilar, a njegovi igrači su željni dokazivanja.

- Svaki put kada obučemo nacionalni dres, mi želimo pobjedu. Treće mjesto za nas bi mnogo značilo i napravit ćemo sve da ga osvojimo - naglasio je napadač Urugvaja Luis Suarez.

Italija je bila jako blizu, ali ipak nije uspjela srušiti naoko nedodirljivu Španjolsku. Odluka je stigla nakon sedam serija izvođenja udaraca sa 11 metara, ali Talijani prije svega trebaju žaliti za prvim poluvremenom polufinala. Imali su u tom dijelu utakmice četiri prilike za matirati Casillasa i vratar Španjolske bio je tada najbolji igrač na terenu.

Cesare Prandelli stvorio je Italiju koja igra nogomet i koja nije kao desetljećima prije orijentirana na defanzivu, te razne trikove i 'prljavštine', a takva reprezentacija onda može parirati Španjolskoj i bez svog najboljeg napadača Balotellija, kojem je puknuo mišić na nozi i nije mogao sudjelovati u najvažnijim utakmicama turnira.

Za dvoboj s Urugvajem talijanski izbornik također ima podužu listu ozlijeđenih, iskusni kreator igre Pirlo i branič Barzagli sigurno neće nastupiti, a nekolicina igrača je pod upitnikom, s tim da su branič Chiellini i ofenzivni veznjak Marchisio najbliži tome da utakmicu gledaju s tribine ili pak klupe bez mogućnosti participacije na terenu. De Rossi i Gilardino, koji su se također žalili na zdravstvene probleme, mogli bi biti spremni, iako je Prandelli i ovoga puta ponovio da će o prvoj jedanaestorici odlučiti neposredno pred utakmicu.

- Iako smo ispali u polufinalu, zadovoljan sam pokazanim i optimist za budućnost jer se pokazalo da znamo odgovoriti svim izazovima, pa i kada je s druge strane prvak svijeta Španjolska. I prije utakmice sam govorio da vjerujem u naš projekt, a sada sam u njega još sigurniji. Ovo će nam biti odlična škola za Svjetsko prvenstvo sljedeće godine - potvrdio je talijanski izbornik Prandelli, koji se pokazao kao majstor taktike jer je znao igrače prilagoditi različitim sustavima igre i ulogama na terenu.

- Neki će reći da utakmica za treće mjesto nije važna, ali za mene jest jer želim da potvrdimo naš stalni rast. Uopće ne sumnjam u motiv, pogotovo onih koji su manje igrali, a i ostali će pokušati izvući maksimum u situaciji kada smo fizički na kraju snaga. No, želimo pobijediti Urugvaj, o tome nema spora - naglašava Prandelli, koji kao i svi dosad najviše hvali napadački trojac Urugvaja Cavani - Suarez - Forlan.

- Urugvaj ima tri napadača, koji se dobro snalaze i na ostalim dijelovima terena i za pripremiti taktiku protiv njih potreban je prekovremeni rad, ali i maksimalna koncentracija svih igrača na terenu. Ipak, mene najviše brine što smo iscrpljeni i imali smo dan manje za rekuperaciju, ali pokušat ćemo pronaći način da u stilu završimo turnir - zaključio je strateg Italije, te spomenuo da bi El Shaarawy mogao konačno krenuti od prve minute, kao i još nekoliko igrača s manjom minutažom.

Italija i Urugvaj sastajali su se dosad osam puta i u pobjedama je 3-2 za Urugvajce, koji su slavili i u posljednjem međusobnom duelu prijateljskog karaktera 2011. kada je rezultat bio 1-0.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika