Obavijesti

Sport

Komentari 33

Ivana i Adriana napale Hrgina promotora: Komentari su mu užasni, pa i nama lome rebra...

Ivana i Adriana napale Hrgina promotora: Komentari su mu užasni, pa i nama lome rebra...

Vrhunska borkinja može prebiti prosječnog muškarca, pa da je i 20 kilograma teži. Nekad se osjećam kao da sam iz nekog predgrađa, iz favela, a da su muškarci u gradu, u bogatijem dijelu, čudila se naša MMA borkinja Vuković

VIDEO

Komercijalna vrijednost muških borbi i ženskih borbi nije ista i zato žene ne mogu očekivati istu plaću kao muškarci, ispalio je najpoznatiji boksački promotor Eddie Hearn. I ostao živ.

Hearn se, između ostalih, brine o karijeri našeg Filipa Hrgovića i boks gleda prvenstveno kroz prizmu novca.

Pogledajte video: Pobjeda Vuković

Pokretanje videa...

Nokaut Adriane Vuković na FNC-u 3 01:18

- Ta je izjava katastrofa za borilački sport, pogotovo jer dolazi od nekog tako utjecajnog poput Hearna - javila nam se naša ponajbolja MMA borkinja Adriana Vuković pa dodala:

- Što mu znači to da cure donose manju komercijalnu vrijednost? Pa naravno da će u ženskim borbama biti manja frekvencija udaraca, da neće biti ‘mrga’ od 90-ak kilograma, ali zar smo zbog toga manje vrijedne?

'Dana White pretjeruje'

Vuković i sama ima velikih problema u pronalaženju suparnica.

- Propali su mi pregovori s jednom organizacijom nakon što su mi poručili kako njima žene baš i nisu najatraktivnije, da ih imaju tri ili četiri u rosteru i da im se to ne isplati. Onda čelnik UFC-a Dana White ode u drugu krajnost pa pretjerano veliča ženske borbe. To nije dobro, žene samo traže jednakost - ustvrdila je Vuković pa dodala:

- Budite uvjereni da vrhunska borkinja može prebiti prosječnog muškarca, pa da je i 20 kilograma teži. Ova omalovažavanja žena neće se promijeniti još barem deset godina. U Hrvatskoj na djevojke čudno gledaju kad treniraju nogomet, rukomet ili borilački sport. Nekad se osjećam kao da sam iz nekog predgrađa, iz favela, a da su muškarci u gradu, u bogatijem dijelu.

S Adrianom se i slaže naša proslavljena boksačica Ivana Habazin.

- Eddie Hearn kao jedan od vodećih promotora u boksu trebao bi i na tom polju poraditi i dati podršku ženskim boksačicama ako već podržava i potpisuje ženske boksačice, jer su definitivno zaslužile puno veća primanja od onih koje dobivaju - počela je Habazin pa dodala:

- Predugo traje bitka koju žene vode za priznanje i jednaku plaću u sportovima poput muškaraca. Neki se od nas jednostavno moraju boriti kod kuće da bi dobili kontrolu nad daljinskim upravljačem. U boksu kod žena nema ništa manje fizičkog napora nego li kod muškaraca. Ženske boksačice udaraju i pogađaju istom vrstom udaraca kao i muškarci. Poput svojih kolega, i mi patimo od slomljenog nosa, slomljenih rebara i nokauta. Naš trening nije ništa manje fizički od muškaraca boksača. Ali razlika u plaći među spolovima ima sve znakove nejednakosti.

Navela je Habazin i konkretne primjere nejednakosti.

- Vidjela sam kako se žene bore za svjetske naslove za 7000 dolara i manje. To je manje nego što neki muškarci zarade u borbama od četiri i šest rundi. Općenito je muški sport toliko uvriježen u društvu i kulturama da neki ljudi i dalje misle da ženina primarna uloga, kuhanje, čišćenje, odgoj djece i podrška mužu. Danas žene igraju glavnu ulogu u svim aspektima društva; od političkih čelnika do izvršnih direktora glavnih tvrtki. U mnogim se zemljama donose zakoni koji ženama daju jednake plaće za jednake radne odgovornosti kao i muškarci. Ženskom boksu potreban je naš vlastiti Billy Jean King. Zbog njenih naporima žene profesionalne tenisačice plaćene su jednako kao i muškarci na četiri glavna turnira - kazala je boksačica iz Zlatara pa dodala:

- Otklanjanje razlike u plaći među spolovima u ženskom boksu zahtijevat će viziju, rizik i ulaganje koje možda neće odmah donijeti povrat uloženog. Nije li to isto što radimo sa svojom djecom? Rano ulažemo u njihovo obrazovanje kako bismo im pružili najbolju šansu da budu dobri građani i postanu financijski neovisni u kasnijim godinama. Krajnje je vrijeme da zatvorimo razliku u plaćama među spolovima u ženskom sportu općenito, a posebno u ženskom boksu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja