Obavijesti

Sport

Komentari 215

Livaković i Franko briljirali, ali penali odveli Čileance do finala

Livaković i Franko briljirali, ali penali odveli Čileance do finala
6

OSTALI BEZ FINALA Nažalost, poslije lošijeg izvođenja penala Hrvatska je ispala u polufinalu China Cupa od Čilea. Kroz 90 minuta igre završilo je 1-1, a penale za Hrvatsku promašili su Antolić i Marić

VIDEO

Na China Cupu u Nanningu Čile je izbacio Hrvatsku poslije boljeg izvođenja penala. Utakmica je završila 1-1 gdje smo se vratili iz 'mrtvih' golom Franka Andrijaševića iz 76. minute. Taj je gol anulirao vodstvo protivnika u koje ih je doveo Pinares u 18. minuti.

Kapetan Josip Pivarić poveo 'HNL Hrvatsku'

Hrvatska i Čile ušli su pomalo konfuzno, nije trebalo utakmicu gledati duže od nekoliko minuta da se shvati kako su oba izbornika po prvi, a vrlo vjerojatno i zadnji put izveli današnje postave. 

Recimo, kapetan Vatrenih danas je bio Josip Pivarić, jedini Čačićev standardan prvotimac u situaciji kad na raspolaganju ima svoje najjače adute. Zanimljivo, Pivarić je tako bio nadređen Domagoju Antoliću koji mu je kapetan u Dinamu.

Čileanci, koji su u Nanning stigli prije Vatrenih, imali su prilike za nijansu bolje se uigrati od naših kroz veći broj treninga. Upravo je ta aklimatizacija podigla njihov tehnički nivo.

Hrvatska: Livaković - Matas, Barać, Filipović, Pivarić - Antolić, Mišić - Šitum,  Andrijašević, Ozobić - Perošević

Čile: Toselli, Opazo, Diaz, Fuenzalida, Valencia, Carmona, Vargas, Pavez, Beausejour, Maripan, Pinares

Na startu se se baš to manifestiralo. Iako desetkovani, baš kao i Hrvatska, demonstrirali su napadačke intencije u startu. S druge strane, Ante Čačić odlučio se za pomalo rezerviraniji pristup - Vatreni nisu igrali s klasičnim napadačem nego s 'lažnom devetkom' pa su se na poziciji najisturenijeg igrača izmjenjivali Perošević, Šitum i Andrijašević.

Čileanac Vargas neuhvatljiv; Livaković fenomenalan

Već u osmoj minuti prijete Čileanci. Fuenzalida je dobro tukao s nekih dvadesetak metara, ali Livaković lijepom paradom brani taj udarac. Dvije minute trebalo nam je za odgovor. Dinamov desni bek Mario Šitum danas je igrao na poziciji lijevog krila. U desetoj minuti upravo je on zaprijetio s dvadesetak metara, otišlo je to preko gola.

U 18. minuti zasjala je klasa Eduarda Vargasa, suigrača našeg Andreja Kramarića u Hoffenheimu. Napravio je razliku po desnoj strani. Nisu ga stigli niti Šitum, niti Pivarić niti Mišić, pa je lijepo poslužio Pinaresa koji je sjajno pogodio s ruba šesnaesterca u lijevi kut Dominika Livakovića.

Hrvatska je vršila pritisak u završnici prvog poluvremena, ali nedostajao nam je završni pas, odnosno taj klasični centarfor koji bi mogao zadržati loptu i pomoći pri razvijanju igre.

Kombinirali su Čileanci, Vargas kao udarna igla radio je što je htio, kao da je Leo Messi. Mogao je u 36. minuti povećati na 2-0, no Livaković je došao do svoje druge vrhunske intervencije. U 44. minuti Perošević je uspio preusmjeriti loptu poslije kornera do Filipovića, ali stoper Intera glavom je pucao pored gola, bila je to naša najbolja šansa na utakmici.

Ulaskom klasične špice Hrvatska je proigrala

Poslije ulaska centarfora Mirka Marića u 56. minuti naša je igra dobila jasne konture. U 65. minuti Andrijašević je pokazao zašto je najbolji igrač HNL-a za jesen 2016. Cijelu utakmicu isticao se inicijativom i okomitošću, a u ovoj je prilici ukrao jednu loptu na sredini, otvorio Frana Tudora na desnoj strani koji je ubacio na lijevu gdje je zakasnio Borna Barišić.

Dvadeset minuta prije kraja Hrvatska upućuje svoj prvi udarac u okvir gola Tosellija. Zapaženi desni bek Osijeka Nikola Matas ubacio je s desne strane na Mirka Marića koji tuče glavom, no bio je to tek lakši posao za golmana Čilea.

U 74. minuti šansa za pobjedu Čileanaca! Još jednom su naši protivnici sami izašli na Livakovića, a naš golman fantastično reagira i spašava Hrvatsku od gotovo sigurnog poraza. Ponovno je zaustavio Eduarda Vargasa. U tim trenucima Hrvatsku je 'na životu' održavao prvi golman zagrebačkog Dinama. Impresivna utakmica je iza njega.

Andrijašević golom okrunio sjajnu partiju

Dvostruki osvajač Copa Americe kažnjen je u 76. minuti. Danas maestralni Franko Andrijašević zabio je poslije ubacivanja Frana Tudora. Akciju je začeo Domagoj Antolić. Hrvatska se vratila u utakmicu 13 minuta prije kraja utakmice na krilima obrana Livakovića i vrhunske igre Andrijaševića.

Regularnih 90 minuta okončano je rezultatom 1-1, pa su o finalistu u Nanningu odlučivali penali.

Antolić i Marić tragičari Vatrenih, Toselli junak Čileanaca

Hrvatska je nažalost promašila dva. Antolić i Marić zaustavljeni su od Tosellija, dok su Čileanci svoj posao odradili bez greške. Za pobjedu je zabio Alvaro Ramos te tako poslao Južnoamerikance u finale gdje ih u nedjelju čeka Island. Vatreni će u subotu od 8 i 30 igrati za treće mjesto protiv domaćina Kine.

Čačić zadovoljan: Pa imali smo samo jedan trening

- S obzirom na protivnika i važnost utakmice, možemo biti zadovoljni prikazanim. Zadovoljan sam načinom na koji je moja momčad igrala nakon praktično samo jednog zajedničkog treninga.

- Čile je imao standardniju postavu, duže se pripremao, te mu čestitamo na plasmanu u finale. Utakmica je mogla završiti i drugačije, imali smo svojih prilika, a naposljetku je presudio faktor sreće i činjenica da je Čile mirnije izvodio jedanaesterce - rekao je Ante Čačić, prenosi službena stranica HNS-a.

U subotu nas čeka domaćin Kina u borbi za treće mjesto.

Kinezi su u prvom polufinalnom susretu izgubili od Islanda 2-0.

- Gledali smo tu utakmicu, bio sam ugodno iznenađen načinom na koji je Kina igrala prvih 60 minuta. Island je ipak iskusniji i u zadnjih je pola sata okrenuo utakmicu u svoju korist. Sada prvo moramo vidjeti kakve će posljedice ova utakmica ostaviti na naše igrače. Kina je imala dan odmora više, a njihove slabosti prenijeti ću igračima, no isto ću napraviti i s dobrim stvarima koje smo vidjeli kod Kineza - dodao je Čačić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 215
VIDEO

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci
SLOŽNI SU U ODGOVORU

Marca provela anketu treba li Modrić ostati u Real Madridu. Evo kako su glasovali Španjolci

Real Madrid treba još jednu godinu Modrića kako bi učvrstio zajedništvo među mladima, a oni još ponešto naučili od njega, napisao je jedan čitatelj Marce, koja je provela anketu treba li Luka ostati u Realu

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu