Obavijesti

Sport

Komentari 126

Zlatko Dalić ostaje izbornik do Eura: 'Uvjerio sam se da smo na pravom putu i nisam dvojio...'

Zlatko Dalić ostaje izbornik do Eura: 'Uvjerio sam se da smo na pravom putu i nisam dvojio...'

Osjećam veliku energiju i ambiciju da s ovom osvježenom Hrvatskom nastavimo raditi velike rezultate i tako uveseljavati naš narod, rekao je Dalić koji će pokušati odvesti 'vatrene' i na četvrto veliko natjecanje

VIDEO

Zlatko Dalić (55) ostaje izbornik i nakon Svjetskog prvenstva u Kataru! Predsjednik HNS-a Marijan Kustić ponudio je čovjeku koji je "vatrene" odveo na treće uzastopno veliko natjecanje novi ugovor koji je on i prihvatio pa će povesti Hrvatsku i prema Europskom prvenstvu u Njemačkoj 2024., javio je Hrvatski nogometni savez.

Odradi li ugovor do kraja, Dalić će biti na klupi reprezentacije šest godina i osam mjeseci. Preuzeo je reprezentaciju u teškom trenutku, dva dana prije ključne utakmice u kvalifikacijama za SP u Kijevu kad nam je igrala samo pobjeda, plasirao se na Mundijal pobjedom protiv Grčke u dvije utakmice play-offa, osvojio povijesno srebro u Rusiji, izborio osminu finala zadnjeg Eura, osvojio skupinu i u kvalifikacijama za katarski SP.

POGLEDAJTE VIDEO: Gvardiol nasmijao novinare

Pokretanje videa...

Gvardiol nasmijao novinare 00:45

- Zahvaljujem predsjedniku Kustiću i rukovodstvu Saveza na ovakvom izrazu povjerenja. Puno sam puta istaknuo da za mene nema veće časti od vođenja hrvatske reprezentacije. Iako s ovim poslom dolazi ogromna odgovornost i pritisak, voditi svoju nacionalnu reprezentaciju je najveća privilegija koju jedan trener može imati i zato nisam dvojio kada mi je HNS predložio nastavak suradnje - kazao je Dalić i nastavio:

- Proteklih nekoliko mjeseci me uvjerilo da smo na pravom putu, osjećam u sebi veliku energiju i ambiciju da s ovom osvježenom Hrvatskom nastavimo raditi velike rezultate i tako uveseljavati naš narod. Uvjeren sam u naš uspjeh u kvalifikacijama za Euro 2024., a s obzirom na to da je domaćin Njemačka, uvjeren sam da nas čeka nezaboravna atmosfera i podrška naših navijača, a ta slika mi je nevjerojatan motiv za daljnji rad.

Kustić je istaknuo da Dalić samo na temelju ruskog srebra ima bezgraničan kredit u savezu.

- Ali i sve što je napravio s reprezentacijom nakon tog srebra pokazuje da je idealan čovjek za vođenje Hrvatske. Ostvario je uistinu sve rezultatske ciljeve, dva puta smo kao prvi u skupini izborili velika natjecanja, a pritom je iznimno uspješno proveo zahtjevnu smjenu generacija pa danas opet imamo reprezentaciju s velikom perspektivom - rekao je predsjednik HNS-a.

- Zlatko je čovjek koji spaja, koji promiče zajedništvo, koji zaista cijelog sebe daje u ovaj posao i za nas je bilo jedino logično ponuditi mu produžetak ove uspješne suradnje. Hvala mu što je prihvatio naš prijedlog i što smo se zaista lako dogovorili oko svega. Savez će, kao i do sada, biti puna podrška izborniku i reprezentaciji, radujemo se novim izazovima i novim uspjesima - dodao je.

Što slijedi za Dalića?

Hrvatska je uspješno apsolvirala kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, izbornik Zlatko Dalić razmišlja o pripremama za Katar i prijateljskim utakmicama u Kataru u ožujku kako bi "vatreni" upoznali uvjete na Bliskom istoku nakon što je slična inicijativa propala prošle godine zbog pandemije.

Mundijal počinje za nešto manje od godinu dana (21. studenog 2022.), a prije njega "vatreni" će odigrati još deset utakmica. Pa će izbornik imati puno prilika uigrati momčad za Katar. No čak šest utakmica bit će - za bodove.

Hrvatska izborila SP na prepunom Poljudu

Kvalifikacije jesu gotove, ali slijedi novo izdanje Lige nacija koju je Uefa, zbog pomaknutog termina Mundijala, ugurala u neobičan termin: čak četiri kola na kraju sezone, kao svojevrsna zamjena za nedostatak velikog natjecanja, i dva u rujnu. Ždrijeb Mundijala održat će se tek nakon europskog play-offa, 1. travnja.

"Vatreni" će tako prijateljske utakmice, osim u ožujku (dvije), vjerojatno odigrati i samo pred početak SP-a. A klubovi su, prema Fifi, obvezni pustiti igrače tek 14. studenog, tjedan dana prije utakmice otvaranja. Pa pravih priprema neće ni biti, pogotovo ne onih klasičnih trotjednih kakve su, primjerice, bile uoči ovog Eura.

Inače, Hrvatska je u godini velikih natjecanja dosad uglavnom odigrala između tri i pet utakmica. Iznimke su samo 1996. pod Ćirom Blaževićem (šest) i 2006. pod Cicom Kranjčarom (čak sedam). Ovaj put, dakle, odigrat će ih najmanje osam, maksimalno deset (jednu do dvije prijateljske prije početka SP-a, ovisno o terminu prve utakmice na Mundijalu).

Zlatko Dalić zaplakao nakon pobjede na Poljudu

Hrvatska će i u trećem izdanju Lige nacija igrati u Ligi A, zahvaljujući činjenici što je završila ispred Švedske u prošlom izdanju po gol-razlici, i bit će u trećem bubnju s Engleskom, Poljskom i Švicarskom. S njima neće biti u skupini.

Ždrijeb grupne faze Lige nacija održat će se u Montreuxu u Švicarskoj 16. prosinca od 18 sati. Nositelji su polufinalisti prošlog izdanja Francuska, Španjolska, Italija i Belgija, u drugom bubnju su Portugal, Nizozemska, Danska i Njemačka, a u četvrtom reprezentacije koje dolaze iz Lige B: Wales, Austrija, Češka i Mađarska.

Kalendar za 2021./2022.

  • 16. prosinca: ždrijeb Uefine Lige nacija
  • 9. siječnja - 6. veljače: afrički Kup nacija
  • 24. siječnja - 2. veljače: kvalifikacije za SP (AFC, CAF, Concacaf i Conmebol)
  • 21.-29. ožujka: dvije prijateljske utakmice (i Uefin play-off za SP, završetak kvalifikacija i u drugim konfederacijama)
  • 1. travnja: ždrijeb Svjetskog prvenstva
  • 30. svibnja - 14. lipnja: četiri utakmice Lige nacija (i interkonfederacijski play-off za SP)
  • 19.-27. rujna: dvije prijateljske utakmice
  • 14. studenog: okupljanje reprezentacija uoči SP-a (najkasnije)
  • 21. studenog - 18. prosinca: Svjetsko prvenstvo u Kataru
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka