Obavijesti

Sport

Komentari 2

Izvješće otkrilo: Uefa je glavni krivac za nerede na finalu LP-a. Čudo je što nitko nije poginuo

Izvješće otkrilo: Uefa je glavni krivac za nerede na finalu LP-a. Čudo je što nitko nije poginuo

Panel stručnjaka iz raznih područja završio je izvješće o incidentu uoči prošlogodišnjeg finalu u Parizu. Brojni navijači Liverpoola nisu uspjeli ući na stadion, policija je koristila suzavac

VIDEO

Kaotične scene uoči lanjskog finala Lige prvaka 28. svibnja u Parizu obišle su svijet, početak utakmice Real Madrida i Liverpoola (1-0) kasnila je 36 minuta zbog nereda oko Stade de Francea. Gotovo devet mjeseci kasnije neovisna istraga koju je naručila Uefa otkrila je da je krovna europska nogometna organizacija glavni krivac za incidente, piše BBC.

"Čudesno je što nitko nije poginuo", stoji u izvješću.

Pokretanje videa...

Liverpoolovi navijači u Parizu 03:43

Suprotno prvotnim tvrdnjama Uefe i francuskih vlasti da su za gužvu krivi navijači Liverpoola bez ulaznice, u dokumentu stoji da nema dokaza koji bi poduprli takve prekorne tvrdnje.

"Panel je zaključio da Uefa kao vlasnik događaja snosi primarnu odgovornost za propuste koji su zamalo doveli do katastrofe. Svi dionici koje je panel intervjuirao složili su se da je ova situacija bila zamalo promašena. To je izraz koji se koristi kad se događaj umalo pretvori u katastrofu s masovnim smrtnim slučajevima."

Uefa je trebala osigurati da priljev navijača na stadion funkcionira nesmetano, no to se nije dogodilo. Istraga je otkrila ključne propuste:

  • nesrazmjerno veliki broj navijača Liverpoola uputili su na željezničku postaju Stade de France Saint-Denis
  • loše planiranje rute između željezničke stanic i stadiona
  • neadekvatni sustavi izdavanja ulaznica i mehanizmi ulaska na dodatnim sigurnosnim perimetrima
  • velike skupine lokalaca ulaze na stadion, pri čemu dolazi do propusta policije
  • policija koristi suzavac
Liverpool v Real Madrid - UEFA Champions League - Final - Stade de France

Reakcija Liverpoolovih navijača bila je vjerojatno ključna u sprječavanju ozbiljnijih ozljeda i smrti izvan stadiona, stoji u izvješću.

- Entuzijazam oko utakmice brzo se pretvorio u pravi "skoro promašaj", što je bilo štetno za značajan broj navijača oba kluba. Ovo se nikad nije smjelo dogoditi na tako važnom sportskom događaju. Nedopustivo je da se dogodilo u srcu Europe - rekao je dr. Tiago Brandao Rodrigues, šef panela koji je uključivao i stručnjake i konzultante iz pravnih, policijskih i organizacijskih područja uz predstavnike navijačkih skupina.

Kako bi se ovakvi incidenti spriječili u budućnosti, u izvješću je 21 preporuka za organizaciju sličnih događaja. Francuskim vlastima je, pak, poziv na buđenje prije Svjetskog prvenstva u ragbiju 2023. i Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja