Obavijesti

Sport

Komentari 16

Japanci strpali našeg olimpijca u karantenu, Mateša ogorčen na njih: Kakva nesposobnost!

Japanci strpali našeg olimpijca u karantenu, Mateša ogorčen na njih: Kakva nesposobnost!

Olimpijske igre su za našeg Matiju Marinića već izgubljene, makar još i nastupio na njima. Tko mu može nadoknaditi godine treninga i priprema, napora i odricanja koje je uložio za svoj prvi olimpijski nastup, zapitao se ljutiti Mateša

Sustav u Tokiju je neodrživ, tražimo od MOO-a zaštitu sportaša, poručio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Zlatko Mateša nakon što je Matija Marinić, prvi hrvatski sportaš koji je stigao u Tokio na Olimpijske igre, završio u samoizolaciji.

Upitan nastup našeg kanuista na OI?! Završio u samoizolaciji: 'Cijeli život sam trenirao za OI'
Upitan nastup našeg kanuista na OI?! Završio u samoizolaciji: 'Cijeli život sam trenirao za OI'

Najbolji hrvatski kanuist na divljim vodama u Japan je došao prije tjedan dana, a jutros je dobio odluku da idućih tjedan dana mora provesti u karanteni. Naime, jedan od putnika s leta kojim su Marinić i njegov trener Stjepan Perestegi stigli u Japan, zaražen je korona virusom. 

Zagreb: Najbolji hrvatski kanuist Matija Marinić na treningu na brzacima rijeke Save

Zamjenica šefa Misije HOO-a Petra Nosso pojasnila je da su oni "sankcionirani" na temelju uvida u sjedeća mjesta otisnuta na aviokartama, a prema njima su trebali sjediti u blizine zaražene osobe. Međutim, kako nisu sjedili na tim pozicijama, bili su prilično daleko od potencijalnog izvora zaraze.

Prvi Hrvati otišli u Tokio: Nema proslava medalja, NBA zvijezde prvi put u olimpijskom selu...
Prvi Hrvati otišli u Tokio: Nema proslava medalja, NBA zvijezde prvi put u olimpijskom selu...

Marinić je cijepljen, nema nikakvih simptoma, a iza njega je deset dana svakodnevnog testiranja na korona virus od čega je osam testova napravio u Japanu, no ipak je morao završiti u samoizolaciji.

Nosso je dodala i to da Međunarodni olimpijski odbor (MOO) pokušava riješiti ovaj slučaj razgovorima s partnerom u organizaciji Igara - Japanskom vladom, koja bi i u ovakvim slučajevima trebala biti iznad vlasti pojedine prefekture.

Goran Stanzl/PIXSELL

- Ovaj sustav je naprosto neodrživ, kakva je korist sportašu boraviti u Japanu i provoditi vrijeme u izolaciji, uz silna testiranja i dokaze da nije zaražen? Olimpijske igre su za našeg Matiju Marinića već izgubljene, makar još i nastupio na njima, kako je predviđeno od 25. srpnja. Tko mu može nadoknaditi godine treninga i priprema, napora i odricanja koje je uložio za svoj prvi olimpijski nastup - zapitao se Mateša.

- Ovo je eklatantan primjer nesposobnosti organizatora da se nosi s problemima povezanim s pandemijom. Tražimo od Međunarodnog olimpijskog odbora da se zaštite sportaši koji svakodnevnim testiranjima dokazuju svoj zdravstveni status i da se nad njima ne provode ovako rigorozne i ni s čim utemeljene mjere jer sve onda gubi smisao - dodao je ljutiti predsjednik HOO-a.

Javio se i sam Marinić.

- Ako ću još sedam dana morati biti u karanteni, moj će nastup biti upitan. Zdrav sam, sposoban za trening i sve, negativan i nema smisla da budem u karanteni - rekao je za HRT.