Obavijesti

Sport

Komentari 4

Kad je Ćiro lomio Trapattonija na Kantridi: Prošlo 40 godina

Kad je Ćiro lomio Trapattonija na Kantridi: Prošlo 40 godina
4

Na jednoj strani Ravnić, Šugar, Hrstić, Milenković, Radin, Juričić, Makin, Radović, Tomić, Ružić i Lukić. Na drugoj Zoff, Gentile, Cabrini, Scirea, Tardelli, Causio, Bettega... Ćiro vs Trapattoni 0-0

VIDEO

Prije točno 40 godina odigrana je jedna od najvećih utakmica u povijesti riječkog i hrvatskog nogometa. U srijedu 5. ožujka 1980. godine na Kantridu je stigao gigant talijanskog i svjetskog nogometa - Juventus. I nit je pobijedio, nit je gola zabio. Završilo je 0-0, a Rijeka je igrala europsko proljeće jer Talijani su na Kvarner došli igrati: četvrtfinale tadašnjeg Kupa pobjednika Kupova!

Na putu do četvrtfinala Rijeka je izbacila belgijski Beerschot (0-0, 2-1) i Lokomotivu Košice (0-2, 3-0). U uzvratnoj utakmica sa Slovacima veliki Damir Desnica odigrao je jednu od najboljih utakmica u povijesti hrvatskog nogometa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Desetljećima kasnije Slovačka je igrala prijateljsku utakmicu s Vatrenima na Kantridi, a ljudi iz slovačkog Saveza i stožera reprezentacije koji su 1980. bili u Lokomotivi dva su dana manje-više stalno pričali o čudesnome gluhonijemome nogometašu koji je 'bio brži od Kempesa i driblao bolje nego Rummenigge'!

Te 1980. plasman među osam najboljih u Kupu Kupova ostvarili su i Barcelona, Arsenal, Valencia, Göteborg, Nantes i moskovski Dinamo.

Očekivano, dolazak torinske mega-momčadi napunio je Kantridu na koju se natiskalo 20 tisuća ljudi. Staru damu vodio je legendarni Giovanni Trapattoni, a Rijeka je imala jednako veliku trenersku zvijezdu (tada još u nastajanju) - Miroslava Ćiru Blaževića.

Rijeka je već u sedmoj minuti ostala bez Zvjezdana Radina koji je napustio igru zbog ozljede (zamijenio ga je Milan Bačvarević koji je na Kantridu došao te sezone iz kluba kojeg je Rijeka pobijedila u finalu Kupa, Trepče iz Kosovske Mitrovice).

U 18. minuti Makin je ubacio iz kornera, Hrstić pucao s 15 metara, a svjetski prvak Zoff obranio. Juventus je nakon toga imao dvije prilike, napadač Brio u jednoj je akciji iz neposredne blizine promašio gol. Na drugoj strani Tomić je glavom gurnuo loptu za Radovića (40') koji je izbio pred gol Juventusa, ali Zoff je bio brži.

Drugo poluvrijeme nije ponudilo previše prilika, a remi je bio dokaz da se Rijeka tog doba itekako mogla nositi s najvećim i najjačim klubovima svjetskog nogometa.

Boje Rijeke branili su: Ravnić, Šugar, Hrstić, Milenković, Radin (od 7′ Bačvarević; od 58′ Petrović), Juričić, Makin, Radović, Tomić, Ružić i Lukić. Na klupi su ostali Zhavelli, Jerolimov i Mijač. Za Juventus su igrali Zoff, Gentile, Cabrini, Causio, Scirea, Tardelli, Bettega...

Dva tjedna kasnije u Torinu je Juventus pobijedio 2-0 pogocima Causija (5') i Bettege (72') no ništa nije moglo umanjiti fantastičan dojam kojega je Rijeka 1980. ostavila u Europi. Četiri godine kasnije na Kantridi je pao Real Madrid (3-1). Vrijeme nosi promjene, ali Rijeka ostaje ponosna i velika, 37 godina nakon remija s Juventusom u Europskoj je ligi na Rujevici sa 2-0 pobijedila Milan!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram