Obavijesti

Sport

Komentari 8

'Kad zatvorim oči, i dalje vidim Dražena Petrovića kako šutira'

"Uvijek je znao koliko je puta šutirao na utakmici. Jedanput je mislio da je šutnuo tricu više nego što sam mu ubilježio, pa jedošao do mene raspravljati o tome"

VIDEO

Herb Turetzky radio je za Netse i prije nego što su uopće postali Netsi. Bio je zadužen za vođenje statistike dok su se zvali New Jersey Americans i dok su igrali u ABA ligi, a isti posao obavlja i danas, nakon preseljenja u Brooklyn. Jedna od najdražih uspomena iz 46-godišnje karijere mu je prijateljstvo s Draženom Petrovićem.

- Uvijek je znao koliko je puta šutirao na utakmici. Jedanput je mislio da je šutnuo jednu tricu više nego što sam mu ubilježio, pa je poslije utakmice došao do mene raspravljati o tome. Objasnio sam mu da sudac jedan od njegovih šutova nije označio kao pokušaj za tricu. Zahvalio mi je na objašnjenju i nakon toga smo postali prijatelji - prisjetio se Turetzky, čiji je sin David igrao košarku u srednjoj školi, a bio je i sakupljač lopti u Netsima.

- Nakon utakmice Dražen bi dao tenisice koje je nosio da ih dam Daveu. Kad smo obojica primijetili da imaju isti broj noge, Dražen je ili Davidu ili meni davao tenisice nakon svake druge, treće domaće utakmice. Tri sezone je nosio Draženove tenisice na svakoj utakmici svoje srednje škole, a nakon što je postavio rekord škole postigavši 47 koševa, New York Post objavio je priču o njemu u kojoj zasluge pripisuje Petroviću - ispričao je Herb.

- Uvijek sam se posebno osjećao igrajući u njima. Ma znao sam da nemaju supermoći, ali to su bile tenisice Dražena Petrovića! Osim te utakmice s 47 koševa, još sam nekoliko puta u njima zabio više od 30. Suigrači nisu bili ljubomorni na tenisice, ali jesu na moje prijateljstvo s jednim od najboljih šutera u povijesti NBA lige. Još razmišljam o njemu, govorim o njemu i crpim snagu iz našeg odnosa. Bio je fantastičan igrač, ali i sjajna osoba i odličan prijatelj. Nikad ga neću zaboraviti - rekao nam je Herbov sin Dave.

Nakon što je Dražen zabio 44 koša Houstonu, što mu je bio rekord NBA karijere, Herb i Dave su ga zamolili da se potpiše na taj par tenisica. Petroviću nije bilo jasno zašto.

- Rekao mi je da 44 koša nisu ništa posebno, da je u Europi često zabijao više od toga te da je jedanput ubacio i više od 100 koševa. Njemu su 44 koša bila samo solidan posao - kaže Herb.

Te su tenisice danas u Davidovoj kući u Pennsylvaniji, na polici uz potpisane tenisice Michaela Jordana, Larryja Birda, Patricka Ewinga i Charlesa Barkleya. U sjajnom društvu, baš kao i u NBA Kući slavnih u Springfieldu.

Jedan par Draženovih tenisica Herb je darovao Slovencu Saši Vujačiću, koji je prije dvije sezone igrao u Netsima.

- Govorio mi je koliko se divio svojem ‘sunarodnjaku’ i da mu je cilj jednog dana biti dobar poput njega. Nedugo zatim donio sam mu jedan par Draženovih tenisica u kojima je Dave igrao. Bio je jako sretan i zahvalan, a kad je TV mreža koja prenosi utakmice Netsa saznala za to, tražili su me da mu ih ponovno uručim kako bi to snimili.

Dave je od Dražena dobio i prvi primjerak njegova dresa koji je NBA pustila u prodaju.

- Bio je vrlo ponosan na taj dres, ali su mu ga dali u veličini L, a to mu je bilo jako smiješno. Iako je znao da ni meni neće pristajati, jedva je dočekao da mi ga daruje. Još ga čuvam, zajedno s potpisanim tenisicama - rekao je Dave i naglasio koliko je sretan zbog uspomena na Dražena.

- Ponekad kad zatvorim oči još vidim Dražena kako fintira nekog sirotog braniča, saginje se ispod njega, uz prekršaj zabija savršeni šut i pogađa jednako savršeno slobodno bacanje...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'
NEPOTREBNA SCENA

VIDEO Redar izbacio dječaka s terena, Ristovski ga preoteo! U loži poludjeli: 'To mu je posao'

Pljesak je zamijenio zvižduke, a Ristovski se iskazao još jednom gestom, koju će dječak sigurno upamtiti. A na tribinama je predstojnik Zajecovog ureda ušao u žustru raspravu s direktorom Varaždina

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici
NOĆENJE NA VRHU

Varaždin - Dinamo 0-1: Vidović izvukao 'modre', Dabro ih propustio šokirati u završnici

Varaždin je zadnji put zaustavio Dinamo na domaćem terenu, a mogao je to napraviti i ovaj put da je Dabro kaznio grešku Theophilea. Vidović je zabio pobjednički gol za samo 53 sekunde u drugom poluvremenu
VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić
GOLIJADA U SPLITU

VIDEO Hajduk - Rudeš 5-1: Šou na praznom Poljudu. Krovinović i Pukštas po dva, zabio i Kalinić

Sadržajnu utakmicu bez Marka Livaje pred praznim Poljudom odigrali su Hajduk i 'davljenik' Rudeš. Rudešani su u Split stigli spuštenog garda pa teško nastradali, no uspjeli su stvoriti niz odličnih prilika