Obavijesti

Sport

Komentari 15

Kako je Cruyff jedini istrčao u dresu Adidasa s dvije prugice

Kako je Cruyff jedini istrčao u dresu Adidasa s dvije prugice
1

JESTE LI ZNALI? Cruyffu je prva ljubav bila bejzbol. Na SP-u 1974. godine prosvjedovao je jer je savez sklopio ugovor s Adidasom, a igrači nisu dobili ništa

VIDEO

Johan Cruyff preminuo je u 69. godini nakon što je izgubio bitku s rakom pluća. Nogometni svijet ostao je u šoku nakon odlaska nizozemskog velikana kojeg smatraju ocem modernog nogometa i čovjeka koji je promijenio ovu igru.

Cruyff je najveći trag ostavio u Ajaxu i Barceloni i smatraju ga jednim od najvećih ikad. No postoji dosta stvari koje sigurno niste znali o Nizozemcu.

Prva ljubav bila mu je bejzbol, a ne nogomet. Broj 14 uzeo je iz bunta, kao što je iz bunta jedini istrčao u Adidasovu dresu s dvije, a ne tri prugice. Bio je legenda Ajaxa, ali kad se vratio u klub 1981. godine i vidio da ne žele produljiti ugovor s njim, potpisao je za najljuće rivale Feyenoord i donio im prvi naslov nakon 10 godina.

1. Bejzbol, ne nogomet

Jedan od najvećih nogometaša svih vremena počeo je - u bejzbolu. Johan Cruyff obožavao je ovaj sportu dječačkim danima. Bio je talentiran bejzbolaš, ali prestao je igrati s 15 godina i prebacio se u nogomet. 

2. Jedini u Adidasovu dresu s dvije prugice

Cruyff je na SP-u 1974. godine vodio Nizozemsku do finala protiv Zapadne Njemačke. Jedini je u finalu, koji je Nizozemska izgubila, istrčao u Adidasovu dresu s dvije, a ne tri prugice. Bio je to izraz bunta jer je nizozemski savez sklopio ugovor s Adidasom, a igračima nije išlo ništa novca.

3. Broj 14 iz bunta

Inizistirao je na broju 14, iako je u to vrijeme u nekim ligama bilo protiv pravila uzimati takve brojeve. Nizozemski savez tražio je igrače da izaberu brojeve od 1 do 11, no Johan je htio baš 14. Problema je bilo i na SP-u 1974. godine jer je Fifa predlagala da igrači dobiju brojeve od 1 do 22 po abecednom redu. To bi značilo da Cruyff mora nositi broj 1.

4. Prešao u Feyenoord da bi napakostio Ajaxu

Cruyff je legenda Ajaxa. No kad se nakon Barcelone, Los Angelesa, Washingtona i Levantea 1981. godine vratio u Ajax, bio je bijesan. Nakon dvije sezone klub nije htio produljuti ugovor s njim pa je prešao u redove ljutog rivala Feyenoorda i donio im prvu titulu nakon 10 godina.

5. Kad on zabija, ne gube

Nizozemska reprezentacija nikad nije izgubila utakmicu na kojoj je Johan Cruyff zabio gol. U 48 odigranih utakmica Cruyff je zabio 33 puta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka