Obavijesti

Sport

Komentari 116

Kalinić: Novi, borbeni Hajduk ide u lov na Dinamo i Rijeku

Kalinić: Novi, borbeni Hajduk ide u lov na Dinamo i Rijeku
3

SUBAŠIĆ Prošao je trnovit put, a sad mu se poštenje i rad vraćaju. On je broj 1 u reprezentaciji, ne pada mi na pamet gurati se ispred njega, kaže nam Lovre Kalinić

VIDEO

Iza golmana Hajduka Lovre Kalinića sjajna je sezona, teško da je na njenom početku mogao i zamisliti bolju. Unatoč podcjenjivanju, ustalio se u momčadi i od 'golmana upitne kvalitete', postao 'sv. Lovre spasitelj', koji je držao Hajduk na životu. Nakon što je propustio odlazak na SP u Brazil zbog ozljede, postao je standardna zamjena Danijelu Subašiću u reprezentaciji, proglašen je najboljim golmanom HNL-a, a nedavno je sve skupa okrunio i brakom s  dugogodišnjom djevojkom Jelenom.

Teško da može bolje od ovoga. Jer, bilo bi čudo da se Hajduk plasira u skupinu EL-a, još i veće da zamjeni standardno odličnog Subašića, bolji od najboljeg u HNL-u ne može biti, a s obzirom da je i s Jelenom u dugogodišnjoj vezi, ni tu neće biti promjena. Jedina promjena na bolje mogla bi biti odlazak iz Hajduka u neki jači klub u inozemstvo, o čemu se već neko vrijeme priča, no Kalinić je na tu temu 'zakopčan do grla'. 

- Sve je na klubu. Imam još dvije godine ugovora i jedino mogu otići ako dođe ponuda koja će njih zadovoljiti. Zbog toga se ne uzbuđujem, moje misli su trenutno vezane samo uz Hajduk. U najboljim sam godinama i ne žuri mi se nigdje - oprezan je dvadesetpetogodišnji Kalinić, zadovoljan proteklom sezonom.

- Bilo je i poteza za pamćenjem, ali i za zaborav. Recimo da je to bila vrlo dobra sezona, ali moglo je i bolje. Počelo je da nije moglo gore, zbog meni nepoznatih razloga gurnut sam u drugi plan. Ne omalovažavam nikoga, ali nije bilo u redu da potencijalnog putnika na SP u Brazil bez razloga gurnu na klupu. No nisam se predavao, radio sam i šutio i to se na koncu isplatilo. Sretan sam zbog nekoliko vrlo dobrih europskih nastupa, bili smo blizu i protiv Dnjipra, ali, na koncu, kad se objektivno sagleda, napravili smo maksimum, preveliki zalogaj su oni bili za nas, pokazalo se to i kasnije, kad su ušli u finale EL-a.

U novu sezonu ulazi pun samopouzdanja.

- Teško mi je pričati o sebi, ali mislim da negdje u sebi imam još prostora za napredak i da mogu braniti na velikoj sceni. Nije lako u HNL-u, često su to utakmice bez posla, bez gledatelja, teško se motivirati i ostati koncentriran svih 90 minuta. Mene motiviraju velike utakmice, puni stadioni, tu sam uvijek 100% unutra.

Lovre je zbog obaveza prema reprezentaciji dobio sedam dodatnih dana slobodno i uskoro se mora priključiti momčadi na pripremama.

- Trener mi je dozvolio da se odmorim, da budem s obitelji i priključim se u drugom dijelu priprema. Dobio sam program po kojem radim, tako da imam aktivni odmor, što je i normalno. Za sportaša nikad nema pauze, ili si u treningu, ili na aktivnom odmoru.

Puno prijatelja iz svlačionice više nije u momčadi.

- Ne mogu puno reći, jer sam samo kratko popričao s trenerom. Bio je to ugodan razgovor i što se mog dojma čini, stvarno je korektan i ima dobre namjere. Koliko čujem, i ostali kažu kako je maksimalno posvećen detaljima i ništa ne prepušta slučaju. Što se tiče promjena, nije mi svejedno. Bili smo i ostali prijatelji, ti momci su kao moja obitelj. Na žalost, klub je tako odlučio. I sam sam prošao kalvariju, ne jednom, i dobro znam kako im je. Ali vjerujem da će se snaći i napraviti karijere negdje drugdje. Oni su bili uz mene kad je meni bio teško, sada i ja njima dajem podršku, ali sve moraju riješiti sami.

Prošla sezona rezultatski je za zaborav, toliki zaostatak za Dinamom i Rijekom ne bi se smio ponoviti.

- Oni imaju iste trenere, stabilnost, a naša sezona imala je puno turbulencija da bi završila puno bolje. Od promjena u kadru, trenera, svih tih turbulencija... sve je to utjecalo i ostavilo traga na nama. Sad počinjemo od početka, malo je vremena, ali vjerujem da se možemo posložiti. Suigrači mi kažu da rade sjajno, da će to biti novi, mladi borbeni Hajduk, koji će pokušati konkurirati Rijeci i Dinamu.

Prvo kolo nove sezone odmah donosi derbi u Maksimiru.

- Možda je tako i bolje. Oni tek počinju, a mi ćemo imati za sobom dva europska nastupa. U zadnje vrijeme nismo dobro prolazili na Maksimiru, ali na Poljudu smo ih imali dva puta u šaci. Spletom nesretnih okolnosti su nam se provukli oba puta. Slično je i protiv Rijeke, na Poljudu smo i s njima puno bolje igrali nego u Rijeci.

Kalinić nastavlja niz reprezentativnih golmana iz Hajduka, još od Gabrića, preko Pletikose, Runje, Subašića...

- Bilo bi mi drago da nastavim taj niz. Imam sreću da je Tonći Gabrić uz mene kao trener. On je na neki način započeo taj niz i sve nas kao trener digao do reprezentacije. Vajda će i mene. Iskusan je, zna dozirati treninge, puno godina smo skupa i zna kako dišem. Ne osporavam nikoga, svi treneri s kojima sam radio su dobri, ali on je poseban. Što se tiče reprezentacije, tu sam, na raspolaganju izborniku. Suba je broj jedan, i nema ni mjesta, ni potrebe da se guram ispred njega. I on je prošao trnovit put, i sad mu se poštenje i rad vraća, brani na nivou kakav Hrvatska odavno nije imala. Njegov put je na neki način i meni putokaz, jer je sve napravio svojim radom.

Kalinića je na golu Hajduk mijenjao mladi reprezentativac Grbić.

- Ivo je dobar momak, kad ga vidim onako mršavog i visokog, kao da vidim sebe u tim godinama. Ima kvalitetu, ja sam mu potpora, ali sve mora sam. Volio bih da sam i ja imao potporu kakvu on ima od mene. Ali osim Subašića i Vjeke Tomića nisam se baš susreo s prijateljskim odnosima među kolegama u Hajduku.

Nagrada za najboljeg golmana HNL-a kruna je prošle sezone.

- To mi je prije svega velika čast. Ima u HNL-u dosta dobrih golmana, poput Vargića, Livakovića, Zagorca, Brkića.... Biti prvi u takvoj konkurenciji je lijepo priznanje - zaključio je Kalinić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao