Obavijesti

Sport

Komentari 18

Kauboji u Splitu, Červar tvrdi: Tu gubi i reprezentacija svijeta!

Kauboji u Splitu, Červar tvrdi: Tu gubi i reprezentacija svijeta!
17

Uoči završne faze priprema izbornik Lino Červar zrači optimizmom, a gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara uvjerava da će atmosfera u Spaladium areni biti i bolja od one 2009. godine...

VIDEO

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, izbornik Lino Červar, i direktor hotela Joze Tomaš dočekali su hrvatske rukometaše u njihovoj splitskoj bazi, hotelu Park, gdje će boraviti tijekom završne faze priprema, te prvog dijela Europskog prvenstva.

Igrači su ubrzo nakon dolaska i međusobnih novogodišnjih čestitki otišli do soba kako bi se što prije spustili na lagani međuobrok uoči prvog treninga u Spaladium areni, za koje mnoge vežu jako lijepe uspomene.

Prije devet godina Hrvatska je u njoj igrala prvu fazu Svjetskog prvenstva, a uživali su po općem sudu najbolju atmosferu u kojoj su zabilježili sjajne rezultate. Prisjetio se tih vremena i izbornik Lino Červar.

- Lijep je osjećaj vratiti se, iako smo malo stariji. Drago mi je da ćemo opet u Splitu kovati medalju, ako odemo u Zagreb s četiri boda, to bi značilo da smo obavili veliki dio posla – kaže izbornik, koji je 2009. muku mučio s ozljedom leđa Ivana Balića, a sada ga opet muči ozljeda najvažnijeg igrača, ovoga puta Domagoja Duvnjaka.

- Očito nemam sreće da su mi svi igrači zdravi, ali ništa, pokušat ćemo to okrenuti u svoju korist, u pozitivnu energiju i dodatni motiv. Samo u teškim trenutcima se jača karakter, jer u izobilju glava nije budna. Ako svi skupa damo veći doprinos, i zaigramo homogeno kao momčad, onda nijedna planina nije previsoka. Temelj je obrana, a uz vjetar u leđa s tribina, koji će nam dati sportska metropola Split, imamo se pravo nadati dobrom rezultatu.

Prije devet godina na otvaranju protiv Koreje bilo je i te kako muke.

 - Nikad neću zaboraviti tu utakmicu protiv Koreje, mučili smo se jako, mislio sam da ću dobiti infarkt, i onda je publika desetak minuta prije kraja shvatila da se utakmica lomi, da je to pravi moment za podršku... Takvo navijanje nikad nisam doživio, i u pravu su oni koji se često pitaju zašto ne igramo polufinala i finala u Splitu, jer nas tu ne bi pobijedila ni reprezentacija svijeta.

Iako su usporedbe generacija nezahvalne, Lino je ipak priznao da je ona predvođena Balićem i Metličićem bila jača od ove danas.

- Po imenima, igri i rezultatima su jači. Bili su olimpijski i svjetski prvaci, osvojili su jako puno medalja, i oni su za mene 'Dream team' 21. stoljeća. Jako ih dobro poznajem, živio sam s njima, vodio ih, i bez pretjerivanja mogu reći da su oni dali jako veliki doprinos razvoju rukometa, oni su pokazali svijetu da rukomet nije samo 'snaga klade valja', nego su svojom atrakcijom i kreacijom postali model jednog novog, modernog rukometa. Žao mi je što o njima nitko nije snimio film, jer oni to zaslužuju, jer su posebni. Ova nova generacija još traži svoje mjesto pod suncem, još traže potvrdu koju bi im donio jedan veliki rezultat, a imaju i taj izazov da naprave nešto što nismo do sada nikada napravili, nikad nismo bili europski prvaci.

A hoće li, nije se Lino usudio niti prognozirati, a kamo li najaviti.

- Reći da ćemo osvoji zlato bilo bi bahato, glupo, bezvezno, i nepotrebno, ali imam pravo reći da ćemo se boriti. Volio bih da nam publika bude vjetar u leđa. Ovo je jedna tako poštena i skromna generacija, u kojoj ima i klupskih europskih prvaka, a opet, oni su jako skromna djeca. Nikad se neću umoriti učiti ih da poniznošću i skromnošću mogu osvojiti publiku i ljude. Očekujem sjajnu atmosferu, jer se ovdje osjećam kako da sam kući, očekujem da ćemo dati sve od sebe, a za koliko će to biti dovoljno, to ne znam – zaključio je Červar.

Splitski vulkan će eruptirati

Ako je izbornik imalo sumnjao da će Split dati sve od sebe, u jednosatnom ga je razgovoru sigurno razuvjerio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji pršti od optimizma.

-  Svi znamo da je 2009. u Spaladiumu bila sjajna, senzacionalna atmosfera, a ovaj put će biti još i bolje. Dvorana će biti spremna, danas smo dočekali igrače, obavili završni razgovor s izbornikom Červarom, i ja sam mu rekao da će u tri dana kada Hrvatska bude igrala domaće susrete na splitskom poluotoku eruptirati vulkan, koji će našu reprezentaciju odvesti do željena četiri boda za drugi krug, i četiri dana odmora uoči nastavka natjecanja – kazao je Opara, koji je od izbornika dobio i nekoliko vrijednih savjeta. 

- Nemojmo zaboraviti da je on izvrstan motivator i osoba koja jako dobro zna upravljati vrlo opsežnim sustavom, i to u okolnostima koje nisu nimalo lake. Veselim se našim novim susretima, jer znam da imam što naučiti od tog čovjeka. Ja sam njemu s druge strane rekao da može biti miran što se tiče organizacije, te da ćemo ispuniti sve želje i njemu, i igračima. Grad će plamtjeti, a sve ostalo je na njima.

Gradonačelnik je uvjeren da nikakvih problema neće biti ni 12. siječnja protiv Srbije, na otvaranju EP.

- Nema razloga za brigu, to su sportaši, mladi ljudi koji dolaze ovdje na megdan. Istina, veliki je ispit ispred njima, puno važniji nego na otvaranju SP-a prije devet godina, i svi znamo da će biti teško, ali ne očekujem probleme ni na terenu, ni oko njega. Osjećam i po izjavama drugih trenera da su svjesni gdje dolaze, i što ih ovdje očekuje, a to je puna mreža. Pozvao bih sugrađane da dođu u Spaladium i 5. siječnja, na generalku s Crnom Gorom, te da kupnjom ulaznica pomognu KBC-u Split, jer su naš i crnogorski savez cjelokupni iznos namijenili u humanitarne svrhe, na čemu im zahvaljujem.

Iako se do samog isteka roka čekao dogovor i potpis ugovora između HRS-a i Splita, Spaladium arena trebala bi biti spremna.

- Moramo još odraditi neke sitnije zahvate unutar dvorane, strani dobavljači završavaju detalje oko podloge, mreža..., ali do generalke protiv Crne Gore sve bi trebalo biti spremno, ostat će još samo neki sitni detalji za ušminkavanje dvorene za prvu službenu utakmicu – kazao je Toni Gamulin ispred lokalnog organizacijskog odbora.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja