Sport

Komentari 1

Kažu da smo pravi dream team, imamo čak dva predsjednika i zbog njih sve guštamo u vinu...

Kažu da smo pravi dream team, imamo čak dva predsjednika i zbog njih sve guštamo u vinu...

Izgubile smo zadnji put u prosincu 2019. u Perugii i otada nanizale 64 pobjede, kaže Božana Butigan koja je s talijanskom Coneglianom osvojila odbojkašku Ligu prvakinja te ukupno četiri trofeja u sezoni

Verona - Conegliano - Zagreb - Čapljina - Zadar. Nemoguće u četiri dana? Sve je moguće...

- ...S četiri trofeja u torbi. Nema većeg užitka.

Upravo smo to i mislili. A tu tešku i karatima bogatu torbu iz Italije je kući ponijela Božana Butigan (20), prva hrvatska pobjednica odbojkaške Lige prvakinja nakon...

- Da nije Maje Poljak?

U sridu!

- Mislim da je osvojila s Eczacibasijem tu zadnju 2015. godine. Čak sam je i vidjela tu u Veroni gdje smo igrali finale s Vakifbankom. I odmah mi je srce bilo punije jer ona mi je ujedno i uzor od malena.

Nema do srednjih blokerica. Kraj onih koje ima novi prvak Europe Conegliano, a to su Folie i De Kruijf, mlada Čapljinka nije, nažalost, osjetila kako je igrati finale, ali gotovo da nitko izuzev šest igračica u terenu i jedne zamjene nije.

- Ma teže je bilo nama gledati sa strane, pogotovo kada se takva drama završi u petom setu (15-12) nakon više od dva i pola sata. Kad igraš, fokus ti je na lopti, a ovo nas je sve malo "udarilo" u živce, haha.

Zadnji poraz u prosincu 2019.

Pa su one udarale po slavljeničkim pjesmama, recimo...

- Morale smo čekati na ceremoniju da završi muško finale, ali već smo mi slavile u svlačionici, pa u autobusu kad smo se vraćale u Conegliano, a onda još i tamo nastavile u zgradi s obzirom da sve živimo u istoj. Pa sutradan još jedna oproštajna jer sad se nećemo vidjeti dugo. Koliko je bilo dugo, toliko je bilo i lijepo. Provele smo zajedno deset mjeseci i malo smo se svi zaželjeli novog okruženja. Inače, taj Conegliano i nije neka razlika s koronom ili bez korone, nema nekog društvenog života, više je za starije ljude, a mi cure, kada se nešto treba proslaviti, odemo pola sata vožnje dalje u Treviso, gdje ujedno i igramo utakmice.

E sad, ove cure, koje, usput, vodi hrvatski izbornik Daniele Santarelli, ne samo da igraju utakmice, one ih - ne gube! 

- Kažu da smo dream team, istina, ali mislim da smo to i pokazale.

S, pazite ovo, šezdesetičetiri pobjede zaredom!

- Mislim da smo sve prestale brojati kada smo prešle 40 valjda, haha. Izgubile smo zadnji put u prosincu 2019. u Perugii i to samo zato što se u tom trenutku igralo i Svjetsko klupsko prvenstvo, pa smo na tom gostovanju igrali s drugom ekipom. Da nije bilo toga, valjda bismo sada bili na 90.

Kakav je to onda morao biti kamen na leđima uoči finala za prvu Ligu prvaka u povijesti kluba...

- Malo i jesmo razgovarale oko toga, ali kasnije smo maknule misli. Ovo čak i nije najduži niz, mislim da upravo Vakifbank ima duži, koliko sam načula. Dobivamo li i kakav bonus za to? Naravno, držat ćemo zato što više možemo, hahaha.

Još prošle godine u ovo doba Božana se od zagrebačke Mladosti oprostila s naslovom prvakinja Hrvatske, a 12 mjeseci kasnije, evo, u svojoj igračkoj riznici ima: naslov prvaka Italije, trofej Kupa Italije, trofej Superkupa Italije i pehar Lige prvakinja. Lijepo zvuči, zar ne? A ovo? Conegliano ima više trofeja nego godina postojanja! 

- Da, mladi smo klub i osnovani smo 2012. godine, a dosad, uz Ligu prvaka i Svjetsko klupsko prvenstvo, osvojili četiri prvenstva, tri kupa i četiri superkupa. Ma, što da kažem. Ekipa je fenomenalna, naša kapetanica reprezentacije Samanta Fabris, koja je upravo ovdje igrala, puno mi je pričala i koliko sam god ja mislila da me samo želi opustiti, pokazalo se točnim. Cure su odlične, dat će savjet i izvan odbojkaškog terena.

Vino na izbor

Izvan je, koliko se sjećamo, Samanta bila najbolja s Amerikankom Hill i Nizozemkom De Krujif. Vi?

- Ma sa svima, ima nas 14, a nitko se ne odvaja. Evo, Samanta kao da nije ni otišla iz ovog kluba u Dinamo Kazanj. Baš je i došla na proslavu kod nas nakon Lige prvaka.

Za prvu Coneglianovu Ligu prvaka iz trećeg pokušaja, to neće nitko osporiti, jedno je ime malo ipak više zaslužnije. Paola Egonu (22), Talijanka nigerijskih korijena koja je u finalu imala 41 poen! Da ne duljimo, možemo li reći da je ona ženski Wilfredo Leon? Za one koji ne znaju tko je Leon - taj Kubanac s poljskom putovnicom jest odbojkaški Messi i Ronaldo. U jednom!

- Pa mislim da možemo. Kad je čovjek pogleda kako igra i što radi, može samo reći da nije normalna, haha.

Nije baš normalan ni sljedeći podatak; Conegliano, naime, ima - dva predsjednika.

- Tako je, zajedno su se dogovorili da uđu u ovaj projekt. Jedan se bavi izradom bačvi za vino, a drugi vinom. Baš su onakvi kakvi predsjednici trebaju biti. A i gotovo svi ostali sponzori vezani su uz vinarstvo.

Moramo li pitati...

- Hahaha. Da, naravno da i mi igračice od toga profitiramo. Kad sam stigla, nije mi nešto posebno odgovaralo, ali s vremenom, malo po malo... Ponijela sam, naravno, i kući.

Mogle bi vas za sljedeći put pitati i suigračice iz reprezentacije?

- Haha, ma evo izbornik mi je dao četiri-pet dana odmora pa se onda priključujem pripremama. Čekaju nas Zlatna europska liga, FIVB Challenger kup i na kraju ljeta Europsko prvenstvo u Zadru. 

Po tradiciji, dugo toplo ljeto...

 

Najčitaniji članci