Sport

Komentari 13

'Koga ćeš, Jordana ili Magica? I onda smo umirali od smijeha'

'Koga ćeš, Jordana ili Magica? I onda smo umirali od smijeha'

Na Olimpijskim igrama 1992. do finala s Dream Teamom otišli su Dražen i Hrvatska. Španjolci kod kuće nisu prošli ni grupu, ali su baš u grupi igrali protiv Jordana. I izgubili 81-122

NBA zastoj i prve epizode ESPN-ovog dokumentarca 'The Last Dance' o zadnjoj sezoni čudesnih Chicago Bullsa reaktualizirali su temu o najvećem košarkašu svih vremena Michaelu Jordanu i među 'LeBron generacijom'.

Svi bi sada neku priču, neki detalj o karijeri sportaša koji je u zlatno doba uveo i NBA, i svjetsku industriju sportske opreme i privrede cijelih država u kojima su otvorene Nikejeve tvornice, samim time što je odabrao Nike, a ne Adidas.

Sjećanja na trenutke 'Kad sam stao na isti parket s Mikeom' evocirali su i španjolski košarkaši, nekolicina njih iz reprezentacije koja je 1992. na Olimpijskim igrama u vlastitom dvorištu, u Barceloni, ispala već u grupi.

Bili su u grupi sa nama i Amerikancima, na kraju završili zadnji, ali dobili su svoju utakmicu s Dream Teamom. Na poluvremenu gubili 30, na kraju izgubili 41 razlike (81-122). Što im se vrtjelo po glavama kad su zaigrali protiv 'vanzemaljca'?

- A što da vam kažem... Jedina utakmica u životu za koju, čim si doznao da te čeka, znaš da ćeš izgubiti. Čovjek je bio neopisivo dobar, totalno nezaustavljiv. Ja se ni sjećam kako sam igrao nego kad sam bio na klupi pa upijao svaki njegov potez - za Marcu priča Jordi Villacampa.

- Sjećam se: završava zagrijavanje, polako krećemo prema centru. Ja ne mogu vjerovati protiv koga ću igrati, Villacampa me gleda pa pita 'Rafa, na koga ćeš u obrani, Jordana ili Magica'? Sudac podbacuje, a mi: umiremo od smijeha! Koga ćeš čuvati, kako ćeš ih čuvati? - sjeća se Rafa Jofresa.

Jose Biriukov igrao je i za nekadašnji Sovjetski Savez i za Španjolsku. Dres je promijenio na vrijeme da dohvati priču za unuke: utakmicu protiv MJ-a.

- Na televiziji je jedno, ali kad to vidiš uživo... Artizam, brzina, skok, tehnika, košarkaški temelji. Ama baš sve je imao taj čovjek. Sve. Gledaš ga i ne možeš ne misliti da: haluciniraš. Jer to nije djelovalo ljudski. A sigurno nije išao ni blizu 100% u utakmici u kojoj su nas vodili po 40-50 razlike! Larry Bird je najbolje rekao: 'Kao da se Bog spustio pa zaigrao košarku'.

Joseph Arcega je najveći dio utakmice sa Dream Teamom bio koncentriran na jednu stvar:

- Dopalo me da baš na njega idem 'jedan na jedan'. Kako ga se ionako ne može zaustaviti ja sam si ponavljao 'Arcega, čovječe pazi da ga ne ozlijediš'. Zamisli uđeš u povijest k'o 'mesar' koji je ozlijedio Jordana?! - smijao se Arcega prisjećajući se svog 'plesa' sa 'Bikom koji leti'.

'The Last Dance' je ESPN-ova produkcija, a mi u Europi dokumentarac možemo pogledati na Netflixu. Jedan od ključnih igrača te zadnje Jordanove sezone u Bullsima bio je i hrvatski košarkaški čarobnjak - genij Toni Kukoč!

Najčitaniji članci